30/9: Mjödet sätts igång. OGt mättes upp till 1.130.
Dags för en första omtappning. |
24/10: En första omtappning. FGt uppmättes till 1,030.
Innan en andra omtappning. |
1/12: En andra omtappning. Börjar klarna men fortfarande disig. Kan behövas klarningsmedel till denna.
22/2: Dags för omtappning nummer tre för att få bort mjödet från gammal jäst och annat bös. Låg ett tunnt lager på botten av jäskärlet. Avvaktar med att lägga i klarningsmedel i denna ett par månader till. Det får klarna mer av sig själv först.
3/3: Konstaterade att det är tryck i vattenlåset på denna så detta jäser fortfarande något. Inte tagit FG på denna sen oktober men avvaktar med det till dess att trycket i vattenlåset har lagt sig. Överväger starkt att tillsätta ek till denna. Får provsmaka längre fram och känna på smaken och restsötman och välja nivå på ekningen därefter.
17/3: Kommer tillsätta en lite mängd ek till denna för att bredda smaken lite. Inget tryck i vattenlåset längre så jag valde att ställa denna i ett kylskåp för att skynda på klarningen.
22/3: Kallkraschen hjälpte helt klart men fortfarande inte kristalklart. Tillsatte två "ringar" av ek från en ekspiral för att bara få en touch av ekning.
29/3: Plockade bort eken och tillsatte klarningsmedlet Kwik Clear för att få bort den sista grumligheten.
Efter klarningsmedlet Kwik Clear. |
8/4: Helt kristalklart. Gjorde en omtappning och valde även att tillsätta kalciumsorbat för att ta död på den jästen som fortfarande finns kvar.
15/4: Tillsatte även kalciumsulfit för att hjälpa till med att döda jästen.
22/4: Dags för flasktappning. Ett slutgiltigt FG visade på 1,020, dvs ca 14,5%. Lovande smak och inte alls så söt som man skulle kunna tro med tanke på FGt. Det finns helt klart en bitterhet i den här honungen och med ekningen har det blivit lite tanniner i mjödet som fixar det sista i balansen. Officiell provsmakning får vänta några månader. Finns en viss hetta från alkoholen i smaken som jag hoppas lägger sig med lite mer lagring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar