söndag 19 januari 2014

Utrustning: Ny större och kraftigare induktionshäll till bryggeriet

Året inleds lite oplanerat med en hyfsad stor uppgradering, i alla fall om man ser till priset.

Efter höstens bryggningar noterade vi en spricka i vår gamla induktionshäll, Cloer 6650, och sprickan har dessutom växt och blivit större med tiden. Kändes som om det var en tidsfråga innan vätska skulle rinna ner genom sprickan och därför började vi titta på andra alternativ.

Det vi landade i blev till slut den här, samma induktionshäll som hembryggarbloggen använder sig av. En fördel med denna är att den fungerar både på en 10A, 13A och 16A säkring. Använder man 10A eller 13A så får man ju naturligtvis inte ut 3,5 kW. Vi har ju dock 13A säkringarna i vår lokal så vi kommer få ut ca 2,9 kW.

Uppdatering 2014-02-27: Tyvärr verkar det som om gastro24.de har slutat skicka till Sverige av någon anledning. Finns dock på tyska ebay här.

Förhoppningsvis kommer den här uppgraderingen resultera i ännu kortare uppkokstider och att vi kan korta ner koktiden på ljusa öl något i framtiden. Priset landade på ca 187 Euro (ca 1700:-) inklusive frakt. Frakten tog 9 dagar från beställning tills att den fanns att hämta på postkonternet.

Kort test av nya induktionshällen!
Nu återstår det bara att inviga den. Gjorde i alla fall ett kort litet test med en liten 5 liters kastrull här hemma på en 10A säkring för att verifiera att den överlevt leveransen och fungerar som den skall. Ett första intryck är att byggkvalitén är som en pansarvagn om man jämför med vår gamla Cloer 6650 som ändå är lite bättre än dom som finns att köpa på Biltema och Kjell & Co. Invigningen dröjer inte länge, det är nämligen bryggning nästa helg!

6 kommentarer:

 1. Grattis till nya hällen! Verkar som ett kanon-köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Skall bli spännande att provköra den i helgen!
   /Peter

   Radera
 2. Vad är det för fabrikat på plattan och vart köpte ni den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite osäker på vilket fabrikat det är men det finns en direktlänk i inlägget till en tysk webshop som säljer den.
   /peter

   Radera
 3. Hej Peter.
  Har köpt induktionshällen som ni har.
  Har ni någon avlastingställning på kastrullen eller har ni den rakt på plattan?
  Mvh Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ställer vår 36 liter gryta direkt på plattan.
   /Peter

   Radera