söndag 22 februari 2015

Bryggning: Monks DIPA

I lördags var det dags för bryggningen igen. Andra bryggningen med våran nya 100 liters kastrull och plattvärmeväxlare, pump och kopplingar. Som vi presenterade i våra planer för våren så blev det den här gången något som vi skulle vilja kalla för belgiskt DIPA. En amerikansk DIPA fast med belgisk jäst. Vi har inspirerats lite löst av ölet Flying Dogs Raging Bitch.

Receptet såg ut så här:

Monks DIPA (48 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,073 SG
Estimated Color: 24,4 EBC
Estimated IBU: 117,5 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
9,90 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        66,00 %      
5,00 kg       Munich Malt (15,0 EBC)                    Grain        33,33 %      
0,10 kg       Roasted Barley (1150,0 EBC)               Grain        0,67 %       
60,00 gm      Pacific Gem [15,90 %]  (60 min)           Hops         36,6 IBU     
400,00 gm     Amarillo Gold [8,50 %]  (15 min)         Hops         79,2 IBU     
400,00 gm     Amarillo Gold [8,50 %]  (3 min)          Hops         19,8 IBU     
300,00 gm     Amarillo Gold [8,50 %]  (Dry Hop 4 days) Hops               

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 15,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
60 min        Saccharification   Add 45,00 L of water at 73,8 C      68,0 C       
10 min        Mash Out           Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C

Jäst: Safebrew Abbey

Receptet är i mångt och mycket relativt simpelt. Lite munich malt för att få en liten maltbas, lite rostat korn för färg (tillsattes i slutet av mäskningen) för att få lite färg och en massa amarillo humle i koket och torrhumlingen. Amarillo blev det för att det är det i inspirationsölet och även att jag läst och hört att Amarillo skall fungera bra i den här stilen. Dessutom var det svårt att få tag på någon annan passande sort i kottar när vi skickade in för beställning till humlegården. En relativt hög mäsktemperatur eftersom vi misstänker att jästen kommer jäsa ut ölet mer eller mindre helt och hållet annars. Tanken är att jäsa vid ca 17 C för att få en lagom mängd belgiska estrar. Förhoppningsvis blir slutresultatet en lyckad mix av amerikansk humle och den belgisk jästens fenoler.

Hur gick bryggningen då? Jodå, träning ger färdighet som man brukar säga. Vid vet att mäskvattnet tappar ca 6 grader när man lägger i malten så vi lyckades pricka mäsktemperaturen utan några större svårigheter. Och den här gången höll vi ordentlig koll på lakningen så vi inte lakade ut för mycket som förra bryggningen.

Vårat SG blev förvänadsvärt högt hela 70 punkter. Men vi körde på och chansade på att bortkoket inte skulle stämma till 100%. Och mycket riktigt, bortkoket stämde inte riktigt så vi hamnade på OG 75, bara två enstaka pinnar över vad vi hade beräknat.

Bara två pinnar starkare än tänkt!
Filtreringen gick också relativt smidigt. Vi har bytt lite slangnipplar så vi har lite grövre dimensioner på grejerna numera. Men ca 5 minuter tog det att kyla ner merparten. Sen återstod jobbet med att få ut så mycket som möjligt ur humlemassorna i botten på kastrullen.

Så här såg det ut i botten på vårat kokkärl i slutet av kylningen.

Vad lärde vi oss av denna bryggningen då? Jo, att vi måste ha en flaskbotten i vårat kokkärl när vi har stora humlemassor. Förlusterna av öl blir väldigt stora och rengörningsarbetet mycket tidsödande. Vi får försöka bygga en sådan när vi är färdig med alla andra grejerna som hör uppgraderingen till.

I övrigt är vi väldigt nöjda mer vår nya kokkärl. Flexibelt i form av volym och effekt. Dessutom är väntetiden på kok nästan helt borta nu. Den här bryggningen gick på 4 timmar + städning och det är inte dåligt.

Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar