tisdag 12 mars 2013

Bryggning: Rasputin

Så blev det åter dags för ännu en bryggning av ett starkt öl, närmare bestämt en Russian Imperial Stout. Ända sedan vi började brygga öl så har vi drömt om att brygga ett öl som är inspirerat av Old Rasputin från North Coast Brewery. Ett öl som vi rankar mycket högt och går nästan att likställa med den Heliga Graalen..... Vi fick en del inspiration från det här receptet.

Vårt receptet såg ut så här:

Fear Wolfs Rasputin (30 l)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,099 SG
Estimated Color: 94,8 EBC
Estimated IBU: 97,6 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
10,30 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 76,30 %
0,80 kg Carahell (30,0 EBC) Grain 5,93 %
0,80 kg Oats, Malted (2,0 EBC) Grain 5,93 %
0,40 kg Brown Malt (150,0 EBC) Grain 2,96 %
0,40 kg Carafa I (900,0 EBC) Grain 2,96 %
0,40 kg Dark Crystal (300,0 EBC) Grain 2,96 %
0,20 kg Black Barley (Stout) (1320,0 EBC) Grain 1,48 %
0,20 kg Roasted Barley (1150,0 EBC) Grain 1,48 %
100,00 gm Galaxy [14,20 %] (60 min) Hops 71,4 IBU
40,00 gm Galaxy [14,20 %] (45 min) Hops 26,2 IBU

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 13,50 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 40,50 L of water at 70,4 C 65,0 C

Nu var vi inte ute efter en exakt kopia utan något liknande och därför kunde vi med gott samvete byta ut Special B mot Dark crystal som inte alls ger samma smaker. För munkänslans skulle tillsatte vi även havre.

Tanken är att senare dela upp det färdiga ölet på tre jäshinkar. En neutral, en med franska ekkuber och en med franska ekkuber indränkta i Wild Turkey bourbon. Skulle någon av "ekningarna" gå över styr har vi den neutrala att spä ut med. Annars tappar vi det på flaska som det är. Kan bli kul att testa och jämföra sida vid sida senare. Förhoppningsvis är "ekning" något vi kommer göra mer av i fortsättningen.

Så vi började bryggningen med att värma upp de nästan 40 litrarna till mäskningen. Den här gången valde vi att köra på vårt vanliga vatten till maltförhållande, dvs 3 liter per kg malt. Eftersom vi inte har ett kärl som rymmer såpass stor volym så fick vi värma upp hälfen i en kastrull och resten i vår vattenkokare. Efter lite trixande hamnade vi till slut på 71 C.  Vi valde att mäska vid 65 C för att få vår US-05 jäst att jäsa ut ölet så mycket som möjligt. Ett "mål FG" ligger på mellan 20 och 25.

Tack och lov så hade vi vårt nya mäskroder den här gången så vi kunde röra om ordentligt i vår mäsk och lösa upp alla klumpar. Gick bra att röra om och det kändes som om vi inte fick allt för många klumpar. Mäskade gjorde vi i 90 minuter. Efteråt så kändes mäsken ganska "torr", så när vi brygger så här starka öl skall vi nog i fortsättningen ha ett lite större vatten till maltförhållande trots allt. Får testa oss fram lite grann.

Sedan påbörjade vi lakningen. Och det var väl här som det började småstrula för oss. Iom att vi hade tappat om vår Imperial Highlander ale, se separat inlägg, så hade vi inte ätit. Vi hade även kokat ekkuberna som vi sedan dränkte i Wild Turkey. Så nu åt vi under lakningen istället för under mäskningen. Så det första som hände var att vi lyckades fylla på för mycket vatten så lakkärlet svämmande över. Stoppa tillflödet av lakvatten och torka upp. Sedan var dags för slangen mellan lakningskärlet och kastrullen att lossnade tre gånger sammanlagt, tills vi kom på den självklara idén att knyta fast slangen.... Oklart hur mycket som rann ut och därmed omöjligt att säga hur mycket punkter vi tappade på detta. Efter lakningen hade vi bara 76 i SG istället för 84 vilket indikerade att vi skulle hamna på 88 i OG ((76*35)/30) efter kok istället för 100. Vi beslöt oss för att lösa situationen med 900 g socker. Ett nytt SG prov togs efteråt som visade 85. Åter på banan igen kändes det som.

Lakning och den %&&/#¤&% slangen som lossnade för att vi inte tänkte oss för.....

Vad som då hände var att vi inte kom upp till kok. Så fort vi hade i vår doppvärmare på 2000w så började det vrålkoka så att vi trodde det skulle koka över. Använde vi vår vanliga grilltändare ville det inte börja koka. Till slut kom någon på den smarta idén att sätta på isoleringen runt grytan. Det löste problemet. Äntligen kok! Sedan glömde vi dock lägga i 45 minuters givan utan den fick åka i vid 30 minuter istället....

Fullt kok till slut!

Men strulet tog inte slut där tyvärr. Efter koket så var det dags för kylningen som dock gick helt enligt plan, faktiskt. Strulet kom istället när vi skulle filtrera. Silduken i saftsilen satte igen efter bara 5 liter och trots att vi försökte skrapa rent det med en sked hjälpte det inte. Vi tog därför beslutet att göra rent den, koka den och ytterligare en silduk, utifall att. Efter att ha förbrukat båda dessa kokade sildukar så var äntligen filtreringen klar tack och lov. Fullt med klet och småpartiklar i saftsilarna. Oklart vad som orsakade detta filterkaos. Eventuellt kan vi ha recirkulerat lite dåligt innan lakningen.

Saftsilen sätter igen efter 5 liter!

Efter kylningen tog vi ett OG prov som visade 96. Detta trots 900g socker. Tänker inte ens räkna ut brewhouse effiency den här gången.

OG 96 till slut!

Avslutningsvis var inte detta en bryggning som kommer gå till historien som den som bara flöt på. Den där riktiga skärpan och fokuset fanns inte riktigt där från vår sida. Vi fick trots allt någon form av ordning på slutresultet men det känns som om vi har lite smådetaljer att finslipa på till nästa bryggning.

Nu får det ölet ligga på sin jäshink i tre veckor. Sen är det dags för omtappning till tre olika jäshinkar. Får hoppas att allt socker inte leder till ett för lågt FG (under 20) bara......

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

2 kommentarer:

 1. Wow!
  Den där kommer ju bli grym god! Säg till när jag ska komma ner till Gbg för provsmakning ;)

  JA hur gör man med filter som sätter igen? drabbar mig också när jag använder humlepellets. jäla skit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dom orden. Det kommer dock ta ett bra tag innan det blir att provsmaka. Skall ju ligga två månader på jäshink med ekkuber. Men om du kommer till vinterölsträffen i slutet av året kan jag ta med en provsmakflaska.
   /peter

   Radera