måndag 27 maj 2013

Sambryggning: Rye Makes You Strong och Little Royne

För er som följer bloggen aktivt så kanske ni minns att i slutet av mars meddelade vi att vi skulle brygga ett fjärde öl under våren och det tillsammans med brygglaget vi delar lokal med, Bellevue Brewing Boys. För att skoja till det valde vi dessutom att hålla det hemligt vilket öl vi skulle brygga, förutom att det var något udda och starkt.

Utgångspunkten var som sagt att göra göra något udda och vi fastnade först på ett starkt rågöl. Efter att ha funderat vidare så utvecklades idén till ett råg vin, eller råg barley wine! Hittade inga recept på något svenskt forum men hittade ett par stycken på amerikanska där vi hämtade lite inspiration.

Vårt recept blev till slut så här:

Rye Makes You Strong (30 l)
 

Estimated OG: 1,094 SG
Estimated Color: 32,0 EBC
Estimated IBU: 60,6 IBU
 

Boil Time: 120 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
7,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 49,82 %
5,00 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 35,59 %
1,00 kg Carared (60,0 EBC) Grain 7,12 %
1,00 kg Munich II Malt (25,0 EBC) Grain 7,12 %
0,05 kg Roasted Barley (1150,0 EBC) Grain 0,36 %
90,00 gm Centennial [11,50 %] (60 min) Hops 55,9 IBU
60,00 gm Centennial [11,50 %] (3 min) Hops 4,6 IBU


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,05 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 46,0 L of water at 74,0 C 68,0 C


Tankarna med receptet var att hålla det relativt enkelt och låta det lite längre koket och den stora mängden rågmalt "do the most of the talking" så att säga. Inte en massa olika och stora mängder karamellmalt utan en liten mängd karamellmalt av endast en relativt ljus sort, lite munich för att kompensera för att vi inte använda Maris Otter pale malt som skall vara att föredra till barley wine. Sen är det fullt möjligt att Munich malt smaken går helt förlorad i detta specifika fall men det för någon mer erfaren bryggare uttala sig om. Och så även lite rostat korn för att få lite mörkare färg.

Anledningen att det blev just 5 kg råg malt är av den enkla anledningen att det säljs i 1 kg eller 5 kg förpackningar på Humlegården. Ett kilo hade inte blivit någon större procentuell mängd att tala om så därför valde vi att gå "all-in" med 5 kg. Även de recept som vi hittade innehöll ganska stora mängder råg (en del upp till hela 50%!) så det kändes som en bra kompromiss att hamna på ca 35%. En annan tanke var att även lägga sig i de lägre nivåerna på både OG, IBU och använda lite smak (ingen) och aromhumle. Kändes som en onödig grej att göra i detta fallet. Less is more som man säger. Torrhumlingen avstod vi också ifrån.

För att få en bra förjäsbarhet, effektivitet och underlätta lakningen så gjorde vi följande val:
  • Mäska i 90 minuter vid relativt höga 68 C.
  • En så lös mäsk (ca 3,3 liter per kg malt) som vårt lak och mäskkärl tillät med tanke på den stora mängden malt och mäskvatten.
  • Mäska ut för att göra sockret mer lättflytande (har läst på forum att detta kan bidra/hjälpa).

Allt för att inte få liknande problem med lakningen som sist. Avslutningsvis så valde vi att koka i 2 timmar för att få Maillard-reaktioner, färg och komplexitet. Är ju mer eller mindre standard att koka barley wine lite längre.

Det andra brygglaget, Bellevue Brewing Boys, börja tidigt på morgonen denna dagen eftersom dom även skulle brygga ett annat öl, en American Stout. Samtidigt som deras öl kokade så mäskade vi in vårat gemensamma öl. På så sätt var det dags för mashout samtidigt som deras stout var färdig.

Men redan när vi skulle börja tappa ut för att värma upp och göra mashout så började problemen med lakning. Efter en hel del trixande valde vi att använda vårat mindre lakkärl och där fungerade tack och lov lakningen någorlunda. Men vi fick röra om med jämna mellanrum. Det vi lakade ut var ganska grumligt.

Trots alla lakningsproblem så låg vi på 75 i SG innan kok vilket skulle innebära att vi hamna på 91 ((75*36,5)/30=91) i OG efter kok vilket var ganska nära de beräknade 93. För att vara på säkra sidan att hamna tillräckligt högt i OG så valde vi att tillsätta ett halv kilo ljust maltextrakt. Två timmars koket flöt sedan på som det skulle. Det var dock mycket rikligt med skum. Överdriver inte om jag säger att vi tog bort ca 2 liter tjock skum under den första timmen av koket. Vi valde även att tillsätta protafloc i koket för att försöka få ett lite mer aptitligt utseende på ölet.

Rikligt med skum!

Vi valde även att göra ett "small beer" och lakade ut ca 21 liter som hade ett SG på 35. I den valde vi att tillsätta ett halv kilo medium mörk malt extrakt. Namnet på ölet blev Little Royne, namngivet efter en av medlemmarna i Bellevue Brewing Boys. Koktiden på detta ölet satte vi bara till 75 minuter. Humleschemat blev 25 gram Centennial vid 60 minuter och 18 gram Amarillo vid 15 minuter.

Sedan var det dags för kylning och trots det 12 gradiga kylvattnet så lyckades vi kyla ner våra 30 liter på mindre än 15 minuter. Men sen var det dags för filtreringen. Och som väntat blev detta ett ganska tidsödande projekt att filtrera detta ölet. 4 saftsilsdukar och 30 minuter senare så låg det i alla fall ca 29,5 liter rågvin i jäshinken. I med 4 st rehydrerade us-05 paket och på med locket. OG hamnade på 90. Smakprovet var riktigt tjockt och lent.

Här kan man ana sig till hur trögflytande ölet blev!
OG 90
 Arbetet med Little Royne flöt på lite smidigare. De mesta småpartiklarna hade hamnat i Rye Makes You Strong och därmed var både lakningen och filtreringen av det ölet smidigare. OG på det hamnade till slut på 50.

Nu får de här två ölen jäsa och klarna i ca tre veckor. Efter det kommer vi flasktappa Little Royne och tappa om Rye Makes You Strong (för att försöka få det att klarna så mycket som möjligt).

Om ni skall brygga ett liknande öl tänk på följande:
  • använd ett mäsk och lakkärl som ni vet klarar av tex veteöl
  • använd gärna risskal
Personligen så kommer det dröja innan vi ger oss på något med råg igen.... Nu hoppas vi bara att resultatet var värt slitet!

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida! Den här gången blev det dock inte så många bilder. Får skyla på strulet med lakningen...... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar