Original, mynta & lime och hallon |
Utseende: Original ölet är helt klart blankast. De andra som det legat frukt och bär i är grumligare. Kanske skulle filtrerat innan flasktappningen? Hallonversionen har fått en fin röd-rosa färg.
Arom: Originalversionen doftar något friskt och citrusaktigt. Mynta och lime versionens arom är en explosion av lime, citrus och en aningens mynta i bakgrunden. Hallonversionens arom är frisk med stora inslag av hallon. Hallonversionen vinner detta delmoment överlägset.
Smak: Om vi börjar med hallonversionen så smakar den naturligtvis hallon. Men man känner ändå en belgisk syrlighet så det blir inte att hallonen tar över ölet. Finns fortfarande ölkaraktär kvar. Mynta och lime versionen smakar mycket lime som väntat men även lite mynta. Men även här finns det ölkaraktär kvar om än något mindre en hallonversionen. Kanske minska ner på limen något nästa gång? Originalversionen smakar inte nämnvärt mycket faktiskt. Finns för lite estrar från jästen känns det som. Alla versioner upplevs som torra och något beska. Däremot så är mynta och lime versionen betydligt beskare av limeskalen gissningsvis. Men den lugnar ner sig för varje vecka faktiskt.
Slutsats: Vi får inte tillräckligt med saison karaktär med M27 Belgian ale även om det blev bättre denna gången jämfört med vår förra saison. Ändå jäste vi denna vid 30C i vår jäskammare. Vet inte om det är några fler hembryggare som har erfarenhet av denna jästen? Vi får väl jäsa ännu varmare nästa gång och testa om inte annat.
Iom den låga nivån på estrarna så blev originalversionen sämst. Hallon versionen känns mer eller mindre perfekt faktiskt. Kanske att man skall filtrera ölet när man haft bär i till nästa gång? Och i mitten kommer ju då naturligtvis mynta och lime versionen. Det blev inte diskmedel av denna men det blev varken bra eller dåligt. Inget vi kommer göra igen. Däremot så har man fått blodad tand med frukt och bär. Kanske björnbär, granatäpple eller blodgrapefrukt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar