fredag 17 juni 2016

Bryggning: Hur stort mäskkärl behöver jag?

Vårat 80 liters mäskkärl

Att beräkna hur stort mäskkärl man behöver är inte helt okomplicerat. För det är en rad parametrar man behöver ta hänsyn till. Följande parametrar avgör hur stort mäskkärl du behöver:
  • Hur stort är ditt kokkärl?
  • Hur stora satser brygger du?
  • Kommer du behålla ditt kokkärl eller planerar du att uppgradera det?
  • Brygger du starka öl? Planerar du att göra det i framtiden?
  • Tänk på att utbytet sjunker när du brygger starka öl. Har du normalt sett 85% utbyte så kan du räkna med 70-75%, om inte lägre. 
  • Ha gärna lite marginal i beräkningarna, dvs skaffa hellre ett för stort kärl än ett för litet.
  • Beräkna 3 liter vatten per kilo malt, det är en bra kompromiss mellan utbyte och utrymme.
  • Beräkna att 1 kilo malt tar lite mer än 1 liter i utrymme. 
För att summera ihop saker och ting så får man efter ovanstående punkter beräkna hur många kilo malt man kommer behöva använda sig av. Och sedan multiplicerar man det med tre, så har man mängden vatten. Sedan tar man mängden kilo malt i liter och lägger ihop med vattnet. Exempel:

Bryggare X kommer fram till att han kommer behöva 12 kg malt som mest för sina recept. Mängden vatten blir då 36 (12*3). Total mäskvolym blir 48 (36+12). Ett kärl på 55-60 liter skulle därför vara rimligt för bryggare X.

Man bör som sagt ha lite marginaler i sina beräkningar. Mina personliga erfarenheter är att man behöver ett eller några kilo malt mer än man först trodde. Och iom att varje kilo kräver 4 liter mer utrymme (med mäskvattnet inräknat) så blir mäskkärlet som man trodde var stort nog ganska fort för litet.

Ett sätt som många hembryggare använder sig av för att få mäskkärlet att räcka till är att man brygger en mindre volym när man brygger starkare öl. På så sätt klarar man sig med ett och samma mäskkärl, oavsett hur starkt ölet är.


 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

4 kommentarer:

  1. Samma volym på mäskkärlet som på kokkärlet tycker jag är en rätt vettig tumregel. På så vis brukar man kunna göra full batch upp till ca7-8ABV, de gånger man vill göra starkare grejer får man sedan tumma lite på volymen.

    MVH
    //NJN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den fungerar för dig så är det bra. Men jag tror inte att den är applicerbar på alla system och för alla bryggare. Vissa vill tex inte brygga mindre för att de brygger starkare öl.
      /Peter

      Radera
    2. Nä så är det nog, men samtidigt tror jag antalet hembryggare som vill ha större mäskkärl än kokkärl är lätträknade. Blir sedan mäskkärlet för stort får man problem vid bryggning av lågABV öl istället. De flesta färdiga enkärlsbryggverk går bort i mitt tycke då mäskvolymen (maltpipan) är ca30% mindre än kokvolymen.

      Radera
    3. Nu vänder ju sig det här inlägget till samtliga hembryggare och då får man skriva därefter. Sen är du välkommen att ha din åsikt, men i detta fallet delar jag den inte. Redan när vi hade en 36 liters gryta så hade vi ett 60 liters mäskkärl. Jag tror din tumregel/utgångspunkt stämmer på lite mindre volymer där man har stora procentuella bortkok. Sen brygger majoriteten av hembryggarna mindre volymer, men som sagt, inlägget vänder sig till alla hembryggare, oavsett volym på kokkärlet.
      /Peter

      Radera