Det här blogginlägget vänder sig alltså främst till dom som inte kör med plattvärmeväxlare och som har längre kylningstider och undrar vad man skall göra för att det skall gå fortare för att spara både tid och kanske även vatten. Kylningstiden är ju också en av parametrarna som påverkar blankheten/klarheten på ölet. Övriga tidseffektiviseringar hittar ni i ett inlägg här. Hur man kopplar kylaren till en vanlig svensk kökskran hittar ni här.
En jämförelse mellan kylspiral och plattvärmeväxlare finner ni här. Och här finns ett inlägg som beskriver hur man får ut maximalt ur sin plattvärmeväxlare.
Men nog med babblandet. Här kommer listan på faktorer som påverkar kyltiden:
Kylvattnets temperatur
En lite oväntad första punkt kanske men saken är den att kylvattnets temperatur är den enskilt största faktorn som påverkar kylningen. Är kylvatten 18C tex så kommer det ta väldigt lång tid innan din vört har kommit ner till den temperaturen om den gör det över huvudtaget. Men vad kan man då göra åt detta undrar kanske du nu? Ja, om inte något av tipsen nedan hjälper för att korta ner kylningstiden kan det vara en idé att koppla in en mindre kylare innan den kylaren som skall kyla ner vörten. Denna mindre kylare lägger man sedan i ett isbad. Detta kallas wort pre chiller på engelska och en hyfsad översättning borde bli förkylare. Ett exempel på en sådan finns här men går naturligtvis att bygga själv. Behöver inte vara särskilt lång. Varje enskild grad i kylvattentemperatur kommer göra skillnad. Kan som exempel säga att vi har kylningstider på våra 30 liter som varierar mellan 5 och 25 minuter med samma "setup". De enda skillnaderna är styrkan på ölet och kylvattnets temperatur. Bara en fingervisning om hur mycket denna enda faktor påverkar.
Dimension på kylarens rör
Det här är nog den parametern de flesta hembryggare inte tänker på tror jag. För hur många hembryggare kör inte med kylare byggda men smala bromsrör från Biltema? Gjorde även vi i början.:) Men varför är inte det bra då? Jo, anledningen är att dimensionen på dessa blir en begränsande faktor. Man vill ha så mycket material i kylarkonstruktionen som möjligt. Samtidigt vill man ha så mycket vatten som forsar igenom som möjligt. Ok, men vad skall man bygga sin kylare av i så fall? Prisolrör svarar jag. Dessa har en grövre dimension och finns att köpa på en mängd olika ställen, bla Hornbach. Känner man inte för att bygga själv så finns en bra sådan här kylare på humlegården, alternativt så kan man försöka hitta något begagnat.
Längden på kylarens rör
Ytterligare en parameter som många hembryggare inte tänker på. Men vad är det optimala längden? Ja, beror på hur stora batcher du kör men jag skulle vilja säga att någon form av minimum är 7 meter. Längre kylare än 10 meter är i många fall inte meningsfullt såvida man inte brygger lite större batcher typ över 30 liter.
Dimensioner på slangar och kopplingar innan kylaren
Man vill få in så mycket vatten som möjligt i sin kylaren. Ingen idé att ha dyra och grova kopparrör som är halvfyllda med kylarvatten. Tänk därför till på vilka dimensioner du använder på kopplingar och slangar innan kylaren så inte det blir en begränsande faktor.
Rör om med kylaren
Vad som händer när man kyler med en spiral är att vörten runt spiralen svalnar. Men för att kyla hela vörten så får man med jämna mellanrum röra om med kylaren så att det varma och kalla blandas. Här kan det finnas anledning att vara lite försiktig så man inte syresätter vörten onödigt mycket. Att syresätta en vört som är varmare än 26 C kan leda till HSA (Hot Side Aeration), vilken kan leda till oxidation av det färdiga ölet.
Ge kastrullen ett vattenbad
Detta är ett mycket enkelt och billigt sätt att skynda på kylningen. Finns betongblandarkärl på ÖB (se nedan) som rymmer de flesta kastrullen. På det här sättet kommer vörten kylas ner utav kastrullen också. Den här kastrullen är en 36 liters kastrull inköpt på humlegården så får ni en uppfattning om storleken på betongblandarkärlet.
Vattenbad är effektivt! |
Ge kastrullen ett isbad
Det är ju i slutet på kylningen som det går riktigt långsamt. Från ca 40C och neråt. Detta beror ju på att skillnaderna mellan kylvattnet och vörten har minskat. Beroende på vilken temperatur kylvattnet håller så kan den "sista biten" ta tid. Är det varmt ute så påverkar ju det temperaturen på kylvattnet. En idé kan ju i så fall vara att på slutet av kylningen ge kastrullen ett isbad (se nedan). Om man har vattenbadat kastrullen innan så ersätt gärna lite av vattnet i vattenbadet med nytt kallt vatten och lägg sedan i ispåsar så att det blir så kallt som möjligt. Detta kan i vissa fall (då kylvattnet håller en högre temperatur än önskat temperatur på vörten) vara skillnaden med att lyckas kommer ner i temperatur och inte lyckas alls.
Att ge kastrullen ett isbad kan korta ner kylningen ytterligare |
Lite beroende på vilken typ av värmekälla du har så kan det i vissa fall vara bra att lyfta av kastrullen från värmekällan så att inte den avstängda värmekällan fortsätter att värma upp kastrullen. Det här problemet slipper man ju med induktionshäll då den svalnar i stort sett direkt.
Ölets OG påverkar kylningstiden
Detta är inte ett tips utan snarare en påminnelse om att ölets OG påverkar kylningstiden. Så brygger man ett hög OG öl så kommer kylningen ta längre tid. Var beredd på detta och tänk över om du behöver förbättra kylningen på något sätt.
Detta var de olika punkter som jag har kommit fram till påverkar kylningstiden. Vad tycker ni? Stämmer saker och ting? Har jag missat/glömt något?
Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Hej!
SvaraRaderaHur läng tid tar det att sänka tempen på 20 liter med denna metod? kan man inte göra tvärtom och köra ölet genom spiralen som man sänkt ned i en hink med isvatten, känns som det skulle kunna gå lite fortare??
Det beror alldeles på kylvattnets temperatur men vi har lyckats kyla ner 30 liter på 5 minuter, men då var kylvattnet nästan 0 gradigt.
Radera