onsdag 22 juni 2016

Bryggning: Hur stort kokkärl behöver jag?

Insidan av vårat kokkärl.
Följer upp inlägget om storlek på mäskkärlet med ett om lite tips och idéer på hur man skall tänka när man bestämmer volym på sitt kokkärl.

Budget
Kanske självklart första punkt men först måste du definiera din budget. Hur mycket kan och vill du lägga? Beroende på vilka val du gör nedan gäller det att hitta något som uppfyller kraven men också budgeten.

Värmekälla
Det här är oftast den begränsade faktorn i det hela. Vilken värmekälla kommer du/ni använda? Induktionshäll, värme element, vanlig spis eller gas? Vissa kärl fungerar tex inte på induktionshäll. Värme element kräver någon form av installation i kokkärlet. Gas är vad jag vet inte helt lämpligt att köra inomhus, åtminstone blir ventilationen väldigt viktig.

Väljar man att ha en eldriven värmekälla så blir det intressant att kolla upp antalet säkringar och vilken storlek det är på dessa. Skall man bara ha en 2kw induktionshäll så räcker det med en säkring på 10A. Men vill man även ha en doppvärmare behöver man ha 2 st 10A säkringar. Och vill man ha tre värme element krävs det plötsligt 3 st 10A säkringar. 2kw räcker till 30 liter i runda slängar, är min erfarenhet.   

Mäskmetod
Hur mäskar ni idag? Tänker ni mäska i kokkärlet? Är BIAB (Brew-in-a-bag) ett alternativ? Eller har ni redan ett mäskkärl?

Hur många är ni som brygger?
Brygger du ensam eller är ni två eller fler som brygger? Detta kommer självklart att kraftigt påverka behovet av volym.

Hur ofta brygger du/ni?
Vill man inte brygga så ofta så är en större volym att föredra. Brygger man däremot ofta så kan en mindre volym vara mer praktiskt.

Tänker du/ni tävla i större tävlingar?
Har man för avsikt att delta i större tävlingar som tex Folkets val i SM bör man kunna få ut åtminstone 18 liter (ett Cornelius fat) ur sitt system.

Marginaler till kanten på kokkärlet
Kanske självklart men att fylla kokkärlet hela vägen upp till kanten är inget vidare smart drag. Och med säkerhet i åtanke så kan det vara en idé att ha lite marginaler till kanten på kärlet.

Kommer ni brygga öl med mycket humle?
Vet man med sig att man vill brygga humlebomber så får man ta med det i beräkningarna. För humle tar plats i kokkärlet och skapar dessutom svinn.

Typ av kylning?
Vilken typ av kylning tänker ni använda? Till mindre volymer fungerar kylspiral men ju större volym man har desto smidigare blir det med plattvärmeväxlare. Plattvärme växlare har dock ett större svinn, dvs man förlorar mer färdigt öl. Finns ett inlägg som jämför kylspiral mot plattvärmeväxlare här.

Tunga lyft
Detta är kanske något man inte tänker på först av allt men väljer man kylsprial som kylning så kan det bli tunga lyft. Om inte annat måste man fungera ut hur sötvörten skall komma från mäskkärlet till kokkärlet och hur ölet skall komma från kokkärlet till jäshinken. Att placera kärlen i en trappstegsmodell kan också vara ett sätt att undvika tunga lyft men kanske inte genomförbart.

Svinn längs vägen
Har berörts lite grann innan i texten men tänk på att det blir en del svinn under processen. Har du ett 30 liters kokkärl kommer du inte få ut 30 liter öl. Du har bortkok under vörtkoket, humlen binder en del som man helst inte skall pressa ur, jästkakan tar upp en del och slutligen spill vid flasktappning/fattappning. Var medveten om detta och ta med det i beräkningen.

För att summera av inlägget så är det en hel del parametrar man får ta hänsyn till. Brygger man själv blir det svårt att brygga större volymer såvida man inte satsar på flera pumpar och en plattvärmeväxlare eller köper ett färdigt bryggverk. Är man två eller fler som brygger är det oftast värmekällan eller antalet och storleken på säkringarna som sätter begränsningen.

Hittar ni några felaktigheter eller något som saknas i texten så lämna en kommentar så uppdaterar vi så texten hålls korrekt.

 
Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

  1. Hallå! Tänkte bara höra varför man helst inte skall krama ur humlen? Trevlig blogg!!

    Mvh
    Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för orden om bloggen, det uppskattas!

      Att pressa humlen kan leda till en kärv beska. Hurvida detta är sant eller kröna låter jag vara osagt.

      Mvh
      Peter

      Radera