söndag 12 januari 2014

Provsmakning: Rasputin

Har blivit hög tid att provsmaka vår North Coast Old Rasputin inspirerade Imperial Stout öl vid namn Rasputin som vi bryggde i början av året. Eftersom vi deltog i Pot Bellys tävling med detta ölet har vi velat avvakta med att lägga ut det här inlägget.

Men först och främst, vad tyckte domarna om ölet? Så här löd omdömet:

Öl nr: 1 (Imperial Stout)
Finalöl som kom på 2:a plats
Poäng: 43 (poängklass – Mycket bra)

Bedömning: Mycket välgjord och komplex, smakerna hänger ihop mycket bra. Har eldighet och lagringstoner – sherry. Tydlig beska. Ett öl som är ganska rakt på sak, rufft men samtidigt väldigt rent och rakt.

Eventuella förbättringsförslag: Inga förbättringsförslag.

Omdömen för samtliga öl finner ni här.

Att få 43 poäng av 50 möjliga (vinnaren fick 44) känns otroligt kul och häftigt!Här följer då min recension av ölet:

Utseende: Färgen är något rödaktig om man håller upp glaset mot ljuset. Min personliga uppfattning är att man inte skall kunna se igenom en imperial stout, så den här är precis på gränsen. Kan bero på att vi sjabblade med lakningen under bryggningen. En liten krämig och kompakt skumkrona blir det som ganska fort avlägsnar sig.
 
Arom: Kraftig arom av nymalet kaffe, mörk choklad och mörk frukt.

Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Kaffe, choklad och mörk frukt är de initiala smakerna. De byts sedan ut mot en ton av sherry och lite värmande alkohol. På slutet kommer en bestämd men inte otrevlig beska. Mjuk kolsyra.

Slutsats: Det här blev ett bra öl. Men för att bli ännu lite bättre så behövs en del mindre justeringar. Framförallt så jäste ölet ut för mycket och alkoholhalten därmed onödigt hög, vilket beror på sockret vi tillsatte under bryggningen för att kompensera för dåligt utbyte. I fortsättningen skall vi kompensera med maltextrakt istället.

Vidare så hade jag nog idag bytt ut carahell mot Crystal Malt, för att få lite mer kropp på ölet, en något mindre mängd dock. Ölet påminner till viss del om inspirationsölet, en imperial stout som inte är så kraftig bränd i smaken som vissa kan vara. Hade man velat komma närmare så hade en minskning av svartmalten på 50g varit på sin plats tror jag. Och använt Special B istället för Dark Crystal förstås.

2 kommentarer:

 1. Hallå,

  Sett att ni har en doppvärmare 2000w, funkar den bra?

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har tom två stycken. Vi har använt dom till ett tiotal bryggningar och dom har fungerat hur bra som helst. Kan bara rekommendera dom!
   /peter

   Radera