onsdag 4 oktober 2017

Bryggning: The Seer

Så blev det dags för rapporteringen om det femte mjödet som vi satte igång i helgen. Nu är det dags för The Seer, ett riktigt kraftigt fruktmjöd med svarta vinbär, röda vinbär och björnbär.

The Seer
Receptet blev enligt nedan:
  • 6,5 kg vildblomsterhonung
  • 1 kg klöverhonung
  • 0,5 kg skogshonung
  • ca 4 liter röda vinbär
  • ca 3 liter svarta vinbär
  • ca 1.5 liter björnbär
  • Bären kokades dagen innan till en 15 liter must som jag tillsatte pectolase i för att förbättra möjligheterna till att bli av med grumligheten.
  • 5 g kalciumkarbonat (för att pHt inte skall sjunka för lågt och störa jäsningen)
  • 4 g Fermaid K
  • 18 g GoFerm
  • 3 st paket Lalvin 71B-1122
  • Uppmätt OG 1,130
Innan jäsning.
 Det blev lite större volym än vad som var tänkt, var svårt att beräkna hur mycket volym som bären skulle suga i sig så det blev hela 15 liter i bärmust. Bärmusten hade ett OG på 1.010 innan vi tillsatte alla honung. Honungsmässigt så blev det här ett mjöd där vi tog honung (klöver och skog) som blivit över. Iom styrkan och den större volymen valde vi att tillsätta 3 paket jäst och därmed mer GoFerm.

Tanken med det är mjödet är ett kraftigt, starkt bärmjöd med en restsötma som skall ta ut syran från vinbären. Eventuellt får vi lägga i ytterligare lite honung efter att jäsningen är avslutad. Nu får det här besten stå och jäsa i 5-6 veckor innan vi gör en första omtappning. Lite beroende på syran, restsötman och smaken så tillsätter vi kanske även en liten mängd ekspiral till denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar