söndag 10 februari 2019

Bryggning: Gyda

Gyda från TV serien Vikings

Jag startade fem stycken nya mjöd i förra helgen. Sist ut blev Gyda, ett traditonellt mjöd gjort på rallarros honung.

Receptet blev så här:

  • ca 2,7 kg rallarroshonung
  • vatten kokat och nerkylt till 18C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 7 liter
  • 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Assmanhausen
  • Uppmätt OG 1,136
Rallaroshonung har en mycket speciell smak och arom. Smörig, jordig, kryddig,  pepprig och rik i både arom och smak. Assmanhausen jästen kändes självskriven, OGt justerade jag så att FGt borde hamna mellan 1,010 och 1,020. Vi får se. Tror det blir lite mediumrostad fransk ek till denna.

Tror den här kommer behöva lite lagring för att mjukna till sig men hoppas på en flasktappning nästa höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar