tisdag 9 oktober 2018

Flasktappning: Earl Haraldson och Björn Ironside

Idag blev det dags för en flasktappning av mitt mjöd gjort på eucaluptushonung (Earl Haraldson) och ytterligare ett annat mjöd gjort på grekisk tallhonung (Björn Ironside). Landade nämligen i att göra en blandning av dessa. Summerar även alla omtappningar som gjorts fram till flasktappningen för att få med hela historiken.

Earl Haraldson:
15/4: Mjödet sätts igång. OG mätts upp till 1,120

30/4: Mycket låg jäsaktivitet och väljer därför att göra en omtappning till ett mindre jäskärl. Mäter även SG vilket redan visar 1,010. Vill inte att detta mjödet skall jäsa ut mer så jag tillsätter kalciumsulfit för att döda jästen.

1/5: Tillsätter kalciumsorbat för att stoppa jäsningen.

2/5: Ställer in mjödet i kylen för kallkrasch.

7/5: Kallkraschen har helt klart hjälpt men fortfarande grumligt. Gör en omtappning inför ett par månaders lagring.

1/8: Ställer in i kylskåp för att kallkrasha.

Björn Ironside:
15/4: Mjödet sätts igång. OG mätts upp till 1,142

1/5: Mycket låg jäsaktivitet och med tanke på att dom andra mjödet som jag gjort samtidigt har jäst på bra så tillsätter jag kalciumsulfit för att döda jästen utan att ta ett FG (lite korkat kanske men vill inte att denna skall jäsa ut för mycket)

2/5: Gör en omtappning till mindre kärl och mätter SG som visar 1,040. Kanske inte så förvånande iom det höga OGt och att den bara jäst i två veckor. Men SG:t till trots så känns det inte jättesött. Lite ekning så tror jag det här blir riktigt bra. Tillsätter även kalciumsorbat för att stoppa jäsningen.

20/5: Noterar att den fortfarande jäser i denna trots kalcumsulfit och kalciumsorbat. Gör en omtappning för att bli av med jästkakan och tillsätter kalciumsulfit igen.

1/8: Ställer in i kylskåp för att kallkrasha.

Blandningen:
10/8:  Efter ett par månaders lagring och ytterligare en kallkrash är båda mjöden nu relativt blanka och fina. Smaken lämnar däremot övrigt att önska. Hade lyssnat på en youtuber några dagar innan där han tar upp vad man gör om man inte tycker om mjödet man gjort och hans enkla råd är att blanda ut det med något annat om man finner att man inte har några andra alternativ. Testar för skoj skull att blanda 2 cl av varje i ett glas och smaken var flera gånger mycket trevligare. Så mycket trevligare så jag bestämde mig för att blanda dom rakt av (hade ungefär lika mycket av båda i jäskärlen). Dock något söt. Bestämmer mig för att tillsätta ett pekfinger av medium rostad amerikansk ek, medium rostad franska ek och ceder trä.

17/8: Gör en omtappning för att bli av med träspiralerna. Lovande smak men behöver bli av med grumset så det blir kristalblankt.

1/9: Liten hinna på botten men fortfarande grumlig. Tillsätter Kwik Clear för att få bort det sista grumset innan flasktappningen.

5/9: Sista omtappningen innan flasktappningen.

Innan flasktappning.

 7/10: Flasktappning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar