fredag 21 mars 2014

Bryggning: Faktorer som påverkar klarheten (blankheten) på ölet

Ett ämne som oftast diskuteras bland hembryggare är vad man kan göra för att få sitt öl klarare/blankare eller mindre grumligt.

Dessa är det faktorer som jag har kommit fram till kan påverka klarheten/blankheten på sitt öl i någon form av viktighetsordning:

Jästens flockning
Den enskilt största faktor som påverkar klarheten. Detta är helt enkelt hur bra jästen klumpar ihop sig efter jäsningen och lägger sig på botten. Tillsammans med jästen som faller till botten kommer också mycket små partiklar med.

Använda klarningsmedel
Det finns en uppsjö av klarningsmedel man kan använda, protafloc och irish moss är ett par exempel. Samtliga kommer som namnet avslöjar, göra ölet klarare.

Snabb kylning
En snabb kylning får proteiner att fällas ut (cold break) vilket kommer ge en klarare slutprodukt. Finns en del tips om hur man kan förbättra kylningen i vårat inlägg om tidseffektivisering men också inlägget om hur du får en snabb kylning.

Maltsorters proteinmängd
Maltsorter med en högre proteinmängd som vete, kornflingor och råg kommer påverka klarheten negativt. Välj ej sådana maltsorter om det inte hör till stilen (veteöl) eller din personliga twist på en ölstil.

Torrhumling
Ett öl som är torrhumlat kommer bli grumligare än ett öl som inte är torrhumlat. 

Kallkrasch
Att kyla ner ölet efter avslutad jäsning till 0 C, dvs kallkrasch kommer göra att proteiner och jäst klumpar ihop sig och faller till botten. Den här lösningen tror jag är mest valid för personer som kolsyresätter på fat då detta borde skötas av flaskjäsningen kan jag tycka. 

Kall förvaring
Efter att kolsyra har bildats så kan kall förvaring av flaskorna förbättra klarheten på ölet ytterligare.

Kalciumnivå i vattnet
Kanske inte ett välkänt faktum men mängden kalcium kan faktiskt påverka klarheten på ölet. Har man en kalciumnivå under 50 ppm får man överväga att vattenbehandla med antingen kalciumklorid (maltigt öl) eller kalciumsulfat (humligt öl).

Omtappning/sekundärjäsning
Det här är väldigt omtvistat och därför tar jag med det även om jag bara varit med om att omtappning/sekundärjäsning gjort ölet klarare en gång och det var när vi hade bryggde vårat råg barley wine. Så, nej, omtappning ger i det stora flertalet gånger ingen eller marginell effekt på klarheten.

Detta var samtliga faktorer som jag kommer på som påverkar klarheten på ett öl. Rätta mig gärna om jag missat något eller om texten innehåller någon felaktighet.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

 1. Saknar lite om att lagra sina öl svalt/kallt efter kolsyrejäsning bara, jättebra i övrigt tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för kommentaren. Kall förvaring skall så klart vara med! Har lagt till det och lite annat.
   /Peter

   Radera