fredag 21 augusti 2015

Provsmakning: Imperial Highlander Ale 2

Imperial Highlander Ale 2!
Vår senaste Wee Heavy, Imperial Highlander Ale 2 har nu legat över ett halvår på flaska så nu när sommaren börjar lida mot sitt slut så får det bli en officiell provsmakning av denna tycker jag.

Utseende: Härligt rubinröd färg. Klar och fin. Bara man är försiktig med sista skvätten ur flaskan så man inte får med sig jästkakan. Jästkakan från jästen som vi använde till detta ölet sitter ganska löst har jag märkt. Inte som andra jästsorter som nästan limmar sig fast i botten på flaskan.

Arom: Myclet fruktig och karamellig arom. Russin, plommon, fikon och karamell finner jag. Låg nivå av estrar i bakgrunden.

Smak: Mycket maltig och fyllig smak. Fruktig och karamellig smak.Även här får jag associationer av russin, plommon, fikon. Och karamell förstås. Låg nivå av brittiska estrar. Men känner av det höga (34) FGt på så sätt att det är väldigt fylligt och att man gärna tar små klunkar. Inget man bara dricker rakt upp och ner som en IPA/DIPA (vilket det inte skall vara heller). Något hög beska och kolsyra dock.

Slutsats: Jämfört med förra versionen så är det inget snack om att denna versionen är bättre. Tydligare maltighet och fruktighet. Finns låga nivåer av brittiska estrar men inga störande mängder (jag är personligen ganska känslig för den här typen av estrar kan tilläggas) som vissa andra brittiska jästsorter. Helt klart imponerad av Newcastle Dark Ale M03 efter det här ölet. Visserligen låg utjäsning men är man medveten om det kan man alltid justera sitt recept efter det alternativt sekundärjäsa med en annan jäst med högre förjäsningsgrad.

Lite svårt att säga vad vi hade gjort så mycket annorlunda eftersom vi av misstag lakade ut 10 liter för mycket under den här bryggningen och därmed inte kunde följa receptet fullt ut. Då saknande vi även mäskkapacitetet vilket vi inte längre gör längre iom vårat 80 liters mäskkärl. Men oavsett det så hade det varit kul att testa inom denna stilen att brygga ett recept på bara basmalt och en mörkare (200 ebc) karamellmalt.

Oavsett vad, det blev ett bra öl av det här och jag ser framemot att dricka fler flaskor under hösten/vintern!

lördag 8 augusti 2015

Planer: Hösten 2015s bryggningar mm.

Dags för ett blogginlägg igen efter ett tags semester. Den här gången är det dags att publicera vad vi tänker ägna oss åt under hösten.

Bryggningar
Om vi börjar med bryggningar så kommer det bli 3 st bryggningar den här hösten. Eventuellt blir det en sambryggning med Pehr från Bellevue Brewing Boys, brygglaget vi delar lokal med. Vi får se om det dyker upp en lämpligt tillfälle och om tiden finns.
Dadelsirap kommer användas till en av höstens bryggningar

Vi kommer i alla fall börja med att vår belgiska munk kommer fram igen efter bryggningen av Monks Dipa under våren. Den här gången brygger munken en belgian dark strong ale. Receptet är inte helt spikat i detalj än men vi kommer bla använda dadelsirap i det här ölet. Jästen blir Belgian Ale M27 och ölet får stå och jäsa i vår jäskammare. Namnet på det här ölet blev Monks Secrets.

Efter det ger vi oss på stilen American Amber igen. En del hel ändringar från förra receptet. Vi kommer sikta på att brygga en ganska stor volym av det här ölet och tanken är att lägga några olika delar på olika sorters chilifrukter och laborera och jämföra. Jästen blir West Coast M44. Humlen är inte spikad utan det blir vad vi hittar för något färskt och trevligt när det närmar sig. Valet på namn landade här på Little Amber.

Avslutningsvis ger vi oss på för oss en ny stil, American Strong Ale. Den här stilen är väldigt bred men vi tänker oss något i stil med Stone Double Bastard dvs ett mörk-rött maltigt, beskt, humligt och starkt öl. Jästen blir även här West Coast M44. Ett mycket bättre namn än Big Bad Wolf kom vi inte på till detta ölet.

Iom att det är osäkert om sambryggnigen blir av så kan jag bara säga som så att om det blir av så blir det något starkt, komplext och experimentellt. Dock ingen rågbarley wine den här gången.:)

Tävlingar
Precis som förra året, 2013, 2012 och 2011 (bloggen fanns inte det året) så kommer vi ställa upp på Amylases Vinterölsträff som går av stapel den 7:e december. Vilka öl vi kommer ställa upp med får ni som vanligt se där och då! ;)

Festivaler, mässor
I år är det dags för Porterfestivalen igen. Den här festivalen går bara vartannat år, ån så länge. Festivalen 2013 var ju himla lyckad. Några fler festivalen eller mässor blir det tyvärr inte den här hösten. Tyvärr är jag bortrest när All In har sin festival men med tanke på hur nära tidsmässigt den ligger Porterfestivalen så är det kanske lika bra så.....

Humleodlingen
Den här sommaren har ju kort sagt varit bedrövlig vädermässigt. Dom senaste dagarna i augusti har ju dock varit lite finare så vi får se om det fortsätter så här resten av augusti och september och om det kan bli någon skörd. Har i alla fall fått fyra skott som jag planterat om. Återstår att se om dom överlever och om det blir någon skörd den här säsongen. Återkommer i oktober med ett inlägg om hur det har gått.

Bloggen
Efter att ett längre tid varit ganska fokuserade på uppgradering till större volym så kommer vi nu landa i vår uppgradering och inte göra allt för många utrustningsrelaterade inlägg den närmsta tiden. Därför har vi nu var ett par inlägg med sammanfattningar och tips som vi kommer publicera framöver och som vi hoppas kommer bli omtyckta. Har ni tankar och funderingar på ämnen så är det bara att höra av sig.

Så ser våra planer ut för denna hösten! Hoppas att ni ser framemot dom lika mycket som vi gör!

tisdag 7 juli 2015

Provsmakning: 3w saison

3 glas? Ja, det är nämligen dags för provsmakning av vår saison, 3w saison som vi gjorde tre versioner av, naturell, mynta & lime och hallon. Därav tre glas. Iom att vi har större volym numera så kommer det bli allt vanligare att vi delar upp ölen i olika delar och gör något kul med ett par eller några delar. Och för att det inte skall bli för många provsmakningsinlägg på bloggen så kommer jag framöver att lägga provsmakningarna av samtliga versioner av ett och samma öl i ett och samma inlägg. Tror det blir bättre både för er läsare och för mig.:)

Original, mynta & lime och hallon

Utseende: Original ölet är helt klart blankast. De andra som det legat frukt och bär i är grumligare. Kanske skulle filtrerat innan flasktappningen? Hallonversionen har fått en fin röd-rosa färg.

Arom: Originalversionen doftar något friskt och citrusaktigt. Mynta och lime versionens arom är en explosion av lime, citrus och en aningens mynta i bakgrunden. Hallonversionens arom är frisk med stora inslag av hallon. Hallonversionen vinner detta delmoment överlägset.

Smak: Om vi börjar med hallonversionen så smakar den naturligtvis hallon. Men man känner ändå en belgisk syrlighet så det blir inte att hallonen tar över ölet. Finns fortfarande ölkaraktär kvar. Mynta och lime versionen smakar mycket lime som väntat men även lite mynta. Men även här finns det ölkaraktär kvar om än något mindre en hallonversionen. Kanske minska ner på limen något nästa gång? Originalversionen smakar inte nämnvärt mycket faktiskt. Finns för lite estrar från jästen känns det som. Alla versioner upplevs som torra och något beska. Däremot så är mynta och lime versionen betydligt beskare av limeskalen gissningsvis. Men den lugnar ner sig för varje vecka faktiskt.

Slutsats: Vi får inte tillräckligt med saison karaktär med M27 Belgian ale även om det blev bättre denna gången jämfört med vår förra saison. Ändå jäste vi denna vid 30C i vår jäskammare. Vet inte om det är några fler hembryggare som har erfarenhet av denna jästen? Vi får väl jäsa ännu varmare nästa gång och testa om inte annat.

Iom den låga nivån på estrarna så blev originalversionen sämst. Hallon versionen känns mer eller mindre perfekt faktiskt. Kanske att man skall filtrera ölet när man haft bär i till nästa gång? Och i mitten kommer ju då naturligtvis mynta och lime versionen. Det blev inte diskmedel av denna men det blev varken bra eller dåligt. Inget vi kommer göra igen. Däremot så har man fått blodad tand med frukt och bär. Kanske björnbär, granatäpple eller blodgrapefrukt?

torsdag 2 juli 2015

Humleodlingen: Vad har hänt med humleodlningen?

Det finns kanske någon bloggbesökare som undrar vad som hände med min humleodlingen? Inte ett inlägg om det hittills i år. Anledningarna är flera:
  • Tyckte det blev lite överarbetat förra säsongen med ett inlägg om detta i månaden.
  • Varit en lång och kall vår, vilket påverkat plantornas tillväxt.
  • Iom det dåliga och kalla vädret så har jag helt enkelt inte fått inspiration eller lust att skriva ett inlägg som skulle lytt "det går inte så bra".
  • Har prioriterat andra inlägg av större intresse och som känts roligare/intressantare att skriva.
Men till saken som inlägget skall handla om, dvs humleodlingen. Det blev ju en liten skörd förra året, inte mycket att tala om men ändå. Men skam den som ger sig. Skall ta 7 år innan en humleplanta levererar på maxnivå så jag tänker inte ge upp det här lilla projektet i första taget.:)

Ena delen av odlingen
Andra delen av odlingen
Samtliga plantorna har överlevt vintern i alla fall. Och flera av plantorna har klättrat upp på den 1,8 m höga spaljen för att sedan fortsätta växa en bra bit till. Men vi får helt klart hoppas sommaren blir bättre än våren för annars kommer det garanterat inte bli någon skörd alls i år. Tittar jag på en bild från 2/7 förra året så har samtliga plantorna lite oväntat växt bra mycket mer än för samma tidpunkt förra året så det ser ju lovande ut men vädret har en mycket stor påverkan. Och förra sommaren var ju en väldigt fin sommar i Göteborgsområdet.  Iom att det är så väderberoende (framförallt på våra breddgrader kan jag tänka mig) så är det svårt att dra någon slutsats än.

Har även köpt fler plantor från Eickelmann, den här gången ytterligare tre merkur plantor.Så nu har jag sammanlagt 6 st Merkur, 1 Saphir, 1 Northern Brewer, 2 Magnum och 2 Taurus plantor. För er som inte läst något inlägg om humleodlingen innan så kan jag berätta att tanken med denna humleodlingen är först och främst en kul grej, sen lära mig mer om humle och att någon gång göra ett öl med enbart bitterhumle som är hemodlad. Och det är därför som jag har mest tyska högalfa sorter (förutom Saphir). Sen får man naturligtvis se om man lyckas med detta. Men enligt vad jag har läst på olika ställen så skall det gå att få 80% av den kommersiella alfasyran vilket med mina humlesorter borde innebära runt 7-8% alfasyra.

Vi får se hur många inlägg det blir från humleodligen i år men åtminstone ett till skall jag kunna skaka fram.:)

torsdag 25 juni 2015

Utrustning: Vår 100L vattenvärmare (HLT)

Dags att publicera det sista lite större bygget i vår uppgradering till större volym. Den här gången är det dags att beskriva hur vi byggt våran vattenkokare (HLT) som vi värmer upp vatten till mäskning och lakning i. Vi använde denna lösningen för att värma upp lakvatten under bryggningen av våran saison tidigare i våras.

Utsidan

Själva kärlet är en 100 liters jäshink inköpt hos biredskapsfabriken. Elememten har vi tagit från slaktade  vattenkokare som vi köpt på rusta. 49:- för ett 2kW element är ju bra billigt. :) Vi valde att installera tre element istället för fyra som i vårat kokkärl. Ingen isolering heller för det kommer gå fort att värma upp till önskad temperatur ändå. Oftast ställer vi timers dagen innan att börja värma på vattnet en timme innan vi skall börja brygga. På så sätt har vi mer eller mindre mäsktemperatur på vattnet ungefär när vi kommer till lokalen på bryggdagen. För den uppmärksamme som undrar vad det är för kablar som sticker ut från elementen så är det kablar till lampan som indikerar att elementet är igång. Så inga lösa farliga elkablar med andra ord. :)

Insidan

I vår gamla vattenkokare så hade vi problem med att tappkranen lossnade med läckage av varmt vatten som följd. Så för att bli av med det problemet så köpte vi istället en bordgenomföring (1/2") och en gummipackning (för att hålla tätta) som vi sedan monterade en kulventil på. Fungerar med vilken 1/2" kulventil som helst i stort sett. Men välj inte en allt för stor och tung sak....

Kulventilen som leder det varma vattnet ut till varmvatten pumpen
För er som inte har följt bloggen under våren så pumpar vi sedan det varma vattnet från denna lösningen med hjälp av dessa pumparna ner i vårat mäskkärl.

Så här har vi byggt våran vattenkokare, hoppas det kommer till användning eller blir inspiration för någon!


söndag 14 juni 2015

Tävling: Amylases Sommarölsträff 2015

I helgen gick Amylases Sommarölsträff av stapeln. Vi besökte den här tävlingen för första gången förr förra året som besökare och förra året ställde vi även upp som tävlande. Iår valde vi att bara besöka träffen. Vi tyckte vi hade fullt upp med vår uppgradering till större volym samtidigt som vi inte hade något passande öl liggandes. Kanske att vi ställer upp som tävlande nästa år, vi får se.

I sedvanlig ordning så hölls arrangemanget i Folkets hus i Fräntorp. Den här gången ställde 31 öl upp. Antalet stilar var stort och varierat. Kanske det mest varierande jag sett på en sommarölsträff. Allt från Berliner Wiesse till Imperial Stout. Tyckte det också var roligt att se många nya ansikten bland dom tävlande. En del som brukar vara med och tävla var inte med denna gången, bla Rick Gordon Lindqvist.

Personligen hittade jag ganska många öl som jag gillade och det var svårt att välja vilka tre man skulle välja. Förutom ett öl som smakade plast så hittade jag inte något öl som hade några större brister. Smakade samtliga öl utom tre som var "surisar". Personligen har jag svårt för suröl, försöker lära mig uppskatta det men än så länge tycker jag för det mesta att det smakar svettig gympasal. :) Till slut blev det ölen 7 (Glenn den äldre av Christer Blom), 23 (La Primavera av Rebecka Singer) och 18 (Sauvignon av Karl Janred) som fick min röst. Men det var svårt att välja. Hade över 10 öl som jag stod och valde mellan. Alla bra på sina sätt.

Glada vinnare!

Det officiella resultatet blev följande: På första plats kom en torrhumlad Berliner Weisse vid namnet Erlandssons Brewings Sofia av Henrik Erlandsson. Och på andra plats kom Fabrikör Ekstedts Pseudogueze #2. Två av dom ölen som jag inte provsmakade. :) På tredje plats kom Djungel DIPA av Lars Hansson. En DIPA på nästan 12% som han hade tillsatt en hel del ananas och mango i.

Fullständigt resultat hittar ni här.

Tack Amylase än en gång för ett trevligt arrangemang!

torsdag 11 juni 2015

Flasktappning: 3w saison

Igår kväll var det dags för flasktappning av våran saison. FG provet visade som väntat ett väldigt torrt öl i form av 2. Så med ett OG på 43 så blir det en utjäsning på 95% och en alkoholhalt på 5,4%.

FG 2

Några dagar innan så hade vi tappat om till tre olika jäshinkar:
  • neutral
  • hallon
  • mynta och lime
Mynta och lime
Vi valde att ha i ett kilo hallon i 15 liter. Kokade dom och kylde ner dom innan vi tippade ner det i jäshinken. Mynta och lime versionen valde vi att bara göra 10 liter av iom att det är en ganska stor chansning. 1 kilo lime skivades tunt tillsammans med 2 krukor färsk hackad mynta som åkte ner i humlepåsar och sänktes ner. Sedan ställde vi tillbaka jäshinkarna i vår jäskammare där jästen fick äta upp fruktosen i frukten som vi tillsatt så vi inte får flaskbomber.

Gissa vilken som är hallon?

Vid flasktappningen några dagar senare så luktade och smakade hallonversionen väldigt lovande och hade en väldigt röd och fin färg. Limeversionen hade fått en hel del beska av limeskalen gissningsvis. I värsta fall får den ligga några månader så beskan från humlen försvinner lite grann. Doften och smaken på lime och mynta versionen var dock lovande men inte så mycket smak eller arom av myntan tyvärr.

Nog får dessa flaskor ligga några veckor så det blir kolsyra sen blir det provsmakning.