tisdag 18 oktober 2016

Sambryggning: Paddingtons Brown Little Butt

Paddington
I lördags blev det återigen dags för en sambryggning. Vi har vid tidigare sambryggningar bryggt rågbarley wine (försök 1 och 2), wee heavy med muscovadosocker och en riktigt mörk imperial stout med melass.

Den här gången blev det dock inget start öl utan något relativt lågalkoholhaltigt som en brunporter. Faktum är att jag velat brygga en brunporter sen jag började fundera på att brygga eget öl och smakade just en brunporter på Amylases Vinterölsträff 2009. Men andra idéer har fått prioritet tills nu.

Receptet såg ut så här:

Paddingtons Brown Little Butt (55 L)

Estimated OG: 1,052 SG
Estimated Color: 69,4 EBC
Estimated IBU: 27,8 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type                  %/IBU        
6,75 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain                 59,2 %       
2,50 kg               Brown Malt (110,0 EBC)                   Grain                 21,9 %       
1,50 kg               Crystal Malt  (140,0 EBC)                Grain                 13,2 %       
0,65 kg               Chocolate Malt (1200,0 EBC)              Grain                 5,7 %        
45,00 g               Warrior [13,00 %] - Boil 60,0 min        Hop                   27,8 IBUs    

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 11,40 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Saccharification  Add 78,72 l of water at 67,4 C          65,0 C        90 min
Saccharification Heat up to 70 C                                  70,0 C        20 min

Jäst: 3 st paket Nottingham

Rejäla mängder specialmalter, och därmed en låg mäsktemperatur och även en stegmäskning för att hålla utjäsningen på en relativt hög nivå. Och i porter känns engelsk jäst som ett bra val och Nottingham har dessutom hög utjäsning. Vill gärna landa inom ramen för stilen som är mellan 1,010-1,018.

Innan kok så landade SGt på 43 vilket var lite lägre än planerat. Lågre utbyte än planerat, kanske beroende på den höga mängden specialmalter? För att kompensera det så valde vi att köra ett extra värme element i vårat kokkärl under 30 minuter. Visserligen blev ölet mörkare men med receptets 69 EBC hade vi marginaler till det.

Test av humlefilter med provisorisk upphängning
Nu var det bara 45g humle i det här ölet så inga stora mängder men vi valde att testa vårat humlefilter för första gången. Vi har inte fixat någon bra upphängning Gick hur bra som helst men vi kom fram till att filtrets övre kant behöver vara i höjd med kokkärlets kant för att inte komma för nära värme elementen. Nästa bryggning kommer det bli betyligt större mängder så det skall bli spännande att prova. Skall ordna en bättre upphängning av humlefiltret tills dess.

OG 50
Efter en relativt snabb kylning (ca 10 minuter) så låg lite mer än 50 liter med ett OG på 50 i jäshinken. Tanken är att dela upp det här efter jäsningen i tre olika delar, rostad kokos, chili och naturell.
 
Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar