fredag 21 september 2018

Bryggning: Horik

Horik från TV-serien Vikings
I förra helgsen startades som sagt det igång sex stycken olika mjöd. Nu är det dags för nummer två, Horik, ett traditionellt mjöd gjort på bovetehonung. Bovetehonung kan man säga är honungs specialmalt om man skall göra någon form av jämförelse. Denna honungen finns i olika delar av världen och i olika färger. Gemensamt är att smaken och aromen är mycket stark av stall och hö. Efter en längre tid mjuknar dessa smaker och blir fruktigt russin smaker. Många polska mjöd har faktiskt bovete honung i sig.

Receptet blev enligt nedan:
  • 0,4 kg bovetehonung
  • 1,8 kg apelsinblomsterhonung från Florida
  • 0,5 kg vildblomsterhonung (fruktig smak och arom)
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 6 liter
  • 12 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 10 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Lalvin Vitilevure
  • Uppmätt OG 1,135
Tanken med det här receptet är att få in fruktiga smaker från all honung som används och även ge en liten citrus ton. Jästen skall även den förstärka fruktiga inslag. Med tanke på jästens alkoholtoleras (15%) så har jag ökat upp OGt något mot andra traditionella mjöd. Kommer garanterat tillsätta någon ekspiral till denna (som dom flesta traditionella mjöden) men får invänta smaken innan jag vet vilken. Jag tror redan nu att det här kommer behöva stå ett tag och mjukna till och en flasktappning blir nog inte förrän efter nästa sommar.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar