tisdag 3 oktober 2017

Bryggning: Ubbe

Då var det dags för inlägg om det tredje mjödet som vi startade i helgen. Nu är det Ubbes tur, ett traditionellt mjöd gjort på mestadels lind men även en del skogshonung.

Ubbe
Fick idén till det här mjödet när jag var på SM i år och fick provsmaka ett mjöd bara gjort på lindhonung som Jonas Andersson hade gjort. När jag sedan en dag sprang på just lindhonung i min vanliga ICA affär så var beslutet enkelt. Valde att lite fräckt kopiera Jonas receptet med jäst och OG men valde att tillsätta lite skogshonung för att skapa lite komplexitet och även få ner intensiviteten från lindhonung lite grann. Receptet blev enligt nedan:
  • 4 kg lindhonung
  • 1 kg skogshonung
  • 0,2 kg vildblomsterhonung (för att komma upp i stryrka)
  • Kokat vatten nerkylt till 18C för att tillsammans med honungen upp i 14 liter.
  • 3 g Fermaid K
  • 6 g GoFerm
  • 2 st paket Lalvin D47
  • Uppmätt OG 1,120
Innan jäsning.

Tanken med det här mjödet är att få en restsötma och kanske även tillsätta lite ekspiral, lite beroende på smak och utjäsning. Sen är in det heller tanken att detta är något mjöd man skall dricka stora mängder av utan snarare något att smutta på. Vi får se hur det blir, ju skall det stå och jäsa en längre tid innan vi gör första omtappningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar