fredag 12 februari 2016

Utrustning: Vi har skaffat en förkylare

Som alla hembryggare känner till så går det inte lika bra att kyla sitt öl på sommaren som på vintern eftersom kyl(kran)vattnet är varmare då.

Detta har vi själva märkt och har därför försökt planera in öl som kräver lite högre jästemperatur på den varmare delen av året. Men det är ju inte alltid som det går att planera så det blir så. Eller för den sakens skulle känner för att brygga något mer varmjäsande just då. Men vad gör man då om man vill kyla ner ett öl till 18C och kylvattnet håller 20C? Jo, man installerar en förkylare.

Men vad är en förkylare? Jo, det är någon form av kylare som man kopplar in innan den ordinarie kylaren på kylvattnets ingång. Denna lägger man sedan i en hink som man lägger vatten och mängder av isbitar i. På så sätt kommer man kyla ner kylvattnet och det kommer göra att kylningen går snabbare och i vissa fall avgör om man kan kyla ner till önskad temperatur eller ej.

Vår gamla kylare har nu blivit förkylare!

Vi har vid åtminstone ett tillfälle inte lyckats kyla ner vårat öl till önskad temperatur vilket gjort att det fick jäsa för varmt. Så för att råda bot på detta så kommer vi under den varmare delen av året använda oss av en förkylare. Detta blev en billig uppgradering för detta är vår gamla spiralkylare som vi använde innan vi uppgraderade till större volym. :)

Förhoppningsvis kommer den till användning till nästa bryggning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar