tisdag 2 oktober 2018

Bryggning: Ivar

Ivar från TV-serien Vikings
I helgen som gick så startade vi igång ytterligare två mjöd. Först ut av dessa blir Ivar, ett traditionellt mjöd med relativt stora mängder bovetehonung. Detta påminner lite grann om ett annat mjöd vi startade upp i höstas, Horik. Skillnaden är att detta mjödet innehåller nästan 3 gånger mer bovetehonung. Vi använder även Lalvin D47 som är någon form av standardjäst för tradtionella mjöd och har därför också några punkters lägre OG.

Receptet blev enligt nedan:
  • ca 2 kg bovetehonung
  • ca 6,2 kg vildblomsterhonung av lite olika sorter och ursprung
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 14 liter
  • 20 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 20 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 2 st paket Lalvin D47
  • Uppmätt OG 1,130
Kommer troligtvis tillsätta lite fransk medium rostad ek till den här. Men det kommer dock dröja väldigt länge innan det blir aktuellt att lägga i någon ekspiral för först måste den kraftiga smaken/aromen från bovetehoungen att lägga sig. Och det kan med tanke på mängden i det här mjödet ta ett ganska bra tag, .jag räknar kallt med minst till nästa höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar