Receptet såg ut så här:
Monks Barley Wine (66,5L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,124 SG
Estimated Color: 41,3 EBC
Estimated IBU: 100,7 IBU
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 5,00 %
28,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 70,00 %
4,00 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 10,00 %
2,00 kg Crystal Malt (120,0 EBC) Grain 5,00 %
1,00 kg Special B Malt (300,0 EBC) Grain 2,50 %
260,00 gm Summit [17,00 %] (60 min) Hops 100,7 IBU
3,00 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 7,50 %
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 35,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
75 min Saccharification Add 105,00 L of water at 72,7 C 67,0 C
Jäst: Belle Saison
Målet är att få till en komplex fruktighet och karamellighet som kommer från jästen (Belle Saison), vörtkoket och malten. Förhoppningen är att vi skall få ett någorlunda högt FG på runt 15-20 på det här ölet för att få den klassiska restsötman som finns i en barley wine samtidigt som man får karaktären av den belgiska jästen. För att lyckas med detta så mäskar vi lite högre än normalt, använder en del dextrinmalt (cara-pils) och skickar upp OGt ganska högt. Jästen kommer troligtvis äta upp flertalet av dom lite mer komplexa sockerarter som vi skapar i ölet så det troligaste är att jästen jäser tills dess att ölet kommer upp i jästens alkoholtolerans och där och då dör. Men vi väljer att jäklas lite med den i alla fall. Som basmalt körde vi Maris Otter som alltid när vi gör barley wines.
Jästvalet föll på Belle Saison för att det är den torrjästen som vi tror kommer ge ölet den karaktären vi önskar. Vi mailade faktiskt också Stone och frågade just om jästen och vi fick svaret French Saison. Och Belle Saison är hyfsad lik French Saison. Och vi har inte kommit oss för att börja med flytande jäster än. Finns ändå ett hyfsat utbud av torrjäst idag och med vår genomsnittliga volym och vörtstryka så hade det inneburit rejäla förkulturer och därmed en del investeringar (e-kolvar och magnetomrörare) som vi helt enkelt får ta längre fram.
Dagen till ära så låg Hans hemma och var sjuk så det fick bara bli jag (Peter) och Sia som deltog i den här bryggningen. Malten hade vi krossat i förväg under veckan och vi hade fyllt upp vår vattenvärmare med vatten till mäskningen och kopplat in våra nya veckotimers så vi hade vatten till mäskningen uppvärmt och klart när vi kom till lokalen. Fungerade himla smidigt, så för er som inte brygger hemma utan i någon lokal någonstans, titta på dessa veckotimers.
Full gryta och mycket varmdruv! |
OG 115. |
Nu får det här ölet stå och jäsa svalt (ca 18C) så inte jästen tar fullständigt överhand. Skall bli skönt nästa bryggning, då är det bara 20 kg malt och iom det bara ett mäskkärl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar