fredag 31 maj 2013

Flasktappning: Rasputin

Vi har i två månader haft tre olika jäshinkar ståendes med vår Rasputin. En naturell, en med medium rostade franska ekkuber och en med medium rostade franska ekkuber som legat i Wild Turkey bourbon. 1g/liter har varit doseringen.

För att vara på säkra sidan så var den naturella 13 liter medans de andra varianterna var på 7 liter. Och nu hade dagen då det var dags att smaka av, bedöma, eventuellt blanda och flasktappa kommit.

Vi valde att tappa upp ett provglass av varje och börja sniffa och sedan smaka runt på de olika versionerna. Vi konstaterade att den naturell versionen var väldigt lovande. Även den med medium rostade franska ekkuber var lovande. Verkade inte som om eksmaken tagit över i vare sig arom eller smak. Wild Turkey versionen fanns det lite delade meningar om. Jag personligen tyckte att det verkade som om Wild Turkey hade tagit över något medans Sia och Hans tyckte att det inte var så farligt och att den naturell versionen var så lovande så valde vi att inte spä ut den utan låta den vara som den var.

Samtliga versioner kolsyresatte vi med 4,5g/l. Vi tillsatte även lite extra jäst (Safbrew S-33) iom att det var nästan 3 månader sedan ölet bryggdes och att jästen troligtvis var död alternativt väldigt trött. Vi glömde dock av detta i Wild Turkey versionen men i värsta fall får vi korka upp dom flaskorna och tillsätta jäst senare. Tiden får utvisa om det finns någon jäst som klarar av att bilda kolsyra i dom flaskorna.

Nu får flaskorna vila sig, bilda kolsyra och gott till sig under sommaren.


2 kommentarer:

  1. Hörni, apropå redigt stark öl. Såg att ni använde us05 till eran rasputin. Tror ni att det fungerar med en gammal slurry som jag har på us05 funkar till en barleywine? jag vet inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen jästexpert men det går ju att använda en jästkaka från ett OG 50 öl för att jäsa en barley wine.

      Radera