Utsidan |
Själva kärlet är en 100 liters jäshink inköpt hos biredskapsfabriken. Elememten har vi tagit från slaktade vattenkokare som vi köpt på rusta. 49:- för ett 2kW element är ju bra billigt. :) Vi valde att installera tre element istället för fyra som i vårat kokkärl. Ingen isolering heller för det kommer gå fort att värma upp till önskad temperatur ändå. Oftast ställer vi timers dagen innan att börja värma på vattnet en timme innan vi skall börja brygga. På så sätt har vi mer eller mindre mäsktemperatur på vattnet ungefär när vi kommer till lokalen på bryggdagen. För den uppmärksamme som undrar vad det är för kablar som sticker ut från elementen så är det kablar till lampan som indikerar att elementet är igång. Så inga lösa farliga elkablar med andra ord. :)
Insidan |
I vår gamla vattenkokare så hade vi problem med att tappkranen lossnade med läckage av varmt vatten som följd. Så för att bli av med det problemet så köpte vi istället en bordgenomföring (1/2") och en gummipackning (för att hålla tätta) som vi sedan monterade en kulventil på. Fungerar med vilken 1/2" kulventil som helst i stort sett. Men välj inte en allt för stor och tung sak....
Kulventilen som leder det varma vattnet ut till varmvatten pumpen |
Så här har vi byggt våran vattenkokare, hoppas det kommer till användning eller blir inspiration för någon!
Förstår inte HUR jag har kunnat missa er i cyberrymden! Detta är ju guld!
SvaraRadera