söndag 31 januari 2016

Flasktappning: The Kilt Lifter

Efter två månader uppdelade i olika jäshinkar på olika sorters ekkuber (naturella, bourbon och rom) blev det dags för flasktappning i fredags kväll av vår Wee Heavy med muscovadosocker. Roligare fredagssyssla har man haft men det fick bli så den här gången.

Vid omtappningen så delade vi ju om det här ölet till följande olika delar:
  • 24 liter naturella franska mediumrostade ekkuber (1g/l).
  • 11 liter med ekkuber indränkta i bourbon (Wild Turkey 0,5g/l)).
  • 10 liter med ekkuber indränkta i mörk rom (Dictador 20 YO 0.5g/l).
  • 13 liter naturellt, dvs inga ekkuber alls.
Vi valde precis som när vi flasktappade vår belgian dark strong ale (Monks Secrets) att använda jästen Lalvin EC-1118 till flaskjäsningen. Och vi valde att vara försiktiga med mängden socker så det fick bli 4g/l. Vi tog inget FG prov iom att vi gjorde det när vi tappade om ölet. Så FG får bli satt till 50 från 121, dvs en alkoholhalt på 9,3% och en utjäsning på 56%.

The Kilt Lifter


Samtliga versioner smakade lovande men den neutrala och den romlagrade var mest lovande för tillfället. Mycket fikon, karamell och lite russin i smaken. Bilden gör tyvärr inte det här ölet rättvist, just det här provet måste vi fått med småpartiklar som grumlat till färgen för dom andra smakproven hade inte alls den här färgen utan en mer rödaktig färg.

Och det här blev det första ölet som vi haft i bitterhumle ifrån vår humleodling. Och både vid omtappningen och nu vid flasktappningen så tycker vi att vi fått den beskan vi räknat med, om inte mer. Får följa upp det vid en senare provsmakning. 

Nu får det här ölet ligga på flaska några månader innan det blir dags för officiell provsmakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar