Receptet såg ur så här:
Imperial Highlander Ale 2 (43,5 L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,089 SG
Estimated Color: 42,4 EBC
Estimated IBU: 45,0 IBU
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
12,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 70,18 %
2,00 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 11,70 %
1,00 kg Carabohemian (200,0 EBC) Grain 5,85 %
1,00 kg Munich II Malt (25,0 EBC) Grain 5,85 %
1,00 kg Pale Crystal (80,0 EBC) Grain 5,85 %
0,10 kg Roasted Barley (1150,0 EBC) Grain 0,58 %
80,00 gm Pacific Gem [16,0 %] (60 min) Hops 45,0 IBU
Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 15,10 kg
----------------------------
Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
120 min Saccharification Add 45 L of water at 71 C 64 C
20 min Saccharification Heat up to 70 C 70 C
Jäst: Newcastle Dark Ale
Om man jämför förra versionens recept med detta så ser man ett antal skillnader:
- Mindre munich malt.
- Mindre rostat korn.
- Mer Carabohemian malt.
- Carared är utbytt mot pale crystal.
- Ingen torvrökt malt
- Jästen är utbytt från US-05 till en mer stiltypisk dito.
- Lägre mäsktemperatur och stegmäskning för optimerad utjäsning för den här jästen.
- Maltextrakt i denna versionen, mer om det senare.
Wee Heavy skall ju också liknande barley wine tycka om att kokas ordentligt/länge. Så planen var att använda 3 st värme element, dvs sammanlagt 7,2 kW till våra 55 liter innan kok. Däremot så hade vi bara planerat ett 60 minuters kok.
Det här blev också premiärbryggningen på det nya bryggverket. Så det var en hel del nyheter den här bryggningen:
- nya 100 liters kastrull med värme element
- plattvärmeväxlare
- pump
- kopplingar till pump och plattvärmeväxlare
Vår fläktanordning fick jobba hårt den här bryggningen |
Så hur gick bryggningen då? Ja, vår vattenkokare (den vi värmer mäsk och lakvatten i) strulade och läckte lite så det blev en lite utdragen bryggning pga det. Men till slut fick vi ordning på den och lakningen flöt på bra. Lite för bra, för pga en kommunikationsmiss inom brygglaget så blev det lakat ut 65 istället för 55 liter. SG:t hamnade på 60. Hur skulle vi kompensera för detta då? Efter lite funderande och räknande så kom vi fram till att vi skulle använda alla 4 st värme elementen för att få ett ännu större bortkok men även karamellisering. Och humlen fick vi justera upp något. Vi valde dock att inte tillsätta mer maltextrakt. Koket blev kraftigt och det var tur att vi hade en fläkt för att avlägsna all vattenånga från dom 15 literna som kokades bort.
Det här ser röriga ut än vad det är.... |
Sen blev det dags för kylning. Och här gick det bra. Lite fipplande blev det men vi lyckades kyla ner våra 53 liter på 10 minuter. Helt ok för att vara första gången. Några mindre finjusteringar skall vi göra. Slangnipplarna har för liten dimension för våra silikonslangar så vi har beställt grövre.
Fin rödaktig färg |
OG:t hamnade på 85 och vi fick som sagt ut ca 53 liter. Och fin röd färg blev det också. Känns helt ok och vi är nöjda. Första gången vi brygger med det här systemet och vi lyckas trots en kommunikationsmiss ro det i land. Nu får det här ölet stå i några veckor och jäsa. Vi skall som sagt eventuellt sekundärjäsa det här ölet med US-05 men vi får se.
Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar