torsdag 26 september 2013

Bryggning: Unicorn

Så blev det i förra helgen dags för bryggning igen. Efter att ha gjort ett litet svagare öl i form av en amber ale vid namnet Bite Me så var det dags för ett starkt öl igen. Närmare bestämt rekordstarkt (för oss).Vi har länge haft en tanke om att göra en American Barley Wine och när vi började planera hösten så kom det högst på önskelistan. Så här blev receptet:

Fear Wolfs Unicorn

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,112 SG
Estimated Color: 28,3 EBC
Estimated IBU: 117,7 IBU

Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amount       Item                                      Type         % or IBU     
12,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        78,95 %      
1,00 kg        Munich II Malt (25,0 EBC)                 Grain        6,58 %       
0,50 kg        Carahell (30,0 EBC)                       Grain        3,29 %       
0,50 kg        Carared (39,4 EBC)                        Grain        3,29 %       
0,20 kg        Dark Crystal (300,0 EBC)                  Grain        1,32 %    
115,00 gm   Summit [17,00 %]  (60 min)                Hops         89,5 IBU     
100,00 gm   Amarillo Gold [9,40 %]  (15 min)          Hops         21,8 IBU     
100,00 gm   Centennial [11,00 %]  (3 min)             Hops     6,4 IBU                       
1,00 kg        Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)          Sugar        6,58 %       

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,20 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 45,44 L of water at 70,1 C      65,0 C       
10 min        Mash out           Heat to 78,0 C over 2 min           78,0 C

Så hur kom vi fram till det här receptet och hur tänkte vi? Ja, mycket inspiration hämtades ifrån den kända amerikanska hembryggaren Jamil Zainasheff American Barley Wine recept. Vi valde att ersätta Special B med Dark Crystal (inte helt korrekt, vi vet) och eftersom vi inte kör Maris Otter som basmalt så valde vi att lägga i lite Munich malt också (men det skulle kanske varit biscuit). På humlesidan så tog vi först och främst en rejäl bittergiva som i ursprungsreceptet. Sedan la vi till ganska stora smak och aromgivor för att få till humligheten. Humlesorterna landade nästan lite förutsägbart på Amarillo som smakgiva och Centennial som aromgiva. Torrhumlingen valde vi att skippa.

Tanken med det här receptet är en American Barley Wine som både går att dricka 2 månader men även 2 år efter bryggningsdatumet. En låg mäsktemperatur och en lång mäskning för att få upp förjäsbarheten och en utmäskning för att hålla effektiviteten uppe. Som jäst valde vi US-05 i sedvanlig ordning men den här gången så valde vi att använda jästkakan från vår Amber Ale, Bite Me.

Vi har ju haft lite problem att träffa våra värden innan när vi bryggt hög OG öl, något som vi kopplat ihop med antalet och bredden på slitsarna i vårt dräneringsrör i vårt mäsk och lakkärl men också att vi inte gjort någon mash out. Så i somras gjorde vi fler och bredare slitsar i dräneringsröret och nu kör vi också med mash out i fortsättningen, åtminstone när vi gör hög OG öl.

Och detta fick mycket riktigt resultat. Trots att vi hade vara tillsatt hälften av sockret så hade vi 92 i SG. Vi valde därför att inte tillsätta allt socker utan tog bort 200g. Så innan kok hade vi till slut 94 i SG. Innan har vi max fått 75 i SG utan socker eller maltextrakt.

Koket flöt sedan på bra och vi glömde inte profaflocen eller jästnäringen den här gången. Däremot så noterade vi mycket små partiklar i koket. Vi får troligtvis justera krossningen på malten till lite grövre till nästa gång.

Kok med mycket humle!

Det tog ett tag att filtrera det här ölet. Relativt mycket humle och småpartiklar gjorde att det tog sin lilla tid. Vi körde vår hederliga dubbelfiltrering, först genom ett durkslag (för att få bort all humle), sedan genom en saftsil (för att få bort småpartiklar). På så sätt så går det inte åt så mycket saftsilar. Annars hade all humle fyllt dom upp på nolltid.

Mödosam första filtrering.

Efter kok så hade vi fått ut 27 liter med ett OG på 105. Färgen blev riktigt snygg! Vi fick däremot inte riktigt bortkoket, SG:t och OG:t att stämma men det känns som om det här blir bra det också. Smaken var humlig och karamellig. Lite söt faktiskt, trots de stora mängder humle. Beror antligen på det höga OG:t. 

105 i OG och snygg färg!


Tanken är att göra en omtappning på det här ölet om två till tre veckor, lite beroende på hur länge och mycket det jäser. Detta för att få bort ölet från den gamla döda jästen i jästkakan. FG prognosen ligger på mellan 20-30 vilket skulle motsvara 10-11% i alkoholhalt. Big beer!

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar