söndag 15 februari 2015

Provsmakning: Little Rye

Dags att provsmaka vårat small beer, Little Rye, från råg barley wine bryggningen i höstas. Först och främst, det här blev ett väldigt starkt (8,7%) small beer. Dels så lakade vi inte ut så mycket så vi hade ett ganska högt SG värde redan innan kok. Sen valde vi att jäsa ölet med Belgian Ale M27 som i stort sett jäste ut ölet fullständigt (FG 4). Men hur lyckat blev det här då?

Härligt röd färg och stor skumkrona!

Utseende: Riktigt fin färg. Skummet bildas fort och man får verkligen hälla försiktigt på slutet för att få plats med hela flaskan i glaset. Skumkronan ligger kvar väldigt länge. Om man inte rört den undrar jag om den inte hade legat kvar i timmar. Känns så i alla fall.

Arom: Belgiskt syrlig och lite fruktig arom. Misstänker att en del av fruktigheten kommer från rågmalten faktiskt.


Smak: Smaken är även den syrlig och fruktig. Liten beska i avslutningen med en del pepprighet. En balanserad öl där inget sticker ut nämnvärt mycket. Ingen värmande alkohol trots den relativt höga alkoholhalten. Blir tyvärr lite väl enkelspårig och tråkig.

Slutsats: Kanske inte ett öl som går till historien om man säger så men en helt ok belgian strong ale med råg blev det. Lite synd så här i efterhand att vi inte lakade ut lite mer från rågmalten, det hade kunnat ge lite mer smak till ölet.

Denna fick jäsa i vår jäskammare precis som vår mörka super saison, Dark Sensation. Även vid denna provsmakningen drar jag samma slutsats. Belgian ale M27 kräver högre temperaturer för att få fram saison estrar.

Vi tillsatte ju även egenodlad humle till det här ölet. Var kanske inte det bästa ölet att tillsätta egen låg alfasyra humle till. Kan inte säga att jag finner något smak någonstans som jag kan härleda till humlen. Vi får testa egenodlad humle som bittergiva någon gång längre fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar