Idag kom en ny leksak med DHL till vårat lilla bryggeri:
Detta är en doppvärmare på 2000w och kommer ersätta vår grilltändare på 500w. Kommer användas för att värma mäskvatten och även för att hjälpa till att komma upp i kok snabbare, vilket vi haft lite problem med. Vid ett bryggtillfälle så fick vi vänta 45 minuter från att lakningen var klar tills dess att vi hade kok, trots att vi hade värmt på samtidigt som vi lakade. Förhoppningsvis så innebär detta nu slutet på detta långa väntande.:) Skall bli intressant att se skillnaderna i tid.
Beställde denna från tyska Ebay här. Ni som följer oss på vår Facebook sida känner redan till detta lilla inköp. Kostnaden hamnade på överkomliga 42,5 Euro inklusive frakt, dvs ca 400:-. Leveransen tog ungefär en vecka med helgen inräknad.
Iom den höga effekten så måste vi köra denna på en annan säkring än den som vi kör vår induktionshällen på. Annars kommer vi överbelasta säkringen iom att det blir hela 4kW på en säkring......
För er som undrar när vi skall börja brygga igen så kommer det bli i slutet av februari verkar det som. Vi är bortresta i olika omgångar under en tid och sedan skall vi flytta till vår nya lokal. Men efter det hoppas vi komma igång ordentligt med bryggningarna. Mer om vad vi skall brygga och när i ett senare inlägg då detta inte är riktigt klarlagt än.
onsdag 16 januari 2013
onsdag 2 januari 2013
Summering: Bryggåret 2012
Så var det dags att göra en analys av året som gått ur ett bryggningsperspektiv.
Året började tyvärr med omfattande lokalstrul. Lokalen vi bryggde i renoverades och renoveringen drog ut väldigt på tiden. När sedan renoveringen var någorlunda klar så ändrades spelreglerna och vi stod plötsligt utan lokal. Efter lite trixande fick vi äntligen till årets första bryggning i en samfällighetslokal i april månad. Det blev den första DIPAn som vi bryggt och den fick namnet More Goose Bumbs. Den här ölen blev inget vidare av flera anledningar, för mörk karamellmalt, för utjäst (80 till 8), Pacific Gems smak som tog över och för lite torrhumling. Men man lär sig.
Ganska snart så fick vi tag i en ny lokal och vi bryggde en sommar IPA som fick namnet Summer Goose Bumbs. En sommar IPA kommer troligtvis vara en stående bryggning för oss fortsättningsvis. Resultatet blev i alla fall väldigt lyckat.
Kort efter den bryggningen beslutade vi att ta vår bryggning till ytterligare en högre nivå genom att starta denna bloggen och skaffa en facebook sida. Bloggen har under de senaste månaderna haft 1000 träffar/månad och vi har idag 53 vänner på vår facebook sida. Jätteroligt!
Precis i början av juni gjorde vi vår sista bryggning innan sommaruppehållet. Den här gången blev det ett porter, närmare bestämt en havregrynsporter vid namnet My Mothers Porter. Detta är ett gammalt recept som vi justerat upp från den gamla volymen till den nya och lagt till och dragit ifrån några maltsorter. Dessutom återanvände vi jästkakan från Summer Goose Bumbs. Att återanvända jästkakor är något som vi troligtvis kommer göra igen framöver. Oavsett vad så känns My Mothers Porter i dagsläget som det bästa ölet som vi bryggt hittils.
I augusti-september skiftet var det dags att starta igång igen efter sommaruppehållet. Nu blev det en julkryddad rysk imperial stout vid namnet Russian Christmas. Det här är ett recept som vi nu är inne på tredje versionen av. Den här versionen blev något starkare och mycket mörkare och beskare än den tidigare. Det här ölet ligger fortfarande på flaska och skall provsmakas för första gången under tidig vår.
Årets sista bryggning blev i oktober. Vi var revansch lystna på DIPA och beslutade oss för att brygga en lite maltigare DIPA vid namnet Winter Goose Bumbs. För att vara säkra på vår sak och få en ordentlig humlesmak gick vi från ca 300g i koket till ca 500g och justerade humleschemat något. Samtidigt så justerade vi torrhumligen från 150g till 250g. Resultatet blev bra mycket bättre men vi är inte helt nöjda med våra DIP:or hittils. Där har vi något vi får jobba vidare med.
Utrustningsmässigt så har vi legat relativt lågt under detta året jämfört med tidigare år. Kylningen har förbättrats väsentligt genom att ställa kastrullen i ett stort cementblandarkärl under kylningen. Vi har även justerat filtreringen genom att göra två filtreringar. Den första genom ett stort durkslag från Clas Ohlsson som humlen och större partiklar fastnar i och sedan ytterligare en filtrering genom en saftsil från Humlegården. På så sätt kan vi tre numera själva klara av filtreringen utan lyfthjälp. Under året kom vi dock fram till vilken typ av större mäsk och lakkärl vi behövde bygga och byggde det. Så nu är uppgraderingen till den större volym helt klart. Under 2013 kommer vi börja använda detta kärlet och brygga en del hög OG öl. Mer om 2013s bryggningar i ett senare inlägg.
Året avslutades med Amylases Vinterölsträff där vi tävlade med både My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Resultatet blev över all förväntan, en 3:e plats till My Mothers Porter och en 4:e plats till Winter Goose Bumbs! Det var himla kul att vara med på tävligen i år igen. Vi kommer försöka ha ambitionen att ställa upp med två olika öl till den här tävligen även framöver. Kanske kommer vi ställa upp i fler tävlingar än denna så småningom.
I december så blev det också klart med en ny brygglokal som dessutom kommer vara dedikerad till bryggning. Vi kommer dela den här lokalen med ett nystartat brygglag som kallar sig Bellevue Brewing Boys. Flytten till lokalen kommer ske under februari. Mer om denna lokalen och flytten i ett senare inlägg.
Sammanfattningsvis så kan man säga att trots strulet med lokal så har vi fått bryggt 5 st öl under året, varav 3 varit bra eller mycket bra. 1 är inte provsmakat än och går inte att uttala sig om. Vår första dipa blev godkänd men inte mer. Vi har även under året vunnit vår första medalj. Med tanke på att vi nu kommer ha en riktig brygglokal framöver och vi även kommer kunna brygga hög OG öl iom det nya mäsk och lakkärlet så ser vi verkligen framemot 2013!
God fortsättning på er alla!
Året började tyvärr med omfattande lokalstrul. Lokalen vi bryggde i renoverades och renoveringen drog ut väldigt på tiden. När sedan renoveringen var någorlunda klar så ändrades spelreglerna och vi stod plötsligt utan lokal. Efter lite trixande fick vi äntligen till årets första bryggning i en samfällighetslokal i april månad. Det blev den första DIPAn som vi bryggt och den fick namnet More Goose Bumbs. Den här ölen blev inget vidare av flera anledningar, för mörk karamellmalt, för utjäst (80 till 8), Pacific Gems smak som tog över och för lite torrhumling. Men man lär sig.
Ganska snart så fick vi tag i en ny lokal och vi bryggde en sommar IPA som fick namnet Summer Goose Bumbs. En sommar IPA kommer troligtvis vara en stående bryggning för oss fortsättningsvis. Resultatet blev i alla fall väldigt lyckat.
Kort efter den bryggningen beslutade vi att ta vår bryggning till ytterligare en högre nivå genom att starta denna bloggen och skaffa en facebook sida. Bloggen har under de senaste månaderna haft 1000 träffar/månad och vi har idag 53 vänner på vår facebook sida. Jätteroligt!
Precis i början av juni gjorde vi vår sista bryggning innan sommaruppehållet. Den här gången blev det ett porter, närmare bestämt en havregrynsporter vid namnet My Mothers Porter. Detta är ett gammalt recept som vi justerat upp från den gamla volymen till den nya och lagt till och dragit ifrån några maltsorter. Dessutom återanvände vi jästkakan från Summer Goose Bumbs. Att återanvända jästkakor är något som vi troligtvis kommer göra igen framöver. Oavsett vad så känns My Mothers Porter i dagsläget som det bästa ölet som vi bryggt hittils.
I augusti-september skiftet var det dags att starta igång igen efter sommaruppehållet. Nu blev det en julkryddad rysk imperial stout vid namnet Russian Christmas. Det här är ett recept som vi nu är inne på tredje versionen av. Den här versionen blev något starkare och mycket mörkare och beskare än den tidigare. Det här ölet ligger fortfarande på flaska och skall provsmakas för första gången under tidig vår.
Årets sista bryggning blev i oktober. Vi var revansch lystna på DIPA och beslutade oss för att brygga en lite maltigare DIPA vid namnet Winter Goose Bumbs. För att vara säkra på vår sak och få en ordentlig humlesmak gick vi från ca 300g i koket till ca 500g och justerade humleschemat något. Samtidigt så justerade vi torrhumligen från 150g till 250g. Resultatet blev bra mycket bättre men vi är inte helt nöjda med våra DIP:or hittils. Där har vi något vi får jobba vidare med.
Utrustningsmässigt så har vi legat relativt lågt under detta året jämfört med tidigare år. Kylningen har förbättrats väsentligt genom att ställa kastrullen i ett stort cementblandarkärl under kylningen. Vi har även justerat filtreringen genom att göra två filtreringar. Den första genom ett stort durkslag från Clas Ohlsson som humlen och större partiklar fastnar i och sedan ytterligare en filtrering genom en saftsil från Humlegården. På så sätt kan vi tre numera själva klara av filtreringen utan lyfthjälp. Under året kom vi dock fram till vilken typ av större mäsk och lakkärl vi behövde bygga och byggde det. Så nu är uppgraderingen till den större volym helt klart. Under 2013 kommer vi börja använda detta kärlet och brygga en del hög OG öl. Mer om 2013s bryggningar i ett senare inlägg.
Året avslutades med Amylases Vinterölsträff där vi tävlade med både My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Resultatet blev över all förväntan, en 3:e plats till My Mothers Porter och en 4:e plats till Winter Goose Bumbs! Det var himla kul att vara med på tävligen i år igen. Vi kommer försöka ha ambitionen att ställa upp med två olika öl till den här tävligen även framöver. Kanske kommer vi ställa upp i fler tävlingar än denna så småningom.
I december så blev det också klart med en ny brygglokal som dessutom kommer vara dedikerad till bryggning. Vi kommer dela den här lokalen med ett nystartat brygglag som kallar sig Bellevue Brewing Boys. Flytten till lokalen kommer ske under februari. Mer om denna lokalen och flytten i ett senare inlägg.
Sammanfattningsvis så kan man säga att trots strulet med lokal så har vi fått bryggt 5 st öl under året, varav 3 varit bra eller mycket bra. 1 är inte provsmakat än och går inte att uttala sig om. Vår första dipa blev godkänd men inte mer. Vi har även under året vunnit vår första medalj. Med tanke på att vi nu kommer ha en riktig brygglokal framöver och vi även kommer kunna brygga hög OG öl iom det nya mäsk och lakkärlet så ser vi verkligen framemot 2013!
God fortsättning på er alla!
torsdag 27 december 2012
Provsmakning 2: My Mothers Porter
Så var det dags att smaka av vår havregrynporter (My Mother's Porter) igen. Har inte velat recensera det här ölet igen innan Amylases Vinterölsträff då jag tycker det är viktigt att folk får bilda sig en egen uppfattning om hur bra/dåligt ett ölet är utan påverkan från någon.
Ölet har nu legat på flaska i ca sex månader nu och för ett mörk öl med ett OG på 70 så får väl det anses som en lämplig tid för att analysera slutresultatet på riktigt. Jag var ju inte helt lyrisk när jag provsmakade denna sist.
Utseende: Det bildas snabbt ett fluffigt skum vid upphällningen som sakta sjunker. Mörkbrun-röd-brun i färgen.
Arom: Här har det hänt saker! Nu är aromen kraftig och med mycket choklad men även mörka torkade frukter kommer fram.
Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Mörk choklad och mörk torkad frukt. I eftersmaken finns lätt rostad havre. Det finns en riktigt bra balans och harmoni i smakerna och inget sticker ut nämnvärt. Så det är framförallt balansen jag är nöjd med i det här ölet. Ingen smak dominerar på ett negativt sätt. Kolsyran är perfekt för en porter. Man känner att ölet är fylligt. Vätskan är tjock, len och fin. Att dricka ölet blir som en smekning i munnen. Ölet som var något beskt när jag först provsmakade det är numera lite lätt sött.
Slutsats: Jag kommer faktiskt på mig själv att tänka, "men finns det ju inga fel", och det är första gången jag upplever det med ett eget öl. Efter en stunds funderande så kommer jag fram till att jag skulle kanske skippat Munich II malten som troligtvis inte medför allt för mycket i detta ölet och haft i mer dark crystal istället men det är verkligen en mindre finjustering. Visst ölet skulle gärna få smaka mer men nu är bara ölet på 6% och det får man tänka på. Är helt klart lite sugen på att göra en starkare version av detta ölet efter framgången på vinterölsträffen. Oavsett så känns det också som om det här ölet kan fortsätta att utveckla sig något framöver. Ölet får faktiskt hela 4,8 i betyg på en femgradig skala, helt klart bäst av våra öl hittils! Dock är jag fortfarande förvånad att detta ölet lyckades sno åt sig en tredjeplats i den konkurrensen av framförallt starkare öl som var på vinterölsträffen, men otrolig roligt naturligtvis! Jo förresten, det finns ett fel till, jag har bara 7 flaskor kvar... Får hålla hårt i dem......
Ölet har nu legat på flaska i ca sex månader nu och för ett mörk öl med ett OG på 70 så får väl det anses som en lämplig tid för att analysera slutresultatet på riktigt. Jag var ju inte helt lyrisk när jag provsmakade denna sist.
Utseende: Det bildas snabbt ett fluffigt skum vid upphällningen som sakta sjunker. Mörkbrun-röd-brun i färgen.
Arom: Här har det hänt saker! Nu är aromen kraftig och med mycket choklad men även mörka torkade frukter kommer fram.
Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Mörk choklad och mörk torkad frukt. I eftersmaken finns lätt rostad havre. Det finns en riktigt bra balans och harmoni i smakerna och inget sticker ut nämnvärt. Så det är framförallt balansen jag är nöjd med i det här ölet. Ingen smak dominerar på ett negativt sätt. Kolsyran är perfekt för en porter. Man känner att ölet är fylligt. Vätskan är tjock, len och fin. Att dricka ölet blir som en smekning i munnen. Ölet som var något beskt när jag först provsmakade det är numera lite lätt sött.
Slutsats: Jag kommer faktiskt på mig själv att tänka, "men finns det ju inga fel", och det är första gången jag upplever det med ett eget öl. Efter en stunds funderande så kommer jag fram till att jag skulle kanske skippat Munich II malten som troligtvis inte medför allt för mycket i detta ölet och haft i mer dark crystal istället men det är verkligen en mindre finjustering. Visst ölet skulle gärna få smaka mer men nu är bara ölet på 6% och det får man tänka på. Är helt klart lite sugen på att göra en starkare version av detta ölet efter framgången på vinterölsträffen. Oavsett så känns det också som om det här ölet kan fortsätta att utveckla sig något framöver. Ölet får faktiskt hela 4,8 i betyg på en femgradig skala, helt klart bäst av våra öl hittils! Dock är jag fortfarande förvånad att detta ölet lyckades sno åt sig en tredjeplats i den konkurrensen av framförallt starkare öl som var på vinterölsträffen, men otrolig roligt naturligtvis! Jo förresten, det finns ett fel till, jag har bara 7 flaskor kvar... Får hålla hårt i dem......
tisdag 18 december 2012
Provsmakning: Winter Goose Bumbs
Så var det dags att smaka av vår vinter DIPA, Winter Goose Bumbs. Har inte velat recensera det här ölet innan Amylases Vinterölsträff då jag tycker det är viktigt att folk får bilda sig en egen uppfattning om hur bra/dåligt ett öl är utan påverkan från någon.
Utseende: Det bildas snabbt ett kompakt och mycket tjockt skum vid upphällningen som ligger kvar väldigt länge. Färgen blev inte alls som tänkt, rödgrå. Extremt grumlig.
Arom: Aromen är det bästa med detta ölet! Fullt med olika tropiska frukter! Lite pepprigt/kryddigt i bakgrunden.
Smak: Den första smaken är mycket tropisk. Sedan övergår den till en kryddig/pepprig mellan- och slutsmak. Jag tror att rågen delvis bidrar med det kryddiga och peppriga i smaken. Beskan kommer smygandes och känns inte nämnvärt brutal. Ölet känns faktiskt en aningen fylligt trots ett FG på 15, tror även detta beror på rågen. Lagom kolsyra.
Slutsats: Först och främst så misslyckades vi med färgen. Bilden är lite missvisande faktiskt. Tror att jag skulle tagit rostat korn istället för carafa I för att få till färgen. Sedan blev ölet alldeles för grumligt, ser nästan lite oaptitligt ut. Nästa gång vi brygger DIPA så får det bli någon form av klarningsmedel. Tror också så här i efterhand att det var ett misstag att välja två olika typer av humlesorter, kryddiga och fruktiga. Tanken var att de kryddiga skulle komplettera och integrera sig med rågen. Det var väl en bra tanke men med facit i hand hade jag hellre ökat upp mängden råg och bara valt humlesorter med "tropisk" smak. Vad blir då betyget för detta ölet? Tja, man måste ta med alla parametrarna i sammanhanget och då drar utseendet ner betyget en del. Så betyget för det här ölet hamnar på 3,8. Att detta ölet kom på en fjärdeplats på vinterölsträffen känns fortfarande förvånande men naturligtvis väldigt roligt!
söndag 16 december 2012
Recension: Hispans brunjul
På Amylases Vinterölsträff så fick jag en flaska av Erik Waller (bloggen berrysbekymmer) då jag visat intresse för hans brown ale recept på hans blogg. Trevligt! Skall vara en rejält torrhumlad brown ale med hela 9g/l. Han ville ha lite feedback på sitt öl så här följer en recension av ölet. Förutom att det var en brown ale och rejält torrhumlad så visste jag inte inget om OG, FG, IBU, EBC etc.
Vill först och främst ge beröm för etiketten, snygg i sin enkelhet. Inte alla bryggare som bryr sig om att göra etiketter (exempelvis vi).
Utseende: Det bildas snabbt ett fluffigt skum vid upphällningen som sakta sjunker. Färgen är ganska så mörk men vid solljus från fönstret får den en mörk brun färg.
Arom: Här var det humle! Vet inte vilken sort men gissar på Centennial.
Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Amerikansk humle med tropisk smak. I eftersmaken skymtar en liten maltsmak förbi som jag tycker påminner om småkakor. I slutet kommer även en rejäl beska. Ölet ger en torr känsla som gör det lättdrucket. Kolsyran känns lagom.
Slutsats: Det här var ett gott och lättdrucket öl. Hade mer än gärna haft det här ölet på ett julbord. Jag finner ingen smörkola, strävhet eller några andra fel i vare sig smak eller arom. Det som jag har att invända mot detta ölet är vilken stil ölen tillhör. Detta känns mer som en IPA än en brown ale. Det finns ytterst lite maltsmak i ölet. Men oavsett, så var detta ett bra öl.
Vill först och främst ge beröm för etiketten, snygg i sin enkelhet. Inte alla bryggare som bryr sig om att göra etiketter (exempelvis vi).
Utseende: Det bildas snabbt ett fluffigt skum vid upphällningen som sakta sjunker. Färgen är ganska så mörk men vid solljus från fönstret får den en mörk brun färg.
Arom: Här var det humle! Vet inte vilken sort men gissar på Centennial.
Smak: Smaken påminner en hel del om aromen. Amerikansk humle med tropisk smak. I eftersmaken skymtar en liten maltsmak förbi som jag tycker påminner om småkakor. I slutet kommer även en rejäl beska. Ölet ger en torr känsla som gör det lättdrucket. Kolsyran känns lagom.
Slutsats: Det här var ett gott och lättdrucket öl. Hade mer än gärna haft det här ölet på ett julbord. Jag finner ingen smörkola, strävhet eller några andra fel i vare sig smak eller arom. Det som jag har att invända mot detta ölet är vilken stil ölen tillhör. Detta känns mer som en IPA än en brown ale. Det finns ytterst lite maltsmak i ölet. Men oavsett, så var detta ett bra öl.
måndag 10 december 2012
Tävling: Amylases Vinterölsträff 2012
Så blev det återigen tävlingsdags närmare bestämt Amylases Vinterölsträff!
Vi ställde ju upp förra året med Crasy Christmas (kryddöl) och Spicy Santa 2 (julkryddad imperial stout). Placeringen blev en 11 och 29 plats av 44 vilket kändes helt ok med tanke på att båda våra öl var lite extrema, inte helt mogna och därmed obalanserade. Kryddade öl är också något som folk generellt sett inte gillar.....
Vår målsättning detta året var ganska enkel:
- inga kryddöl
- ställa upp med två öl som var mogna och balanserade.
- våra båda öl skulle skilja sig åt ordentligt (till skillnad från förra året), helst i både smak och utseende.
- placera sig bättre med dessa två öl än förra årets tävling, dvs minst en 10:e och 28:e plats med förutsättningen att lika många öl var anmälda i år som förra året.
Ölen vi valde att ta med oss i år blev My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Maltigt och humligt! Mörkt och ljust! Kanske inte jättesvårt att gissa om man följt bloggen. Vi skall försöka bli lite mer oförutsägbara nästa gång......
Årets tävling gick av stapeln den 8:e december i Folkets Hus i Fräntorp, samma lokal som förra året. Lokalen öppnade kl 12 för oss bryggare. Jag hade lite svårt att komma loss hemifrån tidigare så jag kom 12.30. Då var Hans redan på plats. Men Sia som hade ölen hade inte kommit. Hans och jag började packa upp våra övriga grejer så länge. Kl 12.50 kom äntligen Sia med ölen och det blev en lite lätt stressig inledning för oss. Folk hade redan börjat provsmaka och där stod vi utan öl....
Vi hade förra året med oss en eldriven kylväska vilket var ett framgångsrikt koncept som vi valde att köra vidare på även i år. Ölen hade vi tappat på 65 cl flaskor. Smidigt för det blir mindre flaskor att transportera. Som tilltugg valde vi att servera chokladtryffelkakan som vi tidigare har lagt upp som recept här på bloggen. Dessutom passade den väldigt bra tillsammans med My Mothers Porter!
Det visade det sig att 35 öl ställde upp i år. Mycket varierande stilar, kanske mest varierat hittils. Hur skulle våra öl stå sig i de här konkurrensen? Hade vi satt ribban för högt?
Kl 13 öppnades lokalen för besökare. Iom att lokalen bara rymmer 150
personer så var det besöksregistrering i förväg som gällde. Lokalen kändes aldrig för full och jämfört med tidigare år så fördeles publiken på ett bättre sätt än förra året då det stundtals nästan blev hysteriskt.
Det fanns faktiskt väldigt få öl som var dåliga var min första slutsats. Jag hällde bara ut två som jag inte tänker nämna vid namn. Sedan fanns det ett stort antal som var bra men som inte nådde hela vägen. Med sedan fanns det ett relativt stort antal öl som var mycket bra. Nr 33 (Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh), nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson), 4 (Fabrikören Brunporter av Fredrik Ekstedt), nr 30 (Gamle Svarten av Conny Jonsson, Sven Nilsson och Günther Flohr) och nr 23 (Kunta Kinte Pale Ale av Magnus Vasilis) var de ölen som jag tyckte var riktigt bra. Sedan skall erkänna att jag inte hann med att provsmaka all ölen. Jag personligen placerade My Mothers Porter inom topp 5 medans Winter Goose Bumbs någonstans utanför top 10. Vi skulle kanske gå i land med årets målsättning...
Timmarna flöt på och våra öl hade en stryckande åtgång. Tyvärr fick vi vår öl för kall i kylväskan så vi fick kompensera detta med att hälla upp i kannorna från flaskor som inte stått i kylväskan. Troligtvis så hade det räckt med att flaskorna bara stod i kylväskan utan elen påkopplad. En läxa till nästa gång. Vi hade med oss ca 10 liter av varje öl så vi började undra om det skulle finnas kvar åtminstone tills dess att rösterna skulle lämnas in. Främst var det My Mothers Porter som gick åt. Men i slutet av tävligen hände det något och Winter Goose Bumbs fick plötsligt en mycket stryckande åtgång. Till slut så blev det bara en 65 cl flaska kvar av Winter Goose Bumbs och 2 65 cl flaskor kvar av My Mothers Porter.
Vi fick väldigt mycket feedback och kommentarer på våra öl. Kändes som om vi fick bra mycket mer feedback detta året än förra. Det var mest Mothers Porter som fick feedback.
Kl 16.00 så var det då dags att presentera resultatet. Efter ett halvårs förberedelser (vi bryggde My Mothers Porter i juni) så var det nu dags! Skulle vi lyckas med vår målsättning? Nu skulle vi visserligen bara få reda på 1,2 och 3 platsen. Komplett resultat skulle presenteras senare på amylases hemsida. Och till vår stora förvåning så kammade My Mothers Porter hem en 3:e plats! Kändes helt overkligt att vi fick medalj! Vi fick också en smärre chock senare när vi fick reda på att Winter Goose Bumbs hade kammat hem 4:e platsen! 2:a priset gick mycket välförtjänt till nr 33 Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh. 1:a platsen gick lite otippat till öl nr 25 Drakens Imperial Cascadian Dark Ale av Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström. Det som förvånade mig mest var öl nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson) som bara hamnade på en 8:e plats, en imperial stout med torvrökt malt som var underbar. Men rökmalt är lite som kryddor, man delar lätt in folk i två läger.
Vill slutligen tacka Amylase som arrangerade träffen och alla dess medlemmar som ställde upp att jobba som volentärer så att den här träffen kan bli verklighet år efter år. Det blev som vanligt en härlig kväll med trevligt folk, trevlig stämning och mycket god öl. Tycker också det är fascinerande att trots att det är sådana mängder alkohol vid sådana här tillfällen så blir det aldrig något problem med att någon som dricker för mycket och blir våldsam eller otrevlig. Skönt!
Avslutningsvis, tack all ni som röstade på våra öl! Vi uppskattade det verkligen! Resultet var så mycket bättre än vad vi hade kunnat föreställa oss. Dessutom var all respons vi fick helt fantastisk! Och vi har redan bestämt oss för att vi kommer ställa upp nästa år igen med två olika öl! Finns redan lite skisser/planer på vilka öl....... Känns dock spontant som om det blir svårt att toppa detta resultatet.....
Det fullständiga resultatet från tävligen hinner ni här.
Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!
Vi ställde ju upp förra året med Crasy Christmas (kryddöl) och Spicy Santa 2 (julkryddad imperial stout). Placeringen blev en 11 och 29 plats av 44 vilket kändes helt ok med tanke på att båda våra öl var lite extrema, inte helt mogna och därmed obalanserade. Kryddade öl är också något som folk generellt sett inte gillar.....
Vår målsättning detta året var ganska enkel:
- inga kryddöl
- ställa upp med två öl som var mogna och balanserade.
- våra båda öl skulle skilja sig åt ordentligt (till skillnad från förra året), helst i både smak och utseende.
- placera sig bättre med dessa två öl än förra årets tävling, dvs minst en 10:e och 28:e plats med förutsättningen att lika många öl var anmälda i år som förra året.
Ölen vi valde att ta med oss i år blev My Mothers Porter och Winter Goose Bumbs. Maltigt och humligt! Mörkt och ljust! Kanske inte jättesvårt att gissa om man följt bloggen. Vi skall försöka bli lite mer oförutsägbara nästa gång......
![]() |
Folkets hus i Fräntorp |
Årets tävling gick av stapeln den 8:e december i Folkets Hus i Fräntorp, samma lokal som förra året. Lokalen öppnade kl 12 för oss bryggare. Jag hade lite svårt att komma loss hemifrån tidigare så jag kom 12.30. Då var Hans redan på plats. Men Sia som hade ölen hade inte kommit. Hans och jag började packa upp våra övriga grejer så länge. Kl 12.50 kom äntligen Sia med ölen och det blev en lite lätt stressig inledning för oss. Folk hade redan börjat provsmaka och där stod vi utan öl....
![]() |
Winter Goose Bumbs, chokladtryffelkaka och My Mothers Porter. |
Vi hade förra året med oss en eldriven kylväska vilket var ett framgångsrikt koncept som vi valde att köra vidare på även i år. Ölen hade vi tappat på 65 cl flaskor. Smidigt för det blir mindre flaskor att transportera. Som tilltugg valde vi att servera chokladtryffelkakan som vi tidigare har lagt upp som recept här på bloggen. Dessutom passade den väldigt bra tillsammans med My Mothers Porter!
Det visade det sig att 35 öl ställde upp i år. Mycket varierande stilar, kanske mest varierat hittils. Hur skulle våra öl stå sig i de här konkurrensen? Hade vi satt ribban för högt?
![]() |
Vimmelbild. |
Det fanns faktiskt väldigt få öl som var dåliga var min första slutsats. Jag hällde bara ut två som jag inte tänker nämna vid namn. Sedan fanns det ett stort antal som var bra men som inte nådde hela vägen. Med sedan fanns det ett relativt stort antal öl som var mycket bra. Nr 33 (Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh), nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson), 4 (Fabrikören Brunporter av Fredrik Ekstedt), nr 30 (Gamle Svarten av Conny Jonsson, Sven Nilsson och Günther Flohr) och nr 23 (Kunta Kinte Pale Ale av Magnus Vasilis) var de ölen som jag tyckte var riktigt bra. Sedan skall erkänna att jag inte hann med att provsmaka all ölen. Jag personligen placerade My Mothers Porter inom topp 5 medans Winter Goose Bumbs någonstans utanför top 10. Vi skulle kanske gå i land med årets målsättning...
Timmarna flöt på och våra öl hade en stryckande åtgång. Tyvärr fick vi vår öl för kall i kylväskan så vi fick kompensera detta med att hälla upp i kannorna från flaskor som inte stått i kylväskan. Troligtvis så hade det räckt med att flaskorna bara stod i kylväskan utan elen påkopplad. En läxa till nästa gång. Vi hade med oss ca 10 liter av varje öl så vi började undra om det skulle finnas kvar åtminstone tills dess att rösterna skulle lämnas in. Främst var det My Mothers Porter som gick åt. Men i slutet av tävligen hände det något och Winter Goose Bumbs fick plötsligt en mycket stryckande åtgång. Till slut så blev det bara en 65 cl flaska kvar av Winter Goose Bumbs och 2 65 cl flaskor kvar av My Mothers Porter.
Vi fick väldigt mycket feedback och kommentarer på våra öl. Kändes som om vi fick bra mycket mer feedback detta året än förra. Det var mest Mothers Porter som fick feedback.
![]() |
Prisutdelning och vi hamnade på pallen! |
Kl 16.00 så var det då dags att presentera resultatet. Efter ett halvårs förberedelser (vi bryggde My Mothers Porter i juni) så var det nu dags! Skulle vi lyckas med vår målsättning? Nu skulle vi visserligen bara få reda på 1,2 och 3 platsen. Komplett resultat skulle presenteras senare på amylases hemsida. Och till vår stora förvåning så kammade My Mothers Porter hem en 3:e plats! Kändes helt overkligt att vi fick medalj! Vi fick också en smärre chock senare när vi fick reda på att Winter Goose Bumbs hade kammat hem 4:e platsen! 2:a priset gick mycket välförtjänt till nr 33 Bättre börda av Johan Pettersson och Henrik Trädgårdh. 1:a platsen gick lite otippat till öl nr 25 Drakens Imperial Cascadian Dark Ale av Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström. Det som förvånade mig mest var öl nr 10 (Tyrion av Ingemar Jansson) som bara hamnade på en 8:e plats, en imperial stout med torvrökt malt som var underbar. Men rökmalt är lite som kryddor, man delar lätt in folk i två läger.
![]() |
Diplom och medalj! |
Vill slutligen tacka Amylase som arrangerade träffen och alla dess medlemmar som ställde upp att jobba som volentärer så att den här träffen kan bli verklighet år efter år. Det blev som vanligt en härlig kväll med trevligt folk, trevlig stämning och mycket god öl. Tycker också det är fascinerande att trots att det är sådana mängder alkohol vid sådana här tillfällen så blir det aldrig något problem med att någon som dricker för mycket och blir våldsam eller otrevlig. Skönt!
Avslutningsvis, tack all ni som röstade på våra öl! Vi uppskattade det verkligen! Resultet var så mycket bättre än vad vi hade kunnat föreställa oss. Dessutom var all respons vi fick helt fantastisk! Och vi har redan bestämt oss för att vi kommer ställa upp nästa år igen med två olika öl! Finns redan lite skisser/planer på vilka öl....... Känns dock spontant som om det blir svårt att toppa detta resultatet.....
Det fullständiga resultatet från tävligen hinner ni här.
Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!
måndag 26 november 2012
Utrustning: Bygge av 62 liters mäsk och lakkärl
Uppdaterat 2015-03-27: Vi har nu gjort ett annat bygge fast på ett enklare sätt som vi rekommenderar istället för detta bygge. Blogginlägget till det bygget hittar ni här.
Vi har haft problemet att vårt lakkärl inte riktigt räckt till. Men framförallt så har vi inte heller kunnat mäska mer än ca 10 kg malt, vilket med vår volym innebär ett OG på ca 80, (30 liter) efter kok, utan socker, honung eller maltextrakt.
När vi räknade på hur mycket volym som kärlet behövde vara på så hamnade vi på någonstans mellan 60 och 70 liter. Vi vet att vi troligtvis kommer behöva minst 13 kg för att komma upp i ett OG på ca 100 efter kok. Med vatten till malt förhållandet på minst 3 liter per malt så blir det alltså (13*3) + 13 = 52 liter. Sedan skall det ju finnas lite plats för lakvattnet också och även kanske kunna hantera 14 kilo om det skulle visa sig att våra kalkyler inte stämmer.
Att brygga mindre volymer tilltalade oss inte för att:
- krångligt ur ett receptperspektiv att hantera olika volymer
- troligtvis blir effektiviteten ännu lägre iom en lägre volym
- mindre öl för i stort sett samma arbete
- skall man ställa upp i Amylases Vinterölsträff med hög OG öl krävs åtminstone 8 liter, gärna mer, då blir det ganska lite kvar till oss tre att dela på.
- skall man ställa upp i SM med ett hög OG öl så krävs bortåt 20 liter, då blir det ytterst lite om något kvar till oss tre att dela på.
Två andra alternativ för att gå runt problemet hade varit att antigen justera malt och vattenförhållandet eller använda maltextrakt. Att justera malt och vattenförhållandet tillade oss inte iom att det skulle påverka effektiviten och troligtvis även utjäsningen. Maltextrakt vill vi inte använda iom att vi skulle behöva använda ganska mycket varje bryggning och det skulle till slut bli ganska dyrt.
Tanken har varit att försöka lösa dessa två problem på en och samma gång. Det första vi behövde bestämma oss för var vilken typ av kärl vi skulle använda. Det som i slutändan visade sig fanns att välja på var:
- kylväskor på ca 70 liter som går att beställa från bla amazon.com (kostnad ca 1000:-)
- jäshinkar på 62,5 l från humlegården
Valet föll till slut på jäshinksalternativet för att:
- billigare (kostnaden för hela bygget hamnade på ca 1100:-)
- ett runt kärl är att föredra enligt den litteratur vi har läst (How to brew)
- enklare att skapa en falskbotten (att bara ha en manifold tyckte vi inte var ett alternativ, blir svårare att röra om i mäsken)
- med ett tjockt liggunderlag från Clas Ohlsson som isolering så kommer kärlet högst troligtvis hålla temperaturen tillräckligt bra
- andra hembryggare tex Helsingborgs hemmarbryggargille kör en liknande lösning som verkar fungera bra (visserligen en mindre volym)
- enklare att bygga (falskbotten, genomföring mm)
Så det vi beslutade oss för att bygga var en hink-i-hink lösning av de stora jäshinkarna från Humlegården med falskbotten, dräneringsrör och med liggunderlag som isolering. Anledningen till att vi valde att ha både dräneringsrör och falskbotten var att:
- fungera som ett extra filter vid bryggning av tex råg och veteöl
- enklare röra om i mäsken
Men nu får det räcka med babblandet, nu är det dags för byggrapport!
Det första vi gjorde var att forma dräneringsröret av 12 mm prisolrör (12 mm är ett ganska bra mått att välja då det blir enklare med kopplingar). Vi valde att forma dräneringsröret efter de nedsänkningarna som fanns i jäshinken för att försäkra oss om att vi kommer suga upp så mycket socker som möjligt under lakningen.
Sen var det dags att göra hålet för genomföringen för att kunna passa in dräneringsröret.
Efter att ha passat in dräneringsröret så var det dags att kapa av en bit vid utloppet för att sätta på en gängkoppling.
Sedan blev det dags att ta fram sågen igen och göra slitsar i dräneringsröret. Tog sin lilla tid......
Sen var det dags att kapa till isoleringen. Vi gjorde isolering runt om och även för botten.
Efter det var det dags att koppla ihop genomföringen med dräneringsröret. Lite gängtejp applicerades på gängorna så grejerna skulle nypa ihop ordentligt. Det kan hända att vi applicerar lite akvariesilikon på ut- och inidan av genomföringen i ett senare läge men vi börjar så här. Tät blev det i alla fall, vilket var det viktigaste!
Sen var det dags att borrade en massa hål i botten på den andra jäshinken med ett 3 mms borr.
Och sen var bygget klart!
Sammanlagt tog det här bygget ca 3,5 timme. Mesta delen gick åt till att forma och passa in dräneringsröret. Nu återstår bara att testköra det här bygget. Vi funderar på att testlaka med det lite under nästa bryggning.
Vi har iom detta bygget inga större begränsningar och vi kommer helt klart brygga en hel del hög OG öl framöver. Naturligtvis så kommer även våra hög OG öl vara lite åt det extrema och experimentella hållet.
Uppdatering 140324
Efter att ha använt detta kärlet vid ett 10 tal bryggningar kom vi fram till att det behöves förbättras på ett par punkter. Se det här inlägget.
Har ni några frågor kring bygget får ni gärna höra av er!
Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!
Vi har haft problemet att vårt lakkärl inte riktigt räckt till. Men framförallt så har vi inte heller kunnat mäska mer än ca 10 kg malt, vilket med vår volym innebär ett OG på ca 80, (30 liter) efter kok, utan socker, honung eller maltextrakt.
När vi räknade på hur mycket volym som kärlet behövde vara på så hamnade vi på någonstans mellan 60 och 70 liter. Vi vet att vi troligtvis kommer behöva minst 13 kg för att komma upp i ett OG på ca 100 efter kok. Med vatten till malt förhållandet på minst 3 liter per malt så blir det alltså (13*3) + 13 = 52 liter. Sedan skall det ju finnas lite plats för lakvattnet också och även kanske kunna hantera 14 kilo om det skulle visa sig att våra kalkyler inte stämmer.
Att brygga mindre volymer tilltalade oss inte för att:
- krångligt ur ett receptperspektiv att hantera olika volymer
- troligtvis blir effektiviteten ännu lägre iom en lägre volym
- mindre öl för i stort sett samma arbete
- skall man ställa upp i Amylases Vinterölsträff med hög OG öl krävs åtminstone 8 liter, gärna mer, då blir det ganska lite kvar till oss tre att dela på.
- skall man ställa upp i SM med ett hög OG öl så krävs bortåt 20 liter, då blir det ytterst lite om något kvar till oss tre att dela på.
Två andra alternativ för att gå runt problemet hade varit att antigen justera malt och vattenförhållandet eller använda maltextrakt. Att justera malt och vattenförhållandet tillade oss inte iom att det skulle påverka effektiviten och troligtvis även utjäsningen. Maltextrakt vill vi inte använda iom att vi skulle behöva använda ganska mycket varje bryggning och det skulle till slut bli ganska dyrt.
Tanken har varit att försöka lösa dessa två problem på en och samma gång. Det första vi behövde bestämma oss för var vilken typ av kärl vi skulle använda. Det som i slutändan visade sig fanns att välja på var:
- kylväskor på ca 70 liter som går att beställa från bla amazon.com (kostnad ca 1000:-)
- jäshinkar på 62,5 l från humlegården
Valet föll till slut på jäshinksalternativet för att:
- billigare (kostnaden för hela bygget hamnade på ca 1100:-)
- ett runt kärl är att föredra enligt den litteratur vi har läst (How to brew)
- enklare att skapa en falskbotten (att bara ha en manifold tyckte vi inte var ett alternativ, blir svårare att röra om i mäsken)
- med ett tjockt liggunderlag från Clas Ohlsson som isolering så kommer kärlet högst troligtvis hålla temperaturen tillräckligt bra
- andra hembryggare tex Helsingborgs hemmarbryggargille kör en liknande lösning som verkar fungera bra (visserligen en mindre volym)
- enklare att bygga (falskbotten, genomföring mm)
Så det vi beslutade oss för att bygga var en hink-i-hink lösning av de stora jäshinkarna från Humlegården med falskbotten, dräneringsrör och med liggunderlag som isolering. Anledningen till att vi valde att ha både dräneringsrör och falskbotten var att:
- fungera som ett extra filter vid bryggning av tex råg och veteöl
- enklare röra om i mäsken
Men nu får det räcka med babblandet, nu är det dags för byggrapport!
Det första vi gjorde var att forma dräneringsröret av 12 mm prisolrör (12 mm är ett ganska bra mått att välja då det blir enklare med kopplingar). Vi valde att forma dräneringsröret efter de nedsänkningarna som fanns i jäshinken för att försäkra oss om att vi kommer suga upp så mycket socker som möjligt under lakningen.
![]() |
Formning av dräneringsröret |
Sen var det dags att göra hålet för genomföringen för att kunna passa in dräneringsröret.
![]() |
Dags att borra! |
![]() |
Kapning av utloppet |
Sedan blev det dags att ta fram sågen igen och göra slitsar i dräneringsröret. Tog sin lilla tid......
![]() |
Det tog sin lilla tid att såga alla slitsar..... |
Sen var det dags att kapa till isoleringen. Vi gjorde isolering runt om och även för botten.
![]() |
Isolerat och klart! |
![]() |
Inpassat och ihopkopplat |
Sen var det dags att borrade en massa hål i botten på den andra jäshinken med ett 3 mms borr.
![]() |
Borrat och klart! |
Och sen var bygget klart!
![]() |
Klart! |
Sammanlagt tog det här bygget ca 3,5 timme. Mesta delen gick åt till att forma och passa in dräneringsröret. Nu återstår bara att testköra det här bygget. Vi funderar på att testlaka med det lite under nästa bryggning.
Vi har iom detta bygget inga större begränsningar och vi kommer helt klart brygga en hel del hög OG öl framöver. Naturligtvis så kommer även våra hög OG öl vara lite åt det extrema och experimentella hållet.
Uppdatering 140324
Efter att ha använt detta kärlet vid ett 10 tal bryggningar kom vi fram till att det behöves förbättras på ett par punkter. Se det här inlägget.
Har ni några frågor kring bygget får ni gärna höra av er!
Som vanligt så finns det fler bilder på vår Facebook sida!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)