onsdag 22 april 2015

Bryggning: Woody Barley

Så blev det äntligen dags för bryggning igen. Blev ett uppehåll i mars månad eftersom vi fick flytta denna bryggningen som skulle blivit av i slutet av mars.

Den här bryggningen var det tänkt att det skulle bli premiär för den nya HLTn (vattenkokare till mäsk och lakvatten),varmvattenpump mellan HLT och mäsk och lakkärlet och så det nya stora mäsk och lakkärlet på 80 liter. Men vi stötte på lite problem med HLT:n och därför fick vi tänka om för att lyckas genomföra bryggningen.
För tanken med det här ölet var bland annat att testa gränserna i vårat nya system till storleken i kombination med ett högt OG. För att klara av detta behövde vi använda två mäsk och lakkärl, både vårat nya och gamla. Sedan ville vi brygga en barley wine med någon rolig ingrediens i. Valet landade på lönnsirap. Lönnsirapen valde vi att handla här. Av allt vi läst så är det viktigt att lönnsirapen är Grade B men också att man tillsätter den en bit in i jäsprocessen så inte smaken och aromerna försvinner. I vårat fall kommer vi tillsätta lönnsirapen ca två-tre veckor efter bryggningen.

Så här såg receptet ut:

Recipe: Woody Barley (70 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,111 SG
Estimated Color: 41,0 EBC
Estimated IBU: 103,6 IBU
Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
30,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        76,92 %      
2,00 kg       Caramel/Crystal Malt - 60L (70,0 EBC)     Grain        5,13 %       
2,00 kg       Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 EBC)    Grain        5,13 %       
2,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  5,13 %  
300,00 gm     Pacific Gem [15,90 %]  (60 min)           Hops         103,6 IBU           
3,00 kg       Maple Syrup (69,0 EBC)                    Sugar        7,69 %       

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 34,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 102,00 L of water at 70,4 C     65,0 C 

Jäst: British Ale

Först hade vi tänkte köra gamla hederliga US-05, men sen ändrade vi oss till M44 West Coast istället. Men när bryggningen närmade sig så valde vi istället M07 British Ale. Skall vara torrjästens motsvarighet på WLP007 om jag har förstått det hela rätt.

Komplicerat blev det.....

Det här blev en lång och stundtals komplicerad bryggning. Vi började kl 9 och var färdiga kl 16. Iom att vi inte hade HLTn klar så fick vi värma mäsk och lakvatten i kokgrytan och pumpa upp det till mäsk och lakkärlen. Och iom att det var lakvatten i kokgrytan så fick vi laka ner i alternativa kärl. Ja, det blev komplicerat och rörigt men det gick trots allt att genomföra bryggningen vilket var det viktigaste. Innan kok hade vi ett SG på 75, provet togs dock efter 10 minuters kok. När väl lakningen var klar så förflöt bryggningen friktionsfritt. Efter kylning (som tog ca 10 minuter) så hade vi 95 i OG och 72 liter öl. Stämmer ju bra iom att vi tillsatte två kilo maltextrakt under koket. Sen skall vi ju ha i 3 kilo (eventuellt mer, vi får smaka och se) lönnsirap också så det riktiga OGt borde ligga runt 110 dvs väldigt nära det vi siktade på.

Vad drar vi för lärdomar av den här bryggningen då? Ja, första reflektionen var ju att vårat nya mäsk och lakkärl håller temperaturen riktigt bra. Temperaturen sjönk bara 4 C när vi lade i malten för mäskningen. Vi fick helt enkelt justera genom att lägga i kallvatten. Och efter 90 minuters mäskning så hade den tappat ca 2 C från sina 65 C vilket är helt ok. Vi noterade också hur klar och fin vörten var i stort sett direkt när man lakade. LauterHelixen verkar filtrera riktigt bra med andra ord. Sen märkte vi också hur fort det går att värma vatten när man har lite mer effekt. I vår gamla vattenkokare har vi bara två element (4 kW sammanlagt) medans i kokkärlet har vi 9,6 kW. Så det kommer bli riktigt bra när den nya HLTn är klar.

Nu får det här ölet stå och jäsa i några veckor. Då lägger vi i lönnsirapen och låter den jäsa ut. Och efter det blir det flasktappning som vanligt.

Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar