onsdag 8 april 2015

Utrustning: Varmvattenpumpar kom med posten idag.

När vi nu har byggt både vårat nya kok och mäskkärl är det dags att gå vidare med uppgraderingen och förbättra hur vi värmer upp vatten till mäskning och lakning. Idag har vi en HLT (vattenkokare) på ca 50 liter som vi staplar ovanpå en större jäshink för att komma upp i nivå ovanför mäsk och lakkärlet.

Den nya HLT:n kommer snart byggas och volymen på den kommer ligga över 150 liter. Att ha ett kärl med 150 liter varmt vatten ståendes ovanpå en jäshink på ett bord är vare sig stabilt eller säkert.:) Därför har vi införskaffat varmvattenspumpar för att kunna pumpa varmvatten till mäskning och lakning från HLT:n (vattenkokaren) till mäsk och lakkärlet. På så sätt kan HLTn (vattenkokaren) stå på samma bänk i samma höjd som mäsk och lakkärlet.

En av våra varmvattenpumpar.
Vi tog det säkra före det osäkra och köpte två stycken. Kostnaden för dessa landade på 400:- vilket är knappt en tredje del av vad vi betalade för våran pump mellan kokkärlet och plattvärmeväxlaren. Vi köpte dom här ifrån. Tiden får utvisa om detta var dumsnålt eller ej.:)

Bygget av HLT:n vattenkokaren får vi återkomma till i ett framtida inlägg.:)

7 kommentarer:

 1. Hej!
  En fundering kring denna pumpen, är den vettig att använda mellan kokkärlet och plattvärmeväxlaren?
  Förresten - tack för en fin blogg!
  Mvh
  Rikard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och stort tack!

   Det finns inget rakt svar på din fråga utan det handlar mycket om vilken budget du har. Vad jag har läst så går dessa pumparna sönder förr eller senare om de sitter mellan kokkärl och plattvärmeväxlare. Samtidigt är dom jätte billiga och livsmedelsklassade. Kortfattat, har du budgeten så gå på en riktigt pump istället.

   Mvh

   Peter

   Radera
 2. Tack för svaret!
  Blir till å testa, dyrare pump/annan lösning får bli i steg två...

  Mvh
  Rikard

  SvaraRadera
 3. Någon uppdatering angående om det var dumt och köra de pumparna? Vilka pumpar rekommenderar ni istället? Jag har tittat på denna: https://www.polsinelli.it/en/electric-pump-for-beer-novax-20-b-P1041.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pumparna som detta inlägget syftar till används bara till att flytta varmvatten mellan våran vattenvärmare och mäskkärl. Så vi har aldrig använt dom till vört eller öl.

   Pumpen du länkar till har jag inga erfarenheter men jag blir lite avvaktande när jag ser att den bara tål upp till 95C.

   Mvh
   Peter

   Radera
 4. Vad har ni för pump in i värmeväxlaren (och sen ut till jäskärlet)? Jag ska bygga nytt med 200-300L kärl tänkte jag och behöver pumpar mellan mäskkärl, kokkärl, vattenvärmare och sen jäskärl. Så någon pump som inte tar för evigt och som tål kokande vatten. Några tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har denna pumpen:
   http://fearwolf.blogspot.se/2014/09/utrustning-pump-kom-med-posten-idag.html

   Och så här har vi kopplat:
   http://fearwolf.blogspot.se/2014/11/utrustning-kopplingar-till.html

   Lycka till!
   Peter

   Radera