Tanken med det här ölet var först att brygga en Hopfenwiezen. Men efter lite funderande så valde vi en belgisk jäst som vi använt tidigare, nämligen Safbrew Abbaye. Så det här blir som några av våra andra öl vi bryggt, Monks Barley wine tex, en hybrid mellan olika stilar. Maltmässigt så är det här ett tyskt veteöl(tysken), men jästmässigt är det belgiskt (belgaren) och slutligen humlemässigt så är det en amerikansk DIPA (amerikanen).
Monks DIPA som vi bryggde förra våren har flera likheter med det här receptet. Men vi har gjort en del justeringar:
- högre jästemperatur
- mer humle procentuellt sett
- andra humlesorter
- lägre mäsktemperatur
- vetemalt i maltgivan
- socker i koket
Efter våra justeringar såg receptet ut så här:
Tysken, Belgaren, Amerikanen (72,5 L)
Estimated OG: 1,074 SG
Estimated Color: 9,9 EBC
Estimated IBU: 253,2 IBU
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
10,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 47,6 %
10,00 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 47,6 %
1,00 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 4,8 %
70,00 g Warrior [17,00 %] - Boil 60,0 min Hop 36,7 IBUs
500,00 g Avacca [14,00 %] - Boil 15,0 min Hop 107,0 IBUs
333,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 15,0 min Hop 66,2 IBUs
500,00 g Avacca [14,00 %] - Boil 3,0 min Hop 26,8 IBUs
333,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 3,0 min Hop 16,6 IBUs
500,00 g Avacca [14,00 %] - Dry Hop 4,0 Days
333,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 4,0 Days
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 20,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 60,00 L of water at 70,4 C 65,0 C
10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C
Jäst: Safbrew Abbaye (Fermentis)
Påsar med humlepellets. Den lilla är bittergivan, resten är smak och arom. |
För att hantera dom enorma mängder humle i koket (70+500+333+500+333=1803 g) så beslöt vi oss får att lägga humlen i BIAB påsar. Tanken var att ett humlefilter till vår kokkärl skulle anlänt innan den här bryggningen men så blev inte fallet, att skicka grejer från Kina tar tid....:( Därav denna lösningen den här gången. Mer om hur vi skall hantera humle i koket i ett senare inlägg.
Det här blev en bryggning som flöt på relativt bra. Vi hade krossat malten under veckan, fyllt upp vår vattenvärmare (HLT) med 70 liter vatten och kopplat in den till våra veckotimers. Så när vi kom till lokalen vid 9-tiden på morgonen var det bara att pumpa över varmvattnet från vattenvärmaren till vårat mäskkärl och börja mäska i stort sett. Himla smidigt!
Det fanns en liten oro i oss om att all vetemalten skulle kunna ställa till problem men LauterHelixen i mäskkärlet fixade biffen galant. Blev aldrig helt klart men utan synliga småpartiklar i alla fall. Men inget begränsat flöde eller stopp under lakningen blev det trots 50% vetemalt och utan havreskal.
För första gången så bestämde vi oss den här gången för att använda vår förkylare. Hade laddat upp med is för att på så sätt kyla kylvattnet innan det kom in i plattvärmeväxlaren. Egentligen fanns det inget behov av att använda förkylare eftersom kylvattnet var 6,5 C men vi ville testa och se vad det gav så vi vet det till en annan gång.
SGt (innan kok) landade på 55 vilket inte alls var i linje med våra 63 som vi hade hoppades på. Jaja, vi löste detta genom att lägga till ytterligare 1 kilo socker vid kokslutet.
OG 68, lite lägre än tänkt... |
Efter kok och lite lätt strulande kylning landade OGt på 68 så då får detta bli en IPA istället. Blir nog gott i alla fall. Förkylaren fungerande inte tyvärr. Den ströp flöde för mycket så vi får testa den lösningen när kylvattnet är varmare helt enkelt. Noterade också att det åkt ut en del pellets ut ur BIAB påsarna. Vi får hoppas humlefiltret fungerar bättre än den här lösningen helt klart.... Vi valde att kyla ner det till 20C till skillnad från många andra bryggningar där vi brukar sikta på 17-18 C. Sammanlagt fick vi ut 65 liter från denna bryggningen.
Det här ölet får nu stå och jäsa i lokalen på en tjock frigolitbit, vi hoppas det kommer räcka för att jästen skall få jäsa lite varmare och därmed producera tillräckligt med belgiska fenoler för att ḱunna konkurrera med humlemängderna.
Vi vet av tidigare erfarenheter att den här jästen är väldigt snabbjäsande, men om 3-4 veckor blir det dags för torrhumling och efter det flasktappning. Nu håller vi tummarna att vi får till utjäsningen på det här humlemonstret!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar