söndag 6 april 2014

Bryggning: Serious Goose Bumbs

I fredagskväll så flasktappade vi inte bara vår humlade citrongräs saison utan vi bryggde även ett nytt öl. Som vi deklarerade i våra planer för våren så blev det den här gången en halv Imperial IPA, Session DIPA eller extra humlad IPA eller vad man vill kalla det. En DIPA rent humlemässigt men alkoholmässigt IPA. Tanken var ett lättdrucket och fruktigt sommar öl.

Receptet blev så här:

Fear Wolfs Serious Goose Bumbs (31 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,070 SG
Estimated Color: 14,7 EBC
Estimated IBU: 133,2 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
7,50 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        88,24 %      
0,50 kg       Carared (39,4 EBC)                        Grain        5,88 %       
0,50 kg       Munich II Malt (25,0 EBC)                 Grain        5,88 %  
25,00 gm      Herkules [16,00 %]  (60 min)              Hops         24,0 IBU     
100,00 gm     Cascade [8,30 %]  (15 min)                Hops         24,7 IBU     
100,00 gm     Centennial [11,00 %]  (15 min)            Hops         32,8 IBU     
100,00 gm     NZ Cascade [10,00 %]  (15 min)            Hops         29,8 IBU     
100,00 gm     Cascade [8,30 %]  (3 min)                 Hops         6,2 IBU      
100,00 gm     Centennial [11,00 %]  (3 min)             Hops         8,2 IBU 
100,00 gm     NZ Cascade [10,00 %]  (3 min)             Hops         7,5 IBU      
100,00 gm     Centennial [11,00 %]  (Dry Hop 4 days)    Hops                     
100,00 gm     Amarillo Gold [9,40 %]  (Dry Hop 4 days)  Hops                       

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8,50 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 25,50 L of water at 69 C      64,0 C       
10 min        Mash Out           Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C

Tanken var att inte krånga till det allt för mycket maltmässigt. Nu hade vi Munich malt liggandes men nästa gång tror jag vi tar bort den och ersätter det med 50g rostat kort istället. Bra för att få lite färg.

Men i alla fall, en låg mäsktemperatur för att få en hög utjäsning. Sedan kommer bittergivan och vi valde att lägga den på samma nivå som vi brukar lägga den när vi brygger en IPA. Sen kommer smakgivan, hade det varit en vanlig IPA så hade det varit 100g mindre för vår del. Anledningen till humlevalen är att Cascade och Centennial funkar väldigt bra ihop. Sedan var tanken att vi skulle ha Amarillo också (hade ett oöppnat paket liggandes kvar från förra bryggsäsongen och som dessutom funkar riktigt bra med Cascade och Centennial) men det fanns tyvärr ingen Amarilllo när vi beställde grejer inför vårens bryggningar. Efter en stunds funderande föll valet istället på NZ Cascade.

Som man ser i receptet så är IBUn på ca 130 IBU och OG:t på 70. Men bara bittergivan är 25 IBU. Har ju varit en hel del prat om de senare givorna ger någon upplevd beska eller ej. Vissa bryggerier räknar tex inte givor senare än efter 60 minter. Så det här blir ju ett bra sätt att testa det påståendet!

Koktiden beräknade vi till 60 minter. Eftersom vi numera har en kraftigare induktionshäll så kan vi nu koka med mer effekt och på så sätt få ett större bortkok på kortare tid. I det här specifika fallet räknade vi med effekten 2,7 kW.

Under den här bryggningen så var även Royne från Bellevue Brewing Boys (brygglaget vi delar lokal med) med och hjälpte till. Var lite det som möjlig gjorde flasktappning samtidigt som bryggningen.

Det här blev en bryggning där den 100% skärpan inte anfann sig riktigt. Lite småmissar. Det började med att jag (Peter) överbelastade säkringen för lokalen så att den gick. Tack och lov så var ju Royne med och han lyckades efter en stund hitta rätt automatsäkring och återställa den så vi fick el och belysning i lokalen igen. Sen missade vi protoflocen och vi missade fylla upp  betongblandarkärlet med vatten inför kylningen. Och till råge på allt så strulade kylningen för oss. Vi har varit bortskämda med väldigt kallt kylvatten och kyltider på 5-7 minuter. Men den här gången så tog kylningen 25 minuter. Kanske var det all humlemassa som ställde till det?

Men oavsett dom här småmissarna så kommer det här troligtvis bli ett bra öl. Vi träffade nästan OG:t med 68. Sammanlagt fick vi ut 25 liter. All humle gjorde att vi fick ett ganska stor förlust av öl. Det blev sammanlagt 3 fulla durkslag (stort durkslag från Clas Ohlsson) med humle! Så filtreringen blev helt klart mödosam och tidsödande.

All humle i koket!


Mödosam filtrering!


OG 68 och riktigt grumligt.


Nu får det här ölet stå i tre veckor. Sen är det dags för torrhumlig och därefter flasktappning.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar