söndag 1 maj 2016

Tävling: SM 2016


Årets SM häfte.
Äntligen blev det dags för oss att delta i SM i hembryggd öl för första gången! Vi har faktiskt bara besökt SM en gång tidigare och det var 2010 när det var i Göteborg. Det var för övrigt då som vi bestämde oss för att börja brygga vårat egna öl. Vi skulle egentligen varit med redan förra året men då krockade datumet med annat. Ölet som vi valde att ta med oss blev vår imperial stout/porter med muscovadosocker, It was Judas som bryggdes i januari 2014.

På grund av eller tack vare (beroende hur man ser på det) olika personliga anledningar så blev det bara jag (Peter) som fick ta mig ner till Malmö. Siamak och Hans hade andra åtaganden som dom var tvugna att prioritera den här gången. Resesällskap blev Pehr från Bellevue Brewing (brygglaget vi delar lokal med) och Simon från Njutningsfrämjandet.

Fick bli en tidig avresa från Göteborg (07.00) med bil ner till Malmö på lördag morgon. Vi hade tyvärr ingen möjlighet att åka på fredagen som jag uppfattat att många andra gjorde. Förhoppningsvis kan vi göra så nästa år istället då vi förhoppningsvis kan åka till SM alla tre.

Alla utställare börjar packa upp.

Folkfest!

Sammanlagt ställde 162 st öl upp i Folkets val, uppdelade i 4 st klasser. Eftersom våran öl, It was Judas vägde in på 11,1% så hamnade den helt väntat i Klass D som är den starkare klassen. Det som förvånade mig var att det inte var så mycket starka öl med. Vår öl var näst starkast i tävlingen. Istället låg många mellan 7-9 procent, så brukar det kanske vara, men det var inte så jag trodde det skulle vara.

Eftersom detta var vårat första deltagande i SM anmälde vi också oss till deltävlingen årets grönöling och eftersom vi hade använt muscovadosocker chansade vi (inte så himla innovativt, nyskapande och kreativt med muscovadosocker i en imperial stout) och anmälde oss även till INKA tävlingen. Dock valde vi i år att inte skicka i något bidrag till domarölstävlingen. Det får vi ta nästa år helt enkelt.

Helt väntat så gick inte INKA priset till oss. Jag kan ha fel men tror det priset gick till en pizza öl. Anledningen till att jag är osäker är dels att jag inte hann gå runt så mycket och att ljudsystemet till en början var bedrövligt, tyvärr. Men efter byte av mikrofoner så blev det mycket bättre och tur var det, får vi drog nämligen hem priset som årets Grönöling! Fick sedan reda på att det hade varit med hela 60 st öl i den deltävlingen. Jisses! Men det var inte priset i sig som  gjorde mig gladast utan motiveringen: "Detta är ingen lätt stil att ge sig på som ny-bryggare. Men det har denna bryggare gjort, och med fantastiska resultat! Fantastiskt balans och smakdjup, särkilt med tanke på sin styrka. Ett utmärkt exempel i sin stil." Det där är väldigt stora och fina ord som man inte kan bli mer än otroligt glad över!

I folkets val blev det dock ingen medalj men tittar jag i resultattabellen för klass D så ser jag att It was Judas landade på en 5:e plats, av 50! Det och priset som årets Grönöling kan man inte bli annat än väldigt nöjd med när man har deltagit i SM för första gången! Enormt stort tack till era alla som röstade på vår öl!

Avslutningsvis så vill jag ge en stor eloge till alla som har hjälpt till med att arrangera årets SM. Kan bara föreställa mig hur mycket jobb det har varit. Men vilken härlig folkfest det blev tack vare det!

Vi ses (troligtvis) på SM nästa år, som jag gissar hamnar i Stockholm!

2 kommentarer:

  1. Ahh, det borde ju ha blivit ett guld! Grymt bra öl, tack för smakproven!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Folket har röstat och det får man acceptera. Nästa år för vi jobba mer på vår presentation och dra åt oss mer uppmärksamhet. Var ju väldigt "spartanskt" i år. :)

      Radera