Vi fortsätter med rapporteringen kring dom 5 st mjöd som vi startade upp i helgen. Första mjödet var ju
Siggy, ett svagare, torrt och kolsyrat mjöd med jordgubbar och fläder. Nu forsätter vi med Torvi, ett fruktmjöd med mango och nektarin.
|
Torvi |
Detta mjödet är en vidareutveckling av
Floki som vi initialt inte är helt nöjda med. Vi valde därför att göra ett antal ändringar:
- stora delar apelsinblomserhonung istället för bara vildblomsterhonung
- annan jäst, Lalvin D47, skall ge mer tropiska smaker.
- persikorna bytte vi ut mot nektariner
- högre og och därmed troligtvis (trots jästbytet) högre restsötma
Receptet blev enligt nedan:
- 4 kg apelsinblomsterhonung
- 1 kg vildblomsterhonung
- 3 kg nektariner, skalade, rensade från kärnor och mixade till puré.
- 2 kg fryst mango gjord till puré.
- Kokat vatten nerkylt till 18C för att tillsammans med honungen och fruktpuren av nektariner och mangon komma upp i 15 liter.
- 3 g Fermaid K
- 6 g GoFerm
- 2 st paket Lalvin D47
- Uppmätt OG 1,120
|
Innan jäsning. |
Vi hoppas att genom att ha gjort en väldigt fin puré av frukten slippa allt för stora förluster vid omtappningar pga flytande fruktrester. Förhoppningsvis leder dessa förändringarna i receptet till något positivt, smakmässigt.:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar