lördag 15 mars 2014

Bryggning: Hopfen Lemongrass Saison

Igår kväll blev det dags för bryggning igen. Den här gången var det dags för en ny stil och en ny jäst för oss, nämligen stilen saison och jästen Belle Saison. Tanken var att skapa ett friskt och fräscht öl och därmed kom stilen saison upp. Lite olika roliga idéer bollades fram och tillbaka men till slut så kom vi på att vi kunde använda citrongräs, något som det även finns kommersiella exempel på. Tanken utvecklades även vidare till att innehålla generösa smak och aromgivor av cascade, något vi tänkte kunde fungera bra med både stilen och citrongräset.

Receptet blev så här:

Fear Wolfs Hopfen Lemongrass Saison (31 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 9,3 EBC
Estimated IBU: 58,2 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU      
5,30 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        72,60 %       
2,00 kg       Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                 Grain        27,40 %       
20,00 gm      Herkules [16,00 %]  (60 min)              Hops         20,6 IBU      
150,00 gm     Cascade [6,30 %]  (15 min)                Hops         30,1 IBU      
150,00 gm     Cascade [6,30 %]  (3 min)                 Hops         7,6 IBU       
         
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 7,30 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
90 min        Saccharification   Add 21,90 L of water at 70,4 C      65,0 C        
10 min        Mash Out           Heat to 78 C over 10 min          78 C

Pale ale malt är ju inte direkt standard i en saison men vi är ju inga uttalade stilfascister direkt.:) För att kompensera detta något valde vi en lite större mängd vetemalt än vad som kanske är brukligt och att inte heller använda några mer maltsorter som munich eller vienna som förekom i de kommersiella exempel som vi hade testat. Samtidigt var vi naturligtvis medvetna om att en saison i vanliga fall bara innehåller pilsnermalt och dessutom inga stora smak och aromgivor av amerikansk humle. Men tanken var inte heller att göra en stilren saison utan en humlig saison, en hopfen saison! För att få en bra utjäsning så mäskade vi i relativt låga 65 C i 90 minuter.

Koktiden blev korta 60 minuter och det är ett resultat av vår nya kraftigare induktionshäll. Genom att räkna på bortkoket så kom vi fram till att effekten 2,5 kW i 60 minuter skulle räcka för att koka bort 4 liter. Också en fördel med att inte använda pilsnermalt är att man kan korta ner koktiden utan att oroa sig för DMS.

Bryggningen gick bra. Iom att det var en ganska stor mängd vetemalt i det här ölet så valde vi att för första gången använda havreskal. Vi lade helt enkelt en liten bädd av havreskal längst ner i lakkärlet och hällde sedan bara över mäsken ovanpå den när mäskningen var klar. Även en del havreskal blandades med mäsken för säkerhets skull. En hel del recirkulation och sedan började vi lakningen. Lakningen gick väldigt bra och ölet var ganska klart och inga stopp blev det heller. Ölet blev tom klarare än vad det brukar vara när vi inte använder vete och det här lite mindre lakkärlet. Efter lakning så hamnade SG på 50. Någon lågt men ändå ok.

Citrongräset valde vi att tillsätta till koket 5 minuter innan kokslut. För att snabbt kunna avbryta kryddningen med citrongräset så lade vi allt det hackade citrongräset i en humlekokpåse som vi vid kokslutet snabbt fiskade upp.

Det blev en del humlerester att filtera bort.....

OG 56
Vid bryggningens slut så låg det 28 liter i jäshinken med ett OG på 56. Vi valde att kyla ner ölet till 19C. Även om detta är en saison så skall tydligen den här jästen inte jäsa riktigt så varmt som man kanske kan tro enligt dom tips vi fick.

Slutsatserna från den här bryggningen är att induktionshällen helt klart blivit en väldigt bra uppgradering för oss. Känns som att 2,5 kW för att koka 35 liter är någon form av minimum. Att den dessutom är gedigen och troligtvis kommer hålla för sitt ändamål en lång tid framöver gör att kostnaden på 1700:- inte känns som orimlig.

Nu får det här ölet stå och jäsa och sedan blir det flasktappning om några veckor! Skall bli spännande och se hur det här ölet kommer smaka.

Och som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

4 kommentarer:

  1. Hur mycket citrongräs använde ni? Lite svårt att veta hur mycket mängd vs. koktiden påverkar smaken och doften...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi använda 40 g hackad 5 minuter från kokslut. Det är den mängden som vi funnit på många amerikanska forum och det verkade vettigt vid vårat nerskalade testskott också. Återstår att se hur det lirar ihop med cascaden och om den kommer gå att känna eller om humlen tar över helt.

      Radera
  2. Hej.
    Hur gick det?
    Blev det bra med jäsning i 19 grader?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker vi. För att vara första försöket med stilen och dessutom med torrjäst är vi väldigt nöjda.

      Radera