måndag 11 januari 2016

Sambryggning: Dark as hell

I helgen blev årets första bryggning av. Inte bara en bryggning utan en sambryggning till och med. Dessa bryggningar har historiskt sett varit bryggningar där vi tagit ut svängarna lite mer än vad vi brukar göra. Vid tidigare tillfällen har vi bryggt rågbarley wine (version 1 och version 2) och i höstas blev det en riktigt stark wee heavy med muscovadosocker.

Den här gången blev det ett mörkt öl, närmare bestämt imperial stout. Var ju också ett tag sedan vi bryggde något mörkt, närmare bestämt januari 2014 då vi bryggde vår Ewil Twin Even more Jesus inspirerade öl It was Judas. Så den här gången ville vi inte bara brygga en stilren och enkel (tråkig) imperial stout rakt av utan vi ville lite mer. Visserligen brygger vi sällan 100% stilrent och enkelt men vi tenderar till att använda färre maltsorter i våra recept numera. Men oavsett så valde vi att göra detta ölet riktigt mörkt, relativt stark, använda relativt stora mängder mörk karamellmalt och även melass.

Receptet såg ut så här:

Dark as Hell (72,5 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,105 SG
Estimated Color: 223,2 EBC
Estimated IBU: 92,6 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU      
25,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        64,43 %      
4,00 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        10,31 %      
4,00 kg       Carafa II (1150,0 EBC)                    Grain        10,31 %      
2,00 kg       CaraAroma (400,0 EBC)                     Grain        5,15 %       
270,00 gm     Summit [17,40 %]  (60 min)                Hops         92,8 IBU  
2,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        5,15 %       
1,80 kg       Molasses (157,6 EBC)                      Sugar        4,64 %        

Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 35,00 kg
----------------------------
Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
90 min        Mash In            Add 96,25 L of water at 70,9 C      65,0 C        

Jäst: 6 st Mangrove West Coast M44 och 3 st Nottingham

Som ni ser så är det rejäla mängder specialmalter, främst Carafa I och Carafa II. Men även en hel del CaraAroma. Vi valde uteslutande Carafa special malter (förutom CaraAroma) för att få ölet riktigt mörkt men samtidigt drickbart.  Stora mängder specialmalter som sagt och därför en del socker vid kokslutet, dels för att få upp OGt men även för att hålla utjäsningen på relativt höga nivåer. Även jästvalet är relaterat till utjäsningen samtidigt som vi ville använda en neutral jäst. Bittergivan valde vi att lägga relativt högt men lite lägre än vad vi gjort på starka öl vi bryggt tidigare. Har märkt att vi har gjort våra öl något för beska vid ett par tillfällen.

Koket valda vi att hålla relativt kort, bara 60 minuter i det här ölet. Tanken bakom det var att OGt var högt ändå tack vara melassen och sockret. Dessutom tyckte vi att det var en onödig risk att koncentrera ölet ännu mer när vi låg på gränsen på andra delar i receptet.

Eftersom vi var fem som bryggde det här ölet så bryggde vi en stor volym av det här ölet. Eftersom mörkt öl dessutom är väldigt tacksamt att experimentera med så har vi beslutat att dela upp ölet i olika delar och hitta på lite skoj med dom, närmare bestämt:
  • torrhumlad med chipotle
  • torrhumlad med rostat kokos
  • mediumrostade franska ekkuber 
  • och så en naturell del förstås
Inför den här bryggningen så hade vi inte hunnit förkrossa vår malt under veckan eller använda våra nya veckotimers. Så Pehr och jag var i lokalen vid 8 tiden på morgonen och började med att krossa malten och fördela den på 15 respektive 20 kilo för att passa 60 och 80 liters mäskkärlet och fylla upp vår vattenvärmare med vatten och sätta igång uppvärmningen av det.

Mäskningen gick bra, hamnade lågt i temperatur på ena mäsken men perfekt på andra. Det blev en ganska lång mäskning, närmare 2 timmar på båda iom att vi inte hann värma upp vatten till lakningen till rätt temperatur i tid.

Så mörkt att det inte går att se genom slangen.


Mörkt skum i grytan....
Iom att vi skulle få ut ca 72,5 liter så behövde vi laka ut 84 liter ur våra två mäskar. SG:t innan kok hamnade på låga 71, kanske inte så förvånande med så mycket specialmalt och så många urlakade litrar ur 35 kg malt. Vi hade tack och lov ett kilo ljust malt extrakt liggandes som vi valde att tillsätta när det var 20 minuter kvar av koket för att pricka vårat tänka OG. Sockret lade vi i vid kokslutet. Melassen däremot kommer vi få lägga i under jäsningen, det var slutsålt, både i fysiska affärer och svenska webbutiker. Gjorde en beställning på melass på Ebay från England som skulle levererat senast fredagen (8/1) samma vecka som bryggningen men den kom istället idag (måndag 11/1). Men det blir nog också bra att lägga det i jäshinken under jäsningen.

OG 95
Kylvattnet hade låga 3C så kylningen gick väldigt snabbt och smidigt. Sammanlagt fick vi ut ca 75 liter (med tanke på maltextraktet och sockret så stämmer det bra) med ett OG på 95. Med melassen så kommer det hamna på ganska exakt 105 så då prickar vi vårat planerade OG (med hjälp av ett kilo maltextrakt förstås). Och det kan man inte vara annat än nöjd med. :)

Nu får det här ölet stå och jäsa en längre tid. Kan nog ta en längre tid med tanke på styrkan och mängden komplexa sockerarter (iom den stora mängden specialmalter).

2 kommentarer: