torsdag 21 april 2016

Bryggning: Att brygga DIPA

En del hembryggare misslyckas med DIPA. Varför?

DIPA är kanske efter IPA den populäraste stilen bland hembryggare. Och det är ju inte svårt att förstå varför. Lyckas man får man ett öl som är så mycket bättre än dom (oftast) trötta DIP:orna som allt som oftast finns att köpa på systembolaget.

Vi har ju tidigare skrivit ett inlägg om hur man brygger IPA, och det avslutades med att det finns stora likheter mellan bryggning av IPA och DIPA men att det finns vissa skillnader men att det lämpade sig i ett annat inlägg. Och nu är det dags för att publicera just det inlägget tycker jag.

Så låt oss börja med att gå in på skillnaderna mellan dessa två stilerna.

Riktlinjer kring OG, FG, IBU, EBC etc
Om man jämför typdefinitionerna för IPA och DIPA så märker vi att en IPAns OG skall inte vara över 70 medans DIPAs OG börjar på 75 och går uppåt. FGt på en IPA får vara mellan 10-16 medans en DIPAs FG får vara från 12 och uppåt. IBU-mässigt så skall en IPA inte vara beskare än 70 IBU medans DIPAns IBU går från 75 och uppåt.

När jag gör recept på DIPA så brukar jag personligen sikta på ett OG mellan 75-80. Då blir OGt lagom högt samtidigt som man ökar sina chanser att komma ner i ett rimligt FG (12-16 skulle jag vilja påstå).

Utjäsning
Jag skulle vilja påstå att det är utjäsningen som dom flesta hembryggare misslyckas (av dom som misslyckas förstås) med på sina DIPor. För hög mäsktemperatur, för högt OG, en jäst med för liten förjäsningsgrad, får mycket skräp i maltgivan (mer om det längre ner)  mm.

Ett tips som jag vill ge samtliga hembryggare som brygger DIPA är, glöm inte sockret i receptet! Lägg dock inte i mer än 10% av maltgivan. Sockret kommer ge ett högre OG samtidigt som det kommer ge en högre utjäsning. Enklast är att tillsätta sockret vid kokslutet tycker jag personligen.

Maltschemat
När man kommer in på maltschemat så är det första att tänka på hurvida man brygger en västkust DIPA eller en östkust DIPA. Skillnaden är att en västkust DIPA är mer eller mindre "humlejuice", dvs skall inte finnas någon maltkaraktär alls. Väljer man att brygga en sådan så räcker det med vanligt basmalt och socker i recepet. Östkust DIPAn innehåller oftast vienna eller munich, basmalt och socker i maltgivan. 

I maltschemat finner vi också oftast anledningen till att den där hemmabryggda DIPAn inte blev helt lyckad. På tok för många maltsorter, alldeles för mycket karamellmalt och för mörk karamellmalt. Många hembryggare (mig själv också till en början) blir förblindade av den röda fina färgen som många kommersiella exemplar har och för att åstakomma detta använder man sig helst av karamellmalt, gärna stora mängder och även mörk sådan. Detta gör att DIPAn blir mer en amerikansk strong ale än en DIPA. Det krävs inte mycket maltsmaker för att humlen skall hamna ur fokus och verka "lite trött".

Kommersiella recept innehåller väldigt lite karamellmalt (om någon) och oftast ingen mörkare (60 EBC +). Anledningen till att många är lite rödaktiga är att maltgivan ganska ofta innehåller stora mängder wiener och munich malt som basmalt. Då blir det inte så svårt att komma upp i 20-25 EBC som är lite rödfärgad. Vill man prompt ha i karamellmalt i sin maltgiva till sin DIPA så gör det, men gör det då sparsamt. Maximalt 5% och en EBC på 60, gärna mindre. Och som sagt tidigare, glöm inte sockret.

Kolsyrenivåer
För att humlen skall komma till sin rätt så är kolsyran viktig och en del hembryggare missar lite på denna punkten. Jag personligen brukar kolsyresätta DIPA och IPA med 6g/l. Det ger en bra skjuts till humlen.

Recept
Nedan är ett recept  på 25 liter innan kok och 21 liter efter kok, dvs ett bortkok på 4 liter vilket är det vanliga bortkoket vid ett 60 minuters kok. Utbytet är beräknat till 72% vilket är ett ganska vanligt utbyte bland många hembryggare. Har man ett sämre utbyte behöver man justera receptet något. I detta receptet är humlen kottar. Det här receptet är på en östkust DIPA. Vill man brygga en västkust DIPA så ersätta munich malten med basmalt så har ni en västkust DIPA. Det är stora mängder humle i det här receptet och om man vill kan man minska smak, arom och torrhumlingsgivorna med ca 20% och fortfarande vara ok.

Simple DIPA

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 21,00 L     
Boil Size: 25,00 L
Estimated OG: 1,078 SG
Estimated Color: 17,9 EBC
Estimated IBU: 163,0 IBU
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Boil Time: 60 Minutes

4,00 kg     Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)     Grain     56,3 %
2,50 kg     Munich Malt (17,7 EBC)     Grain     35,2 %
0,60 kg     Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)     Sugar     8,5 %
20,00 g     Herkules [16,00 %] - Boil 60,0 min     Hop     33,4 IBUs
100,00 g     Amarillo [10,50 %] - Boil 15,0 min     Hop    49,5 IBUs
100,00 g     Azzaca [11,50 %] - Boil 15,0 min     Hop     54,2 IBUs
100,00 g     Amarillo [10,50 %] - Boil 3,0 min     Hop    12,4 IBUs
100,00 g     Azzaca [11,50 %] - Boil 3,0 min     Hop     13,6 IBUs
100,00 g     Azzaca [11,50 %] - Dry Hop 4,0 Days     Hop     0,0 IBUs
100,00 g     Amarillo [10,50 %] - Dry Hop 4,0 Days     Hop   0,0 IBUs

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 6,5 kg
----------------------------
Mash Steps
Name     Description     Step Temperature     Step Time
Saccharification     Add 19,5 l of water at 68,4 C     65,0 C     90 min

Jäst: Mangrove West Coast M44
Jästemperatur: 18 C
Jästid: 3-4 veckor

Jästen måste naturligtvis inte vara just den jag har angivit utan går att ersätta med någon annan neutral amerikansk jäst med hög förjäsbarhet.

I övrigt skiljer sig inte IPA och DIPA sig åt något nämnvärt. Så läs gärna inlägget om att brygga IPA också. Detta var mina tips för att brygga DIPA. Vad tycks? Något som saknas? Även tipsen för receptdesign kan vara värt att läsa.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

 1. Hej
  Tack för en grym blogg, är helt otroligt tacksamt med så mycket info på ett och samma ställe!

  Jag har ännu inte satt min första sats, men är på g, lite kvar bara i byggverkstaden :). Har fixat mitt första recept som blir en ganska light APA. Men jag är ju lite IPA och DIPA addicted, blev lite sugen på detta recept, men har bara 25l i mitt mäskkärl, tror du det skulle funka med samma recept och mäska i 20l och laka genom resten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Roligt att du har hittat bloggen och gillar den! Sprid gärna vetskapen om den. :)

   Angående receptet så såg jag en felaktighet som jag nu har justerat. Men räknar jag på det så krävs ändå tyvärr en mäskvolym på 26-27 L för det här receptet.

   Det du skulle kunna göra är att ta bort 2 kilo malt och ersätta det med maltextrakt som du lägger i koket ca 20 minuter innan kokslutet. Detta för att slippa investera i ett nytt mäskkärl. Är osäker på hur mycket maltextrakt du behöver men det kan säkert någon bryggeributik hjälpa dig att räkna nu.

   Lycka till!

   Mvh

   Peter

   Radera