Den här gången blev det ett mörkt öl, närmare bestämt imperial stout. Var ju också ett tag sedan vi bryggde något mörkt, närmare bestämt januari 2014 då vi bryggde vår Ewil Twin Even more Jesus inspirerade öl It was Judas. Så den här gången ville vi inte bara brygga en stilren och enkel (tråkig) imperial stout rakt av utan vi ville lite mer. Visserligen brygger vi sällan 100% stilrent och enkelt men vi tenderar till att använda färre maltsorter i våra recept numera. Men oavsett så valde vi att göra detta ölet riktigt mörkt, relativt stark, använda relativt stora mängder mörk karamellmalt och även melass.
Receptet såg ut så här:
Dark as Hell (72,5 l)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,105 SG
Estimated Color: 223,2 EBC
Estimated IBU: 92,6 IBU
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
25,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 64,43 %
4,00 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 10,31 %
4,00 kg Carafa II (1150,0 EBC) Grain 10,31 %
2,00 kg CaraAroma (400,0 EBC) Grain 5,15 %
270,00 gm Summit [17,40 %] (60 min) Hops 92,8 IBU
2,00 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 5,15 %
1,80 kg Molasses (157,6 EBC) Sugar 4,64 %
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 35,00 kg
----------------------------
Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Step Time Name Description Step Temp
90 min Mash In Add 96,25 L of water at 70,9 C 65,0 C
Jäst: 6 st Mangrove West Coast M44 och 3 st Nottingham
Som ni ser så är det rejäla mängder specialmalter, främst Carafa I och Carafa II. Men även en hel del CaraAroma. Vi valde uteslutande Carafa special malter (förutom CaraAroma) för att få ölet riktigt mörkt men samtidigt drickbart. Stora mängder specialmalter som sagt och därför en del socker vid kokslutet, dels för att få upp OGt men även för att hålla utjäsningen på relativt höga nivåer. Även jästvalet är relaterat till utjäsningen samtidigt som vi ville använda en neutral jäst. Bittergivan valde vi att lägga relativt högt men lite lägre än vad vi gjort på starka öl vi bryggt tidigare. Har märkt att vi har gjort våra öl något för beska vid ett par tillfällen.
Koket valda vi att hålla relativt kort, bara 60 minuter i det här ölet. Tanken bakom det var att OGt var högt ändå tack vara melassen och sockret. Dessutom tyckte vi att det var en onödig risk att koncentrera ölet ännu mer när vi låg på gränsen på andra delar i receptet.
Eftersom vi var fem som bryggde det här ölet så bryggde vi en stor volym av det här ölet. Eftersom mörkt öl dessutom är väldigt tacksamt att experimentera med så har vi beslutat att dela upp ölet i olika delar och hitta på lite skoj med dom, närmare bestämt:
- torrhumlad med chipotle
- torrhumlad med rostat kokos
- mediumrostade franska ekkuber
- och så en naturell del förstås
Mäskningen gick bra, hamnade lågt i temperatur på ena mäsken men perfekt på andra. Det blev en ganska lång mäskning, närmare 2 timmar på båda iom att vi inte hann värma upp vatten till lakningen till rätt temperatur i tid.
Så mörkt att det inte går att se genom slangen. |
Mörkt skum i grytan.... |
OG 95 |
Nu får det här ölet stå och jäsa en längre tid. Kan nog ta en längre tid med tanke på styrkan och mängden komplexa sockerarter (iom den stora mängden specialmalter).
Alltid roligt att läsa era inlägg.
SvaraRaderaJätteroligt att höra!
Radera/Peter