torsdag 1 maj 2014

Humleodling: Maj-rapport från humleodlingen

Hoppas att alla haft en trevlig första maj!

Dags att kolla till humleodlingen igen. Plantorna överlevde ju vintern. :)

Sen sist så jag jag klippt bort alla skott från förra året som satt kvar. Även vattnat ett par gånger när det varit torrt. En reflektion är i alla fall att skotten är grövre i år än förra året. Vilket stärker mig i min tidigare uppfattning att första säsongen är att betrakta som en etableringssäsong. Några plantor har redan kommit upp i den för mig, imponerande höjden på en hel meter.


Redan över metern hög!


Nästa grejer blir att beskära plantorna så varje planta har max 4 st skott var så att dessa kan växa maximalt. Detta i kombination med humlegödning en gång i månaden (och en bra sommar förstås) skall förhoppningsvis resultera i välmående plantor och förhoppningsvis en förhållandevis (för Sverige) bra humleskörd. Hade ju varit kul att brygga ett öl helt med egenodlad humle någon gång.

2 kommentarer:

  1. Blev erbjuden att plocka humle hos några här, hur "bra funkar det" med hemodlad och vildvuxen humle?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara lurigt det där. Man kan böra med att lukta på dom och känna om dom har någon arom att tala om. Har dom det så kan man göra ett humlete bara för att se om humlen lämnar någon smak och om den smaken är något att ha. Är inte smaken något att ha går det ju alltid att ha det som bitterhumle, men man skall kanke inte räkna med några höga alfamängder.

      Radera