torsdag 11 oktober 2012

Bryggning: Winter Goose Bumbs

Så var det äntligen bryggdags igen! Den här gången blev det en DIPA fast med en liten twist, dvs nästan som vanligt när det gäller oss. Tanken var att skapa en riktigt smakrik och komplex DIPA där det ändå finns en lite maltsmak i bakgrunden. Det är ju väldigt populärt med "West Coast DIPA" eller "humlejuice" så tanke var att bryta lite mot den trenden och göra en maltigare tolkning av stilen. Vinteröl är ju lite maltigare, mörkare och 150 IBU är riktigt beskt så därav namnet på det här ölet, Winter Goose Bumbs!

Vi tog med oss erfarenheter från våran förra DIPA:
- för liten bittergiva (ca 20 IBU)
- ingen 10 minutersgiva
- Pacific Gem smak tog över och var inget vidare
- för lite torrhumling
- för mörk karamellmalt (crystal 120 EBC)

Receptet såg ut så här (ni som inte gillar BeerSmith formatet får ha översyn, har i alla fall komprimerat det något):

Fear Wolfs Winter Goose bumbs (31L)

Estimated OG: 1,082 SG
Estimated Color: 25,9 EBC
Estimated IBU: 151,1 IBU

Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
7,40 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        74,00 %      
1,00 kg       Rye Malt (9,3 EBC)                        Grain        10,00 %
1,00 kg       Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        10,00 %    
0,50 kg       Carared (60,0 EBC)     Grain        5,00 %       
0,10 kg       Carafa I (900,0 EBC)                      Grain        1,00 %
40,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (60 min)                Hops         31,0 IBU
40,00 gm      Centennial [12,30 %]  (15 min)            Hops         13,3 IBU     
40,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (15 min)   Hops         17,4 IBU     
40,00 gm      Simcoe [14,30 %]  (15 min)                Hops         15,5 IBU     
40,00 gm      Chinook [13,30 %]  (15 min)               Hops         14,4 IBU
40,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (10 min)   Hops         12,7 IBU     
40,00 gm      Centennial [12,30 %]  (10 min)            Hops         9,7 IBU      
40,00 gm      Chinook [13,30 %]  (10 min)               Hops         10,5 IBU     
40,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (10 min)                Hops         11,2 IBU
60,00 gm      Galaxy [14,20 %]  (3 min)                 Hops         5,8 IBU      
60,00 gm      Green Bullet [13,50 %]  (3 min)           Hops         5,5 IBU      
60,00 gm      Amarillo Gold [10,00 %]  (3 min)          Hops         4,1 IBU
110,00 gm     Galaxy [14,20 %]  (Dry Hop 4 days)    
40,00 gm      Green Bullet [14,40 %]  (Dry Hop 4 days)
40,00 gm      Amarillo Gold [10,00 %]  (Dry Hop 4 days)                
20,00 gm      Centennial [12,30 %]  (Dry Hop 4 days)          
20,00 gm      Columbus (Tomahawk) [16,10 %]  (Dry Hop 4 days)        
20,00 gm      Chinook [13,30 %]  (Dry Hop 4 days)                  
    
 Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full BodyTotal Grain Weight: 9,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 27,00 L of water at 70,3 C      65,0 C  

På maltsidan gjorde vi det ganska enkelt. Basmalt, lite råg för sin pepprighet/maltighet/fyllighet, lite Carared som karamellmalt och slutligen lite Carafa 1 för att få upp färg ytterligare. Hade velat ha ölet något mörkare men vågade inte ha i mer Carafa eller Carared så det fick bli den här färgen den här gången. Och så hade vi förstås i en ganska stor mängd socker för att få upp utjäsningen ordentligt. FG prognos ligger mellan 12-14.

På humlesidan av det här receptet så kan man helt klart tycka det ser enormt komplicerat ut vid första anblicken. Tanken bakom det här till synes komplicerade humleschemat är följande:

- 15, 10 och 3 minutersgivor för mycket smak, arom och förhållandevis mjuk beska trots det höga IBU värdet.
- Simcoe humlen vid 15 minuter är rester från vår förra bryggningen. Då vi inte gillar att ha öppnade humleförpackingar liggandes så valde vi att förbruka det. Så hade vi inte haft humlerester liggandes så hade 15 och 10 minutersgivan varit identiska.
- Galaxy och Centeniell för sina tropiska smaker.
- Chinook och Columbus för sin kryddighet, råhet men också tropiska smak. Kommer gå bra ihop med rågen samtidigt som de kompletterar Galaxy och Centeniell tror vi.
- Som aromhumle använder vi Amarillo, Green Bullet och Galaxy då vi tycker dessa humlesorters arom är riktigt bra.
- Torrhumling blir resterna av de 100g förpackningar som vi använde under den här bryggningen. Vi "fyller upp" den sammanlagda mängden torrhumling till 250 g med Galaxy.
- Uträknat per liter blir det 17,4 g humle per liter i koket och tillsammans med torrhumlingen blir det 25,5 g per liter! Enorma mängder helt enkelt!

Men nog snackat, nu till bryggningen!

Vi började som vanligt med att mäska. 9 kilo malt och ca 27 liter vatten i 65 C (för hög utjäsning) i 90 minuter. Det blev 64,5 istället men det fick duga. Tror mäskningen blev något längre iom att vi gjorde en flasktappning under tiden.

Sedan var det dags för lakningen. Vi har tidigare haft lite problem med kombination lakning och råg så vi var lite nervösa för hur det skulle gå den här gången. I början av lakningen recirkulerade vi därför ordentligt för att undvika stop senare under lakningsprocessen. Och mycket riktigt så blev det mycket småpartiklar. Efter att recirkulerat över 10 liter så fick det duga. Lakningen flöt sedan på utan stopp eller andra problem men det följde med en del småpartiklar. Innan det var dags för kok så hade vi ett OG på ca 70 vilket indikerade ett slut OG på ca 80 vilket bara var 2 punkter under vårat estimerade OG.

Sedan var det ju dags för koket och det vi alla undrade var: Skulle all humle verkligen få plats? Vår förra DIPA hade vi i lite över 300g och nu skulle vi ha i 540g. Visserligen med en något mindre volym men ändå..... Men i slutet av koket när det var dags för de stora givorna så hade det kokat bort tillräckligt och all humle fick mer eller mindre precis plats. Vi hade inte kunnat ha i så himla mycket mer kändes det som. Var nära att det kokade över vid några tillfällen så vi fick hjälpa till lite på traven med hålsleven.

Kok med 540 g humle!

Sen var det dags för kylning och vi lyckades med bedriften att kyla ner ölet till 18 C på 8 minuter. Vi har tidigare klarat av kylningen på ca 13 minuter så det var med god marginal vi slog nytt kylningsrekord. Kallt kylvatten, cementblandarkärlet som vi ställer kastrullen i och isen hjälpte helt klart till!
Enorma mängder humle att filtrera bort!

Efter den framgångsrika kylningen så var det då dags för filtrering av det här monsterölet. Och det var kanske här om någonstans som det blev lite besvärligt under den här bryggningen. Sammanlagt fyllde vi vårt durkslag som vi gör första filtreringen igenom 4 gånger. Blev en hel plastmatkasse med humle rester! Vi tyckte också att färgen på ölet hade förändrats till det ljusare. Vet inte om det var humlen som orsakade detta för ölet var väldigt grumligt. Den andra filtreringen genom saftsilen gick bättre men det var väldigt mycket partiklar så den första saftsilen blev full. Fick stå och rinna av ett bra tag och vi fick filtrera resten genom saftsil nummer 2. Vi tog ett OG prov som mycket riktigt visade 80 och vi var väldigt nöjda med resultatet. De två senaste bryggningarna har vi inte riktigt träffat vårt OG på ett tillfredställande sätt så det var skönt att vända den trenden. Vi hade under tiden rehydrerat 3 paket US-05 jäst som vi hällde ner i jäshinken.

80 punkter starkt!


Smakprovet var extremt grumligt och mycket riktigt väldigt beskt. Beskan satt kvar i munnen ett par minuter efteråt. Smaken var lite kryddig/pepprig/örtig (rågen och Chinook/Columbus kanske?) och tropisk.

Nu får det här ölet jäsa i ca 2 veckor, sedan blir det omtappning och sedan torrhumling med ca 250 g humle i 4 dagar. Efter kolsyrning på flaska i två veckor skall vi förvara flaskorna kallt i ett par veckor så ölet klarnar ytterligare.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

2 kommentarer:

  1. Låter grymt gott! Jag föredrar helt klart dipor som är åt det lite maltigare hållet så denna låter ju perfekt, hade varit kul att smaka på slutresultatet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har stora förhoppningar på det här ölet. Vi blev inte alls nöjda med vår förra DIPA så denna gången var vi revansch sugna! Om du har vägarna förbi Göteborg någon gång så kan vi ordna ett smakprov!

      Radera