30/9: Mjödet sätts igång. OGt mättes upp till 1.130.
Första omtappningen, en del grums på botten. |
Andra omtappningen, rejält lager på botten. |
1/12: En andra omtappning. Även denna gången ett rejält lager på botten. Men mycket mörkare och finare färg. Lovande smak med en viss syra från vinbären. Får antagligen eftersöta denna. En hel del partiklar kvar efter omtappningen.
13/1: Ytterligare en omtappning. Valde att tillsätta 250g honung för att kompensera för syran från vinbären.
22/2: Inte hänt mycket sen sist. Svårt iom den nästan svarta färgen i jäskärlet bedöma hur klart/blankt det är. Tillsatte ändå klarningsmedlet Kwik Clear för att garanterat få det blankt/klart (i glaset vid förtäring).
En sista omtappning innan flasktappning. Litet lager på botten. |
6/4: Dags för flasktappning. Vi glömde lite slarvigt att mäta slutgiltigt FG på denna. Samtidigt så mätte vi inte FG innan och efter att vi eftersötade, så någon exakt alkoholhalt hade vi inte fått ändå.
För att summera våra erfarenheter kring detta mjödet så verkar det som om pektinet i bärmusten hjälpte till att påskynda klarningen. Däremot så hade det kanske blivit någon mindre omtappning om vi hade tillsatt bentonite dagen då mjödet startade. Blir något att testa nästa gång. Sen är det helt klart så att när man använder bär så får man en viss syra. Jästen äter upp fruktosen men kvar blir syran. Och det behövs mer restsötma än man tror för att balansera upp syran från bär som vinbär och även hallon. Nästa gång blir det till att lägga i mer honung från början så OG landar på 1,140 istället. Jästen (Lalvin 71B-1122) kommer vi däremot behålla. Kommer dock gå över till Fermaid O som jästnäring då jag läst mycket bra om det på gotmead.com forumet där jag hänger en del.
Det kanske låter som om vi inte är så nöjda med detta mjödet men så är inte fallet. Vi är väldigt nöjda och det känns som om detta mjödet är ett av dom bättre vi gjort hittils. Men som alltid strävar man efter att bli bättre. Officiell provsmakning kommer om ett par månader. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar