Av någon anledning så är detta klassat som en Imperial Stout på ratebeer.com men jag tycker personligen att det är en Imperial Porter iom att det saknas borde svartmalt och rostat korn i receptet. Men där har man olika åsikter och det är så det är. Vi får väl säga att detta är en Russian Imperial Porter.;)
Men i alla fall, receptet såg ut så här:
Fear Wolfs It Was Judas (30 l)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,119 SG
Estimated Color: 149,4 EBC
Estimated IBU: 127,3 IBU
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
10,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 62,50 %
1,50 kg Caraaroma (400,0 EBC) Grain 9,38 %
1,50 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 9,38 %
1,00 kg Oats, Malted (2,0 EBC) Grain 6,25 %
1,00 kg Muscovadosocker (157,6 EBC) Sugar 6,25 %
1,00 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 6,25 %
170,00 gm Herkules [16,00 %] (60 min) Hops 127,3 IBU
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 42,00 L of water at 71,5 C 66,0 C
10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C
Vi justerade ner mäsktemperaturen från 68 till 66 för att få ett mer utjäst och mindre sötsliskigt öl och angående jästen så använder vi som receptet anvisar gamla hederliga US-05. Men för att få ännu lite högre utjäsning så beslutade vi att dessutom lägga i två rör av WLP 090 Super San Diego jäst. Och ja, ingen förkultur, vi har vare sig e-kolvar eller magnetomrörare, så det fick bli så. Får se om det ger något.
Vad vi dessutom gjorde den här gången var att brygga en mindre batch (ca 15 liter) av samma öl samtidigt med vår gamla utrustning för att få ut lite större mängd av det här ölet. Så sammanlagt var planen att den här gången att få ut ca 45 liter av det här ölet.
Nytt för dagens bryggning var vår nya induktionshäll. Den gamla hade fått en spricka i sig vilket banade iväg för en liten uppgradering. Tack vara 13A säkringarna i lokalen så skulle vi få ut ca 3 kW från hällen att jämföra mot 2 kW på den gamla. Vi har legat lite på gränsen med koket innan så det kändes som att en ny kraftigare häll skulle bli ett välkommet lyft.
En annan nyhet för dagens bryggning var den fläkt som Royne från Bellevue Brewing Boys (brygglaget vi delar lokal med) fixat på något vänster. Det har ju blivit väldigt varmt i lokalen när vi kokat. Nu skulle vi ju dessutom göra två kok så det fanns anledning att testa fläkten.
Lilla batchens kok igång och lakning av stora batchen pågår |
Det blev en tidig morgon och en lång bryggdag. Kl 8 så startade vi igång. Malten hade vi krossat på fredagkvällen och mäskvattnet var uppmätt och klart. Vi kom fram till att det var smartast att börja med den lilla batchen så den hade ett litet försprång tidsmässigt över den stora batchen. Detta fungera riktigt bra under hela bryggningen. Dock så fick mäsken för den stora batchen gå i två timmar istället för 90 minuter då vi inte hade hunnit få uppvärmt lakvattnet till den batchen. Fläkten fungerade också över förväntan. Det blev aldrig någon bastu i lokalen utan snarare lite kallt (var ju minus grader utomhus).
Den lilla batchens SG visade 85 och vi räknade och kom fram till att det halv kilot maltextrakt som skulle varit med i receptet inte behöves. Efter kok, kylning och filtrering så visade dock OG provet 110, troligtvis så överskattade vi bortkoket något. Hade vi haft i maltextraktet så hade vi hamnat på 120.
OG mätaren ville inte räcka till! |
Den stora batchens SG visade dock låga 75 och med den lilla batchens lägre OG i åtanke så tog vi därför beslutet att använda allt maltextrakt som vi hade liggandes, 2,5 kilo, för att få upp OG:t närmare målet. I båda fallen så tillsatte vi muscovadosockret i slutet av koket för att inte koka bort smaken. Även maltextraktet tillsatte vi under den senare delen av koket för att inte påverka utjäsningen negativt. OG:t hamnade faktiskt över skalan på vår OG mätare men vi gissar att det blev 125. Troligtvis så fick vi ett bättre kok än vi trott för när vi räknade på OG:t efter SG provet kom vi fram till att OG:t max hade kunnat bli 120.
Vad lärde vi oss av den här bryggningen och vilka slutsatser drog vi? Ja, först och främst, den nya induktionshällen är grym! En byggkonstruktion som påminner om en pansarvagn, två rejäla fläktar på baksidan och dessutom mer "kräm" än den gamla. Med våra erfarenheter hittills så kan vi bara rekommendera den varmt! Att den dessutom fungerar på 10, 13 och 16 säkringar gör ju att man kan "växa" med den. Känns som att vi tillsammans med doppvärmarna på 2kW fått ner våra uppvärmingstiderna till någon form av ett minimum. Vi behöver dock laborera oss fram till vilken effekt vi skall köra på när vi kokar så vi får kontroll på vårt bortkok.
I alla fall kl 16, 8 timmar efter start så låg det 45 liter med ett OG på 120 i jäshinken. Vi tillsatte hela 6 st paket US-05 och dessutom våra två rör av WLP 090. Nu får vi låta den här besten jäsa innan det är dags för flasktappning. Gissar att det kommer dröja någon månad innan flasktappning på ett sånt här starkt öl.
Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!
Hej Peter, nu är jag inte specialist men noterade att även Christmas Eve från Evil Twin var klassad som en Imperial Stout och jag tycker att den är för söt och för lite rostad för att vara en stout jämfört med en porter. Men jag kan givetvis ha fel...
SvaraRaderaDet finns lika många åsikter om vad som skiljer en porter och en stout som det finns bryggare! :) Men i min personliga värld så är en porter ett chokladigare och sötare än vad en stout är.
Radera