söndag 23 september 2018

Bryggning: Rollo

Rollo från TV-serien Vikings
Dags för den sista inlägget om ett av dom sex mjöden vi startade igång förra helgen. Sist ut blir Rollo, ett mjöd gjort på äpplemust, en så kallas cyser. Sommaren gjorde ju att det blev ett fantastiskt äppleår och vi lyckades få tag i 6 st olika sorter som vi dagen innan gjorde must på. Vi tillsatte då pektinenzym för att hjälpa till med klarningen. OGt på musten innan vi tillsatte honungen blev 1,050.

Receptet blev enligt nedan:
  • ca 10 kg vildblomsterhonung
  • ca 18 liter must på 6 st olika äppelsorter
  • 5 msk flytande pektin enym tillsatt till musten på äpplena som gjordes dagen innan
  • 40 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 20 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 3 st paket Lalvin K1-V1116
  • Uppmätt OG 1,155
Som ni ser i receptet så är det ett väldigt högt OG men jästen till det här mjödet har en 18% alkoholtolerans. Den här jästen har en förmåga att konkurrera ut vildjäst och är väldigt populär till cysers, därav jästvalet. Nu hoppas jag vi får igång jäsningen på det här monstret, starkaste musten hittils som vi gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar