tisdag 25 april 2017

Provsmakning: Monks Barley Wine

För mer än ett år sedan bryggde vi ett barley wine som vi valde att jäsa med belgisk jäst. Ölet jäste intensivt och länge (bubblade i jäsröret i över 4 veckor) och mycket riktigt så lyckades jästen i stort sett jäsa ut ölet helt, trots hög mäsktemperatur, låg jästemperatur och dextrinmalt. Alkoholhalten landade på hisnande 14,3% och vi tillsatte champangejäst för att få kolsyra. Men nog pratat, nu är det äntligen dags för en officiell provsmakning!

Mörk röd fin färg!
Utseende: En liten skumkrona, helt blank (klar) mörk röd färg. Kan inte bli mycket snyggare utseende på en barley wine än det här!

Arom: I aromen finns en ton av russin, lite karamell och i bakgrunden känner man estrarna från den belgiska jästen.

Smak: I smaken kommer det först en touch russin, som övergår i karamell som i sin tur övergår i en belgisk torr eftersmak och avslutning. Lagom beska och lagom kolsyra. En viss värme från alkoholen förstås men inte så det bränner.

Slutsats: Har lite svårt att säga vad jag hade gjort annorlunda men jag hade nog bytt ut crystal malt mot pale crystal malt istället och samtidigt ökat på mängden något. Kanske även kokat längre för att få upp OGt utan att behöva tillsätta socker.


Det här är nog det svåraste av våra öl att ge ett slutomdöme på. Ölet är på över 14% men är ändå (iom utjäsningen) mycket lättdrucket. Ölet påminner mycket om en barley wine men även om belgian dark strong ale. Kanske även testa någon annan jäst som lämnar mer restsötma.

Glaset är ett så kallat teku glas från Sejdelshoppen om någon undrar.:)

2 kommentarer:

  1. Hur jäste den ut såpass? Och vad blev FG? Det låter gott men hur gott var det? Du får fläska på lite med smakomdömet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen för sent svar, inte sett kommentaren förrän nu.:)

      Anledningen till att den jäste ut såpass var jästen, Belle Saison. FG landade på 1,006 ner från 1,115.

      Jodå, absolut så är det gott! På en 5 gradig skala tycker jag allt den landar på en 4.

      Radera