söndag 21 februari 2016

Bryggning: Få maximal kyleffekt och smidighet ur din plattvärmeväxlare

Vi har ju ett tidigare inlägg om hur man får en snabb kylning med kylspiral så nu är det dags för ett inlägg som berättar hur du får ut maximalt ur din plattvärmeväxlare!

Vår plattvärmeväxlare med alla kopplingar.

Följande faktorer påverkar kyleffekten ur ett kylsystem med plattvärmeväxlare:

Kylvattnets temperatur
Oavsett om du använder kylspiral eller plattvärmeväxlare så är kylvattnets temperatur den enskilt största faktorn som påverkar kylningen. Är kylvatten 18C tex så kommer det ta väldigt lång tid innan din vört har kommit ner till den temperaturen om den gör det överhuvudtaget. Men vad kan man då göra åt detta undrar kanske du nu? Ja, om inte något av tipsen nedan hjälper för att korta ner kylningstiden kan det vara en idé att koppla in en mindre spiralkylare innan plattvärmeväxlaren som skall kyla ner vörten. Denna mindre spiralkylare lägger man sedan i ett isbad och kopplas på kylvattnet innan plattvärmeväxlaren. Detta kallas wort pre chiller på engelska och en hyfsad översättning borde bli förkylare. Vi använder en förkylare själva på den varmare delen på året. Varje enskild grad i kylvattentemperatur kommer göra skillnad för kylningen.

Rengörning
Kanske inte den roligaste punkt nummer 2. Men rengörningen är plattvärmeväxlarens akilleshäl jämfört med kylspiral. Du vill helt enkelt ha in så lite partiklar och annat skräp som möjlig i den plattvärmeväxlare. Att ha en bazookafilter i sin kokgryta är en bra början. Använder man pellets bör man överväga humlekokpåser eller något ytterligare filter. Avsluta också varje bryggning med en rengörning av hela kylsystemet med PBW. Och innan kylsystemet används under bryggdagen bör man göra igenom systemet igen fast med StarSan. Detta för att göra rent systemet efter bryggningen och desinficera systemet innan användning.

Storleken på plattvärmeväxlare
Har du redan en plattvärmeväxlare så är det lite sent att läsa detta nu men har du ingen men funderar på att skaffa en så kan det vara bra att veta att ju större (fler plattor och längden) plattvärmeväxlare desto mer kylyta för du och därmed snabbare kylning. Problemet är dock att det är inte helt enkelt att tömma ett kylsystem med plattvärmeväxlare helt och hållet. Enkelt förklarat, liten plattvärmeväxlare innebär mindre svinn än en stor plattvärmeväxlare. Om du överväger att gå upp i volym får du också ta med detta i dina beräkningar. För att få lite hjälp med storleksbedömningen så kan ni kolla på följande länk.

Dimensionerna på slangarna för kylvatten och vört
Genom att ha grova slangar till både kylvatten och vört som kommer flödet i kylsystemet bli snabbare. Använd därför så grova slangar som du kan så inte det blir en begränsande faktor.

Dimensioner på slangnipplar
Slangnipplar kostar inte nämnvärt mycket och att köpa större diameter är inte heller en nämnvärt mycket större kostnad. Så köp så stor diameter på slangnipplarna som dina slangar ovan klarar av. Det kommer göra att du kommer kunna få igenom en större mängd kylvatten och vört under en kortare tid och därmed snabbare kylning. Dessutom kommer du nyttja dina grova slangars potential till fullo. Hellre att du har för grova slangnipplar och slangar så att du har ett för snabbt flöde och vid vissa tillfällen får justera ner flödet än att du har för smala slangnipplar och slangar.

Skaffa en pump
Har man gjort investeringen som det innebär med plattvärmeväxlare så är en pump en stark rekommendation från vår sida. Självfall i all ära men i vissa system så funkar inte det alls eller fullt ut. Med en pump så har du en konstant flöde som du kan räkna med under alla omständigheter. Och dessutom kommer en pump föra över mer vört än vad självfall kommer göra.

Skaffa kulventiler 
Oavsett om du har pump eller ej så rekommenderar vi att du skaffar kulventiler till ditt kylsystem. Både på grytan, utgående på plattvärmeväxlaren och utgående på kylvattnet. På så sätt kommer du kunna reglera temperaturen på den nerkylda vörten på en smidigare sätt under hela bryggsäsongen (olika temperaturer på kylvattnet). Dessutom kostar det inte nämnvärt mycket att köpa några kulventiler på ebay. Titta gärna på vårat inlägg om våra kopplingar till vår plattvärmeväxlare och pump för inspiration.

Ölets OG påverkar kylningstiden
Detta är inte ett tips utan snarare en påminnelse om att ölets OG påverkar kylningstiden. Så brygger man ett hög OG öl så kommer kylningen ta längre tid. Var beredd på detta och tänk över om du behöver förbättra kylningen på något sätt.

Detta var de olika punkter som vi har kommit fram till påverkar kyltiden med plattvärmeväxlare. Vad tycker ni? Stämmer saker och ting? Har vi missat/glömt något?


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ett mycket bra fråga som visar att inlägget inte var 100% klart. Ja, man bör alltid använda ett filter innan en plattv'ärmeväxlare för att få inte så lite skräp som möjligt in i det. Det underlättar rengörningen och minskar risken för att något blir kvar i den efter renförningen. Inlägget är lite uppdaterat nu.
      /Peter

      Radera