tisdag 9 februari 2016

Bryggning: Monks Barley Wine

I söndags blev det dags för bryggning igen. Den här gången blev det en barley wine jäst med belgisk jäst. Så det blev ett stark öl ännu en gång. Till hösten får vi helt klart brygga mer öl med lägre alkoholhalt.:) Ursprungsidén till det här ölet kommer ifrån Stone Old Guardian Belgo-Barley Wine.

Receptet såg ut så här:

Monks Barley Wine (66,5L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,124 SG
Estimated Color: 41,3 EBC
Estimated IBU: 100,7 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
2,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  5,00 %       
28,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        70,00 %      
4,00 kg       Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)              Grain        10,00 %      
2,00 kg       Crystal Malt (120,0 EBC)                  Grain        5,00 %       
1,00 kg       Special B Malt (300,0 EBC)                Grain        2,50 %       
260,00 gm     Summit [17,00 %]  (60 min)                Hops         100,7 IBU  
3,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        7,50 %       

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 35,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
75 min        Saccharification   Add 105,00 L of water at 72,7 C     67,0 C       

Jäst: Belle Saison

Målet är att få till en komplex fruktighet och karamellighet som kommer från jästen (Belle Saison), vörtkoket och malten. Förhoppningen är att vi skall få ett någorlunda högt FG på runt 15-20 på det här ölet för att få den klassiska restsötman som finns i en barley wine samtidigt som man får karaktären av den belgiska jästen. För att lyckas med detta så mäskar vi lite högre än normalt, använder en del dextrinmalt (cara-pils) och skickar upp OGt ganska högt. Jästen kommer troligtvis äta upp flertalet av dom lite mer komplexa sockerarter som vi skapar i ölet så det troligaste är att jästen jäser tills dess att ölet kommer upp i jästens alkoholtolerans och där och då dör. Men vi väljer att jäklas lite med den i alla fall. Som basmalt körde vi Maris Otter som alltid när vi gör barley wines.

Jästvalet föll på Belle Saison för att det är den torrjästen som vi tror kommer ge ölet den karaktären vi önskar. Vi mailade faktiskt också Stone och frågade just om jästen och vi fick svaret French Saison. Och Belle Saison är hyfsad lik French Saison. Och vi har inte kommit oss för att börja med flytande jäster än. Finns ändå ett hyfsat utbud av torrjäst idag och med vår genomsnittliga volym och vörtstryka så hade det inneburit rejäla förkulturer och därmed en del investeringar (e-kolvar och magnetomrörare) som vi helt enkelt får ta längre fram.

Dagen till ära så låg Hans hemma och var sjuk så det fick bara bli jag (Peter) och Sia som deltog i den här bryggningen. Malten hade vi krossat i förväg under veckan och vi hade fyllt upp vår vattenvärmare med vatten till mäskningen och kopplat in våra nya veckotimers så vi hade vatten till mäskningen uppvärmt och klart när vi kom till lokalen. Fungerade himla smidigt, så för er som inte brygger hemma utan i någon lokal någonstans, titta på dessa veckotimers.

Full gryta och mycket varmdruv!
OG 115.
Det är lite ovant för oss att brygga på två personer och det var kanske därför vi glömde ta ett SG prov innan kok. Vi lyckades i alla fall att komma ihåg att lägga i allt som skulle i under koket. Kylningen gick hyfsat smidigt. Sammanlagt fick vi ut ca 71 liter med ett OG på 115. Så tyvärr missade vi vårat OG med hela 9 punkter. Eftersom vi inte tog ett SG prov så är det svårt att säga vad det berodde på men vi misstänker att bortkoket är överskattat vilket skulle kunna förklara en del.

Nu får det här ölet stå och jäsa svalt (ca 18C) så inte jästen tar fullständigt överhand. Skall bli skönt nästa bryggning, då är det bara 20 kg malt och iom det bara ett mäskkärl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar