torsdag 22 oktober 2015

Bryggning: Big Bad Wolf

I förra helgen blev det inte bara bryggt ett öl utan faktiskt två. På lördagen blev det en sambryggning i form av en Wee Heavy med muscovadosocker, The Kilt Lifter. Och på söndagen bryggde vi en american strong ale som vi något fantasilöst valt att kalla Big Bad Wolf.

American Strong Ale är en väldigt bred stil. Lite elakt kan man säga att det är en "slasktratt stil" där man lagt lite olika öl som inte passar in någon annanstans. Spannet sträcker sig från röd-aktiga humlestinna öl till kolsvart maltiga öl.Vi valde i alla fall att göra en Stone Double Bastard inspirerad öl, dvs ett maltigt och humligt öl.

Receptet såg ut så här:

Big Bad Wolf (46 L)

Recipe Specifications
--------------------------

Estimated OG: 1,087 SG
Estimated Color: 36,0 EBC
Estimated IBU: 65,6 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
17,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        85,00 %      
1,00 kg       Cararye (170,0 EBC)                       Grain        5,00 %       
1,00 kg       Crystal Malt (140,0 EBC)                  Grain        5,00 %       
1,00 kg       Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        5,00 %       
120,00 gm     Warrior [14,70 %]  (60 min)               Hops         65,6 IBU     
100,00 gm     Amarillo [10,40 %]  (15 min)         Hops               
100,00 gm     Simcoe [13,00 %]  (15 min)                Hops               
100,00 gm     Simcoe [13,00 %]  (3 min)                 Hops                
100,00 gm     Amarillo [10,40 %]  (3 min)          Hops                
               
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 20,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step,
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 60,00 L of water at 70,4 C      65,0 C       
10 min        Mash Out           Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C 

Jäst: Mangrove West Coast M44

Tanken med det här ölet var att inte krångla till det allt för mycket. Vi försöker numera göra våra recept enkela men ändå inte för strikta och "tråkiga". Men det är en svår balansgång. Basmalten är Maris Otter pale ale malt för att ge en fin grundbas till ölet. Cararye för att det är en för oss ny maltsort som vi ville testa. Och så lite crystal malt för att få en ordentlig och samtidigt lite komplexare karamellbas i ölet. Rågmalten hade vi inte lagt till i receptet om det inte hade varit för att vi deltog i Pot Bellys september tävling där man fick 1 kg rågmalt. Frågan är om den kommer märkas i sammanhanget. Humlemässigt valde vi en ganska rejäl bittergiva och en klassisk amerikansk humlekombination i smak och aromgivan i form av Amarillo och Simcoe. Och jästvalet var i detta fallet väldigt enkelt, M44 West Coast. Anledningen är våra tidigare erfarenheter från bryggningen av vår American Brown Ale, Hoppy Brown. OG:t var satt ganska  högt så därför valde vi att mäska vid låg temperatur och en lägre tid för att få bra utbyte och hög utjäsning.

Lite mindre kärl denna gången jämfört med förra....
Skall man lite kort summera den här bryggningen lite kort så kan man säga "bra men något strulig". Anledningen är att mäsken var inte klar på toppen efter 90 minuter. Vi landade dessutom lågt (63 C)  i mäskningen. Väntade ytterligare en halvtimme men fortfarande grumligt. Trots cirkulering. Det slutade med att vi lakade ut, värmde upp och hällde tillbaka i mäskkärlet för att på så sätt få upp temperaturen. När vi nått 70C lät vi den stå i 15 minuter. Efter det var toppen av mäsken klar och fin, dvs färdigkonverterad.

OG 85

Efter det flöt bryggningen på bra. 10% av olika rågmalter ställde inte till det och färgen fick ingen grådisig färg som vi upplever att råg ibland kan ge öl. Innan kok hamnade vi på 75 i SG och med tanke på att det hade blivit lite slabbigt i samband med temperaturhöjningen av mäsken så var vi helt klart nöjda med det. Vi landade efter kok på 45 liter i jäskärlet och ett OG på 85, dvs 2 punkter under vad vi siktade på, så det kan man inte vara annat än nöjd med!

Nu får det här ölet jäsa i några veckor, sen är det dags för flasktappning! Förhoppninsvis är det drickbart under december!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar