måndag 18 maj 2015

Bryggning: 3w saison

Dags för vårsäsongens sista bryggning innan sommaruppehållet. Den här gången blev det en saison. En saison som vi skall dela upp i tre olika delar (naturell, hallon, mynta och lime). Vi får se om mynta och lime versionen blir diskmedel eller öl.;)

Så här såg receptet ut:

3w saison (47,5 L)

Recipe Specifications
--------------------------

Estimated OG: 1,043 SG
Estimated Color: 7,4 EBC
Estimated IBU: 31,2 IBU

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
6,00 kg       Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        75,00 %      
2,00 kg       Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                 Grain        25,00 %      
40,00 gm      Pacific Gem [15,90 %]  (60 min)           Hops         31,2 IBU                     
              
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 8,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 24,00 L of water at 69,3 C      64,0 C       
10 min        Mash Out           Heat to 75,6 C over 10 min          75,6 C       

Jäst: M27 Belgian Ale

Ett väldigt enkelt recept som saison skall vara. Inte helt stiltypiskt med pale ale malt istället för pilsner men jag tror det blir svårt att plocka ut det om man inte vet om det. Lite vetemalt för att få lite friskhet.

Nya vattenkokaren och test med varmvattenpump.

Iom den för oss lilla maltmängden (8 kg) så valde vi att mäska detta i vår gamla 36 liters kastrull. Lite som vi gjorde innan vi uppgraderade. Efter mäskningen kastade vi i mäsken i vårat nya mäsk och lakkärl. Tanken var att se hur bra LauterHelix klarade av 25% vetemalt. Vi tog även tillfället i akt att värma på vattnet i vår nya vattenkokare (kommer i ett senare inlägg) och våra relativt nyinköpta varmvattenpumpar.

Och visst fixade LauterHelix biffen. Det tog inte många liter innan vörten var klar. Och lakningen förflöt utan problem. Funkade bra att pumpa upp varmvatten från varmvattenkokaren till mäsk och lakkärlet trots att det stod i samma höjd på samma bänk. Pumpen klarade av det galant. Kan varmt rekommendera dessa pumparna som varmvattenpumpar i alla fall.:)

Efter lakning så hamnade SG på 37 och med vårat beräknade bortkok så skulle vi hamna på 42,8, dvs väldigt nära våra beräknade 43. Vi valde att kyla ner ölet till 26C. Iom den höga temperaturen gick kylningen väldigt snabbt. På 7 minuter var våra 47 liter kylda och klara!

Nu får det här ölet jäsa i vår jäskammare i 30C några veckor. Sen delar vi upp den i tre delar och efter det flasktappar vi. Tanken är att bären och frukten skall ligga i jäshinken 4 dagar.

Som vanligt finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

onsdag 13 maj 2015

Provsmakning: Monks DIPA

Monks DIPA
Dags för ytterligare en provsmakning, den här gången vår DIPA med belgisk jäst (Safebrew Abbey), Monks DIPA.

Utseende: Ett mycket inbjudande utseende tycker jag. Helt klart/blank trots stora humlemängder. Tror vi kan delvis tacka jästens goda flockuleringsförmåga för detta. Lite orange-röd i färgen. Stort kompakt och fluffigt skumkrona.

Arom: I aromen så finns stora mängder amerikansk citrus (grapefukt) humle och i bakgrunden kan man kanske ana en belgisk syrlighet. 

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Men i mitten och slutet av smaken kommer den belgiska jästens karaktär in och smälter fint ihop med all Amarillo humle. Riktigt gott och en bra kombination! Tyvärr så är ölet lite väl fylligt vilket märks efter några klunkar. Inte fullt så drickvänligt som det kunde varit. Även något låg kolsyra också.

Slutsats: Smaken är i princip en fullträff. Hade kanske velat ha lite mer belgiska fenoler/estrar i smaken. Skulle kanske jäst ölet i vår jäskammare istället för i vår kalla källarlokal?

Tyvärr blev det lite låg kolsyra i det här ölet pga en felaktigt uppmärkt jäshink och pga det för stilen höga FGt (20) så är den inte riktigt så drickvänlig som den kunde varit med ett lägre FG. Så nästa gång vi brygger det här ölet får vi helt klart mäska lägre så vi får högre utjäsning. Hade även velat ha en något mer rödare färg, dvs lite mer rostat korn (som läggs i precis i slutet av mäskningen) nästa gång.

fredag 8 maj 2015

Provsmakning: Hoppy Brown

Hoppy Brown!
Dags för en provsmakning igen. Den här gången av vår american brown ale som vi bryggde i höstas och jäste med två olika sorts jäster, US-05 och M44 West Coast från Mangrove och därmed två glas den här gången. Redan vid flasktappningen noterades skillnader i FG och därmed utjäsning.

Utseende: Utseendet är identiskt. Hinner ingen skillnad i klarhet. Däremot så har jag funnit M44s jästkaka i botten på flasken som mindre fastare än US-05s.

Arom: I aromen så finns amerikansk citrus humle och i bakgrunden lurar karamell. Skillnanden här är att jag finner M44s arom mer intensivt fruktig.

Smak: I smaken så finns det smaker av citrus, karamell och knäck. Även här känns M44 mer humlig. Tycker också M44 känns något mer drickvänlig vilket kan förklaras med det lägre FGt. US-05 versionen känns tråkig i jämförelse.

Slutsats: Det här var vårat första försök på stilen american brown ale och med det i åtanke så för detta anses vara med beröm godkänt. Hade jag gjort om receptet idag så hade jag dock plockat bort CaraAroma och lagt i mer Crystal Malt. Hade även valt att öka på mängden Carafa 1 för att få mer chokladiga toner/smaker. Torrhumlingen hade jag skippat. Det är just dom chokladiga tonerna som är det största "felet" på det här ölet om man skall gå efter SHBFs typdefinitionerna. Och vilken jäst hade jag använt? Som några av er säkert listat ut så blir det M44 som blir vinnaren. US-05 versionen känns helt enkelt mer balanserad men samtidigt tråkig medans West Coast versionen känns något mer lättdrucken och med mer tryck i smakerna. Om jag hade kunnat ta ut skillnaderna helt blint låter jag dock vara osagt.

måndag 27 april 2015

Festival: Öl och whiskymässan Göteborg 2015



I lördags så var jag och Sia som så många andra på Öl och whiskymässan i Göteborg. Första gången vi besökte det här arrangemanget så vi hade inte direkta förväntningar faktiskt.


Vi var där när det öppnade kl 12 och det visade sig vara ett bra val. Återkommer till det senare. Garderoben ingick i entrén så det blev det pluspoäng direkt. Och i entrén ingick två glas och en bra litet "fodral" man kunde hänga runt halsen så man hade åtminstone en arm fri. Bra tänkt där.

När vi kom till mässan var det inte så mycket folk så vi kunde lugnt promenera omkring och prata med de olika bryggarna. Roligt med alla svenska bryggerier som ställde upp. Några hade man inte hört talas om innan. Känns som bryggerier växer upp som svampar i jorden just nu. Efter någon timme så valde vi att äta lunch och det fick bli en italiensk buffé. Helt ok men kanske något dyrt med 149:-.

När vi hade ätit färdigt gick vi ut igen på mässgolvet och nu var det mycket mer folk. Och mer blev det. Vid fyra tiden var det riktigt mycket folk och luften i lokalen blev varm och tunn. Tråkigt också att utbudet av öl var nästan lika stort och utbudet av sprit. Men förhoppningsvis så blir det bättre och bättre med åren. Tar ju några år att etablera en mässa.

Så vad tyckte vi om mässan? Jodå, den fick en fyra av oss båda i betyg. För att få en femma så finns det några saker som vi tycker man skall tänka på och jobba med:
  • Mer utställare med öl.
  • Större yta som mässan kan vara på. Blir mindre trångt och bättre luft då.
  • Bättre utbud av utländsk öl.
  • Matalternativ som är tänkt att passa ihop med öl.
  • Vettig öl att välja på i restaurangerna (inte mariestad...)
Vi är övertygade om att Svenska mässan kommer lösa dessa punkter på sikt. Och riktigt kul att det nu äntligen finns ett bra arrangemang i Göteborg!

onsdag 22 april 2015

Bryggning: Woody Barley

Så blev det äntligen dags för bryggning igen. Blev ett uppehåll i mars månad eftersom vi fick flytta denna bryggningen som skulle blivit av i slutet av mars.

Den här bryggningen var det tänkt att det skulle bli premiär för den nya HLTn (vattenkokare till mäsk och lakvatten),varmvattenpump mellan HLT och mäsk och lakkärlet och så det nya stora mäsk och lakkärlet på 80 liter. Men vi stötte på lite problem med HLT:n och därför fick vi tänka om för att lyckas genomföra bryggningen.
För tanken med det här ölet var bland annat att testa gränserna i vårat nya system till storleken i kombination med ett högt OG. För att klara av detta behövde vi använda två mäsk och lakkärl, både vårat nya och gamla. Sedan ville vi brygga en barley wine med någon rolig ingrediens i. Valet landade på lönnsirap. Lönnsirapen valde vi att handla här. Av allt vi läst så är det viktigt att lönnsirapen är Grade B men också att man tillsätter den en bit in i jäsprocessen så inte smaken och aromerna försvinner. I vårat fall kommer vi tillsätta lönnsirapen ca två-tre veckor efter bryggningen.

Så här såg receptet ut:

Recipe: Woody Barley (70 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,111 SG
Estimated Color: 41,0 EBC
Estimated IBU: 103,6 IBU
Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amount        Item                                      Type         % or IBU     
30,00 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        76,92 %      
2,00 kg       Caramel/Crystal Malt - 60L (70,0 EBC)     Grain        5,13 %       
2,00 kg       Caramel/Crystal Malt -120L (120,0 EBC)    Grain        5,13 %       
2,00 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  5,13 %  
300,00 gm     Pacific Gem [15,90 %]  (60 min)           Hops         103,6 IBU           
3,00 kg       Maple Syrup (69,0 EBC)                    Sugar        7,69 %       

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 34,00 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp    
90 min        Saccharification   Add 102,00 L of water at 70,4 C     65,0 C 

Jäst: British Ale

Först hade vi tänkte köra gamla hederliga US-05, men sen ändrade vi oss till M44 West Coast istället. Men när bryggningen närmade sig så valde vi istället M07 British Ale. Skall vara torrjästens motsvarighet på WLP007 om jag har förstått det hela rätt.

Komplicerat blev det.....

Det här blev en lång och stundtals komplicerad bryggning. Vi började kl 9 och var färdiga kl 16. Iom att vi inte hade HLTn klar så fick vi värma mäsk och lakvatten i kokgrytan och pumpa upp det till mäsk och lakkärlen. Och iom att det var lakvatten i kokgrytan så fick vi laka ner i alternativa kärl. Ja, det blev komplicerat och rörigt men det gick trots allt att genomföra bryggningen vilket var det viktigaste. Innan kok hade vi ett SG på 75, provet togs dock efter 10 minuters kok. När väl lakningen var klar så förflöt bryggningen friktionsfritt. Efter kylning (som tog ca 10 minuter) så hade vi 95 i OG och 72 liter öl. Stämmer ju bra iom att vi tillsatte två kilo maltextrakt under koket. Sen skall vi ju ha i 3 kilo (eventuellt mer, vi får smaka och se) lönnsirap också så det riktiga OGt borde ligga runt 110 dvs väldigt nära det vi siktade på.

Vad drar vi för lärdomar av den här bryggningen då? Ja, första reflektionen var ju att vårat nya mäsk och lakkärl håller temperaturen riktigt bra. Temperaturen sjönk bara 4 C när vi lade i malten för mäskningen. Vi fick helt enkelt justera genom att lägga i kallvatten. Och efter 90 minuters mäskning så hade den tappat ca 2 C från sina 65 C vilket är helt ok. Vi noterade också hur klar och fin vörten var i stort sett direkt när man lakade. LauterHelixen verkar filtrera riktigt bra med andra ord. Sen märkte vi också hur fort det går att värma vatten när man har lite mer effekt. I vår gamla vattenkokare har vi bara två element (4 kW sammanlagt) medans i kokkärlet har vi 9,6 kW. Så det kommer bli riktigt bra när den nya HLTn är klar.

Nu får det här ölet stå och jäsa i några veckor. Då lägger vi i lönnsirapen och låter den jäsa ut. Och efter det blir det flasktappning som vanligt.

Som vanligt finns det blir bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

onsdag 8 april 2015

Utrustning: Varmvattenpumpar kom med posten idag.

När vi nu har byggt både vårat nya kok och mäskkärl är det dags att gå vidare med uppgraderingen och förbättra hur vi värmer upp vatten till mäskning och lakning. Idag har vi en HLT (vattenkokare) på ca 50 liter som vi staplar ovanpå en större jäshink för att komma upp i nivå ovanför mäsk och lakkärlet.

Den nya HLT:n kommer snart byggas och volymen på den kommer ligga över 150 liter. Att ha ett kärl med 150 liter varmt vatten ståendes ovanpå en jäshink på ett bord är vare sig stabilt eller säkert.:) Därför har vi införskaffat varmvattenspumpar för att kunna pumpa varmvatten till mäskning och lakning från HLT:n (vattenkokaren) till mäsk och lakkärlet. På så sätt kan HLTn (vattenkokaren) stå på samma bänk i samma höjd som mäsk och lakkärlet.

En av våra varmvattenpumpar.
Vi tog det säkra före det osäkra och köpte två stycken. Kostnaden för dessa landade på 400:- vilket är knappt en tredje del av vad vi betalade för våran pump mellan kokkärlet och plattvärmeväxlaren. Vi köpte dom här ifrån. Tiden får utvisa om detta var dumsnålt eller ej.:)

Bygget av HLT:n vattenkokaren får vi återkomma till i ett framtida inlägg.:)

måndag 6 april 2015

Bloggen: 100 000 sidträffar! Hipp hipp hurra


Under påskhelgen passerade bloggen 100 000 sidträffar. Himla roligt!

Detta är dom 5 mest besökta inläggen på bloggen:

Första plats (4786 sidträffar):
Vårat första bygge ligger på en ohotad första plats. Hade vi inte kunnat föreställa oss när vi publicerade inlägget kan jag lugnt säga.
Bygge av 62 liters mäsk och lakkärl

Andra plats (2243 sidträffar):
Inlägget om vårat inköp av en 2kw doppvärmare hamnar på en andra plats. Också det lite oväntat.
2000w doppvärme kom med posten idag

Tredje plats (1772 sidträffar):
Ytterligare ett utrustningsinlägg hamnar på tredje plats. Den här gången bygget av vår jäskammare. Lite mindre väntat iom att vi visste hur populärt tidigare publicerade inlägg om byggen varit.
Bygge av jäskammare

Fjärde plats (1571 sidträffar):
På fjärde plats kommer ett inlägg som beskriver olika faktorer som påverkar kylning när man använder spiralkylare som många hembryggare använder.
Hur man får en bra kylning

Femte plats (1345 sidträffar):
På femte plats kommer ett inlägg om lite olika sätt att korta ner bryggdagen.
Tips för att korta ner bryggdagen

Skall intressant att se den dagen vi passerar 200 000 sidträffar om det har hänt något i 5 i topp listan. Finns ju några inlägg som "klättrar" ganska bra just nu.

Har ni tips/förslag eller idéer på inlägg så hör av er antingen genom en kommentar eller genom att skicka ett mail till fearwolfbrewery@gmail.com.