lördag 27 december 2014

Summering: Bryggåret 2014

Tänkte genom ett litet inlägg summera lite grann vad vi har sysslat med under året som gått.

Mycket humlemassor under bryggning av Serious Goose Bumbs
Bryggningar
Om vi börjar med våra olika bryggningar så har det under året blivit bryggt 6 olika öl. Tycker vi har lyckats bygga varierande stilar och öl under året: It was Judas (Imperial Porter), Hopfen Lemongrass Saison (saison med citrongräs), Serious Goose Bumbs (IPA), Dark Sensation (mörk super saison), Rye Makes You Stronger (råg barley wine) och Hoppy Brown (american brown ale) har bryggts under året. De tre första är provsmakade men resten ligger antingen på lagring eller väntar på kolsyra.

Vår kraftigare induktionshäll

Vår jäskammare.

Värme elementen i nya kokkärlet.

Vår pump

Vår plattvärmeväxlare


Vår 100 liters gryta (till vänster:))
Utrustning och byggen
Ja, av alla bilderna ovan så kan man se att 2014 har det varit mycket kring vår utrustning/bryggverk helt klart. Vi började året med en hyfsad stor uppgradering med en större och kraftigare induktionshäll. Sedan under våren byggde vi en jäskammare av en stc1000, frostvakt och ett kylskåp.

Men efter en del funderingar så kom vi fram till att vi behövde och ville ha ett nytt större bryggsystem. Pump, plattvärmeväxlare, kopplingar, värme element och nytt större kokkärl (100L) inhandlades. Och vi fick även byggt ihop kok kärlet innan nyår. Det återstår lite mindre justeringar, mindre inköp och byggen men i det stora hela är uppgraderingen klar. Premiärbryggning blir någon gång under januari.

Ingen medalj under året men sånt är livet

Tävlingar
På tävlingens fronten har det varit de sedvanliga tävlingarna för oss, nämligen Amylases Sommarölsträff och Vinterölsträff. Inga medaljer i år tyvärr. Vi får se om 2015 kan resultera i någon medalj och vilka tävlingar vi kommer ställa upp i. Vi återkommer om det i ett senare inlägg.

CBC 2014. Todd från Surly.

Festival(er)
I år blev det bara ett festival besök, närmare bestämt CBC i Köpenhamn. Trevlig resa och festival men inte lika roligt som året innan. Under 2015 kommer vi inte besöka CBC utan det kommer bli andra festivaler. Vi återkommer även om det i ett senare inlägg.

Vårat 100 liters kokkärl

Bloggen/Facebook
Under året har bloggen varit välbesökt, trafiken har ökat kraftigt, vilket är väldigt glädjande. Vår Facebook sida har också fått många nya vänner, idag har den hela 479 st vänner. Att vi publicerat flera inlägg om tips och olika byggen har troligtvis bidragit till detta. Vi kommer under nästa år fortsätta att utveckla bloggen med fler artiklar om tips och även lite byggen. Har ni tankar, tips och funderingar så hör gärna av er.

Ja, 2014 har helt klart varit ett händelserikt år för oss. Vi tror och hoppas att 2015 blir minst lika händelserikt! Vi kommer snart presentera våra planer för våren!

God fortsättning och gott nytt år på er, kära läsare!

2 kommentarer:

  1. Det lät spännande och det verkar som om det har varit ett intensivt år! Lycka till med ölbryggningen 2015! :)

    SvaraRadera