35% råg, en extremt jobbig lakning, två månader på franska mediumrostade ekkuber, några månader på flaska och därefter tävling så är vi nu då äntligen framme vid provsmakningen. Det här var för övrigt det ölet som genererade mest uppmärksamhet på Amylases Vinterölsträff. Svårt att svara på om det var enbart positiv uppmärksamhet. Folk kan var så försiktiga ibland. :)
Men hur blev då själva slut resultatet?
Helt ok utseende faktiskt! |
Utseende: Helt ok utseende faktiskt. Ett mycket tunt skum bildas vid upphällning men avlägsnar sig fort. Med tanke på mardrömslakninen och den gröt som det mer eller mindre blev i koket så är ölet förvånadsvärt klart. Inte helt klart dock men en fin röd-brunaktig färg.
Arom: Komplex arom. Finner russin, karamell, trä och vanilj i aromen. Får lite bourbon associationer av aromen faktiskt.
Smak: Smaken är komplex men väldigt balanserad. Det finns en massa olika smaknyanser av honung, plommon, russin, vanilj, karamell och trä. Lite pepprig/kryddig som saisons kan vara i slutet av smaken. Ölet är väldigt tjock och lent i munnen. Det ser man redan när man häller upp ölet. Lite motorolja konsistens. Inget som stör mig personligen men kanske inte alla som gillar det. Kolsyra finns men är väldigt diskret gissningvis beroende på den tjocka munkänslan. Bra balans mellan beska och sötma.Tyvärr tycker jag beskan skär in i sötman på ett störande och lite otrevligt sätt.
Slutsats: Ja, för att vara ett såpass experimentellt öl och skjutet från höften så landade detta trots lakningskatastrofen i något riktigt bra. Det är en grymt bra balans och ingen smak sticker ut på ett negativt sätt. Men man hade önkat lite mer tryck i smakerna. Lite mer av allt helt enkelt. Hade jag gjort om receptet idag så hade jag nog använt pale crystal istället för carared och tagit upp OG:t till 100 eller över och ökat bittergivan till minst 75 IBU. Även bytt bitterhumle. Eventuellt att man hade krånglat och lagt rågen för sig i en separat mäsk och kört en betaglukan rast (ca 40 C) för att få lite mindre motorolja konsistens på slutprodukten. Kanske något mer ekkuber än vad vi använde också. Och att använda havreskal till lakningen blir en självklarhet nästa gång när/om det beger sig......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar