söndag 18 januari 2015

Brygging: Imperial Highlander Ale 2

Idag var det dags för bryggsäsongens första bryggning. Som vi skrev om i våra planer för våren så skulle första ölet för säsongen vara en Wee Heavy. Vi har tidigare bryggt en sådan som vi blev relativt nöjda med samtidigt kände vi att vi kunde göra den riktigt bra med lite mindre ändringar i receptet.

Receptet såg ur så här:

Imperial Highlander Ale 2 (43,5 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,089 SG
Estimated Color: 42,4 EBC
Estimated IBU: 45,0 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU
12,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        70,18 %      
2,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  11,70 % 
1,00 kg       Carabohemian (200,0 EBC)                  Grain        5,85 %       
1,00 kg       Munich II Malt (25,0 EBC)                 Grain        5,85 %       
1,00 kg       Pale Crystal (80,0 EBC)                   Grain        5,85 %       
0,10 kg       Roasted Barley (1150,0 EBC)               Grain        0,58 %       
80,00 gm      Pacific  Gem [16,0 %]  (60 min)                Hops        45,0 IBU                      

Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 15,10 kg
----------------------------
Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
120 min        Saccharification   Add 45 L of water at 71 C          64 C
20 min       Saccharification     Heat up to 70 C                          70 C


Jäst: Newcastle Dark Ale

Om man jämför förra versionens recept med detta så ser man ett antal skillnader:
  • Mindre munich malt.
  • Mindre rostat korn.
  • Mer Carabohemian malt.
  • Carared är utbytt mot pale crystal.
  • Ingen torvrökt malt
  • Jästen är utbytt från US-05 till en mer stiltypisk dito.
  • Lägre mäsktemperatur och stegmäskning för optimerad utjäsning för den här jästen.
  • Maltextrakt i denna versionen, mer om det senare.
Vad vi var nöjda med förra gången var den fruktiga karamelliga tonen ölet hade. Den vill vi få mer av den här gången. Så därav blev det helt enkelt mer Carabohemian i det här receptet. Vi ville även ha lite mer karamellighet så carared bytes ut mot pale crystal. Och vi valde att kosta på det här ölet med Maris Otter pale ale malt. Normalt brukar vi bara köra pale ale från weyermann men i vissa stilar så skall man bara ha Maris Otter tydligen, varav Wee Heavy är en av stilerna. Sen hittade vi Maris Otter till ett väldigt bra pris också. Och jästen valde vi som sagt att byta ut mot Newcastle Dark Ale för att den skulle passa till den här typen av öl. Och därmed valde vi att mäska lägre och att även göra en stegmäskning. Även som stilen Wee Heavy tillåter väldigt höga FG värden (upp till 56!) så var vi inte intresserade av ett riktigt så högt FG. Vi hoppas mer på ett FG mellan 30-40. Eventuellt får vi sekundärjäsa med US-05.

Wee Heavy skall ju också liknande barley wine tycka om att kokas ordentligt/länge. Så planen var att använda 3 st värme element, dvs sammanlagt 7,2 kW till våra 55 liter innan kok. Däremot så hade vi bara planerat ett 60 minuters kok

Det här blev också premiärbryggningen på det nya bryggverket. Så det var en hel del nyheter den här bryggningen:
Vad vi saknar idag är mäskkapacitet för starkare öl. Därför valde vi att kompensera det faktumet med maltextrakt. Vi får se hur vi väljer att lösa problemet med mäskkapaciteten men troligtvis bygger vi ytterligare ett liknande 60 liters kärl som vi redan har. Men först måste vi bygga en större HLT (vattenkokare som vi kallar det) så vi kan värma upp tillräckligt med vatten (ca 90 liter) till mäskningen. Men mer om det i ett senare inlägg.

Vår fläktanordning fick jobba hårt den här bryggningen

Så hur gick bryggningen då? Ja, vår vattenkokare (den vi värmer mäsk och lakvatten i) strulade och läckte lite så det blev en lite utdragen bryggning pga det. Men till slut fick vi ordning på den och lakningen flöt på bra. Lite för bra, för pga en kommunikationsmiss inom brygglaget så blev det lakat ut 65 istället för 55 liter. SG:t hamnade på 60. Hur skulle vi kompensera för detta då? Efter lite funderande och räknande så kom vi fram till att vi skulle använda alla 4 st värme elementen för att få ett ännu större bortkok men även karamellisering. Och humlen fick vi justera upp något. Vi valde dock att inte tillsätta mer maltextrakt. Koket blev kraftigt och det var tur att vi hade en fläkt för att avlägsna all vattenånga från dom 15 literna som kokades bort.

Det här ser röriga ut än vad det är....

Sen blev det dags för kylning. Och här gick det bra. Lite fipplande blev det men vi lyckades kyla ner våra 53 liter på 10 minuter. Helt ok för att vara första gången. Några mindre finjusteringar skall vi göra. Slangnipplarna har för liten dimension för våra silikonslangar så vi har beställt grövre.

Fin rödaktig färg


OG:t hamnade på 85 och vi fick som sagt ut ca 53 liter. Och fin röd färg blev det också. Känns helt ok och vi är nöjda. Första gången vi brygger med det här systemet och vi lyckas trots en kommunikationsmiss ro det i land. Nu får det här ölet stå i några veckor och jäsa. Vi skall som sagt eventuellt sekundärjäsa det här ölet med US-05 men vi får se.

Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar