måndag 24 mars 2014

Utrustning: Uppdatering av mäsk och lakkärl

Vi har använt vårat 62 liter mäsk och lakkärl ett tag nu och vi har varit väldigt nöjda. Men vi har dock kommit fram till att det har behövts två mindre justeringar för att göra kärlet ännu bättre. Eftersom inlägget på vår blogg är så populärt så vill vi även dela med oss av uppdateringarna vi har gjort.

Isoleringen
Vi har märkt med tiden att kärlet inte har lyckats hålla värmen fullt så bra som vi velat när vi har haft ett malt och vattenförhållande på ca 3 liter. Har vi haft en tunnare mäsk så har det gått bättre. Men oftast har vi 13-14 kg malt och då klarar inte kärlet volymmässigt av en tunnare mäsk. Iom detta så har vi förbättrat isoleringen. Lösningen blev så kallad värmefolie från Clas Ohlsson. En tunn filt skulle man kunna säga som hjälper till att hålla värmen. Vi "slog" in sidorna av kärlet med denna filten och tejpade fast det ordenligt med silvertejp runtom. Se bilderna nedan.

Innan

Efter


Utanpå den här "filten" kommer vi ha det kraftiga liggunderlaget som tidigare. Efter denna förändringen så håller kärlet temperaturen bättre. Innan kunde temperaturen sjunka 3-4 grader under en 90 minuters mäskning. Royne och Pehr från Bellevue Brewing Boys har testat kärlet en gång efter förändringen och temperaturen föll ynka 0,5 C under 90 minuter.

Dräneringsröret
Men första förändringen var dräneringsröret. I samband med att vi bryggde ett råg barley wine så konstaterade vi att lakningen korkade igen pga att alla slitsarna var antingen för smala eller för få. En teori vi också hade ett tag var också att bredden på slitsarna var för liten så att det även påverkade lakningseffektiviteten negativt. Vi dubblerade därför helt enkelt antalet slitsar och slitsarna vi lade till var breddare. Efter det har vi lyckats komma upp i ett högre SG än 75, något vi inte lyckades med innan förändringen. Har gissningvis med viskositeten på vätskan att göra. Vi har dock inte bryggt något öl som varit besvärligt att laka men vi har i alla fall löst lakningseffektivitetssproblemet, troligtvis. :)

Missuppfatta inte detta, kärlet var redan bra men som hembryggare strävar man alltid (tycker i alla fall jag personligen) efter att förfina eller förbättra sin kunskap, process och/eller utrustning och dessa förbättringar är ett resultat av den strävan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar