torsdag 2 juli 2015

Humleodlingen: Vad har hänt med humleodlningen?

Det finns kanske någon bloggbesökare som undrar vad som hände med min humleodlingen? Inte ett inlägg om det hittills i år. Anledningarna är flera:
 • Tyckte det blev lite överarbetat förra säsongen med ett inlägg om detta i månaden.
 • Varit en lång och kall vår, vilket påverkat plantornas tillväxt.
 • Iom det dåliga och kalla vädret så har jag helt enkelt inte fått inspiration eller lust att skriva ett inlägg som skulle lytt "det går inte så bra".
 • Har prioriterat andra inlägg av större intresse och som känts roligare/intressantare att skriva.
Men till saken som inlägget skall handla om, dvs humleodlingen. Det blev ju en liten skörd förra året, inte mycket att tala om men ändå. Men skam den som ger sig. Skall ta 7 år innan en humleplanta levererar på maxnivå så jag tänker inte ge upp det här lilla projektet i första taget.:)

Ena delen av odlingen
Andra delen av odlingen
Samtliga plantorna har överlevt vintern i alla fall. Och flera av plantorna har klättrat upp på den 1,8 m höga spaljen för att sedan fortsätta växa en bra bit till. Men vi får helt klart hoppas sommaren blir bättre än våren för annars kommer det garanterat inte bli någon skörd alls i år. Tittar jag på en bild från 2/7 förra året så har samtliga plantorna lite oväntat växt bra mycket mer än för samma tidpunkt förra året så det ser ju lovande ut men vädret har en mycket stor påverkan. Och förra sommaren var ju en väldigt fin sommar i Göteborgsområdet.  Iom att det är så väderberoende (framförallt på våra breddgrader kan jag tänka mig) så är det svårt att dra någon slutsats än.

Har även köpt fler plantor från Eickelmann, den här gången ytterligare tre merkur plantor.Så nu har jag sammanlagt 6 st Merkur, 1 Saphir, 1 Northern Brewer, 2 Magnum och 2 Taurus plantor. För er som inte läst något inlägg om humleodlingen innan så kan jag berätta att tanken med denna humleodlingen är först och främst en kul grej, sen lära mig mer om humle och att någon gång göra ett öl med enbart bitterhumle som är hemodlad. Och det är därför som jag har mest tyska högalfa sorter (förutom Saphir). Sen får man naturligtvis se om man lyckas med detta. Men enligt vad jag har läst på olika ställen så skall det gå att få 80% av den kommersiella alfasyran vilket med mina humlesorter borde innebära runt 7-8% alfasyra.

Vi får se hur många inlägg det blir från humleodligen i år men åtminstone ett till skall jag kunna skaka fram.:)

4 kommentarer:

 1. Kul med uppdatering trots det än så länge inte önskade resultatet medtanke på vädret.
  Någon specifik anledning till fler plantor än att det fanns plats?
  Nu när du beställt från Eickelmann när är det bäst att lägga beställningen hos dem?
  Endast som bitter humle? Är det klimatet eller vädret som gör att det inte går att odla som arom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Anledningen till fler plantor var helt enkelt att det finns mer plats nu. Jag brukar lägga beställningar under maj månad eller tidig juni till Eickelmann. Gäller att få plantorna att etablera ett rotsystem innan vintern och kylan kommer. Anledningen till bitterhumle är att det är krångligare att få tag på amerikanska humlesorter. Visst Cascade finns hos Eickelmann men dom är alltid slut. Återkom om du har några mer frågor!
   /Peter

   Radera
 2. Tackar för svaret! Intressant att följa din odling. Nästa år blir jag onekligen sugen på å beställa några plantor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det tycker jag du skall göra. Kul grej och inte nämnvärt dyrt heller.
   /Peter

   Radera